Tipy na romány z 2. světové války...


Zdravím knihomolové!

Přeji vám krásnou sobotu a vítám vás u nového článku. Dnes jsem si pro vás připravila pár tematických tipů na květnové čtení. Už je tomu 75 let od skončení 2. světové války a připomínat si i takto tragické okamžiky k životu patří. Proto jsem se rozhodla, že bych vám ráda ukázala romány s tématikou 2. světové války, na které jen tak nezapomenu a zaslouží si pozornost čtenářů. Jednotlivé knihy jsem rozdělila do více kategorií, tak snad se tu najde kniha, kterou jste ještě nečetli a zaujme vás…

Originální vypravěč


Vytoužené dítě – Catherine Chidgey     RECENZE

Rovnou takto na začátek tu pro vás mám asi mou nejsrdcovější záležitost. Vytoužené dítě není nějak extra pozitivně hodnoceno, ovšem rozhodně si zaslouží, aby se o knize vědělo. Ocitáme se zde v Německu a ukrývá v sobě příběh dvou dětí, které se později setkávají ve vybombardovaném Berlíně. Děj se vás emočně dotkne. Autorka se zde nechala částečně inspirovat skutečností a ten, koho zde autorka zvolila jako vypravěče, knihu povznáší na úplně jinou úroveň.

Zlodějka knih – Markus Zusak     ČLÁNEK „Z knih na filmová plátna“

Zlodějka knih vyprávěna smrtkou… Tuto knihu zná snad úplně každý a není se čemu divit. Ukrývá v sobě originalitu, opět příběh odehrávající se v Německu a především hlavní hrdinku milující knihy. Já sama nejsem velký milovník této knihy, ale jsem ráda, že jsem knize věnovala svůj čas. Ovšem filmovou podobu tohoto příběhu mám přeci jen raději.

Dvě časové linky


Dopis – Kathryn Hughes     RECENZE

Dopis byl jednou z prvních knih vyprávěných ve dvou časových linkách, které se mi dostaly do rukou, a okamžitě jsem si tento styl válečných románů oblíbila. Ocitáme se zde v roce 1939 na začátku války a poté v roce 1973. Máme zde příběhy dvou žen, domácí násilí a dobu nepřející lásce, ve které však neumírala naděje.

Krása a jed oleandru – Teresa Simon     RECENZE

Kniha, ve které máme nejen příběhy dvou žen, ale také tu najdeme pár receptů. Tento děj se odehrává částečně za 2. světové války a poté v přítomnosti. Najdeme tu spoustu rodinných tajemství, nenaplněnou lásku a nepřející osud. Řekla bych, že tato kniha je vhodná i pro mladší generaci. Každý kdo zná Iana Somerhaldera, si rozhodně oblíbí jednu z hlavních hrdinek.

Pařížská švadlena – Natasha Lester     RECENZE

Tento příběh jsem četla v celku nedávno a už se mi ho podařilo vnutit třem lidem z mého okolí, od kterých mám zatím jen ta nejpozitivnější hodnocení. Opět zde máme dvě silné ženy, rodinné tajemství, a především lásku k módě, která nás nutí posouvat hranice. Ocitáme se zde ve Francii, USA a Austrálii. Děj v sobě ukrývá nádherné zvraty a ať už se odehrává v přítomnosti nebo za 2. světové války, neskutečně vás zasáhne…

Zavedou nás do jednotlivých zemí Evropy


Čas vlků – Elisabet Nemert     RECENZE

Jak probíhala 2. světová válka na severu? Tak to se dozvídáme v tomto románu, který nás zavede do Švédska. Jedná se o úplně jiný válečný román, než na jaký můžeme být doposud zvyklí. Příběh vás upoutá, překvapí a ukáže vám, jak válku vnímali obyvatelé na severu…

Kabinet milostných dopisů – Alyson Richman     RECENZE

Hnutí odporu, přísný režim v Itálii, hudba a Malý princ. To najdeme v knize Kabinet milostných dopisů, která vyšla už před pěti lety. Tohle byl jeden z prvních válečných románů, do kterého jsem se pustila dobrovolně a neskutečně jsem podlehla autorčinu lehkému a poutavému stylu vypravování.

Válečné knihy, na které se sama ještě chystám


Tatér z Osvětimi – Heather Morris

Tatérovi jsem dříve nevěnovala moc velkou pozornost a nebyla jsem si jistá, zda do knihy chci jít. Ovšem v poslední době na knihu slyším jen samou chválu, takže jsem ji přidala na svůj seznam. Příběh je založený na realitě a jak už název napovídá, odehrává se v Osvětimi.

Dopisy, které nikdo nečetl – Iona Grey

Asi nemá cenu počítat kolik let už tuto knížku mám doma… Nevím, jestli to máte také tak, ale já vždy čtení válečných knih odkládám, jak nejdéle to jde. Tato knížka nás zavede do prostředí amerického letectva a už jen podle anotace je jasné, že u této knihy budou potřeba kapesníky…

V šedých tónech – Ruta Sepetys

Knížka nebo audiokniha? U tohoto příběhu si můžete zvolit, v jaké verzi se do něj pustíte. Kniha byla vydaná u CooBoo, takže je jasné, že je příběh určen pro dospívající čtenáře. Autorka dokonce navštívila i jeden ročník HumbookFestu, takže už je vážně načase, abych jí dala šanci i já.


Tak to by byly mé tipy. Doufám, že se tu našel alespoň jeden román, který jste ještě nečetli a zaujal vás. Jaké válečné knihy byste doporučili vy? Četli jste některou, o které jsem se zde zmínila? Kterou a jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

Komentáře

  1. Zlodějka knih je, dá se říct, klasika mezi válečnými romány a určitě stojí za to. :) Pokud jde o ostatní knihy, četla jsem pouze Pařížskou švadlenu, do které jsem se zamilovala a také ji doporučuji, kde to jen jde. :) Děkuji za tipy, několik jich už mám na seznamu a určitě si do něj i některé další dopíšu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zlodějku knih mám moc ráda, líbil se mi hlavně nápad s vypravěčem. V šedých tónech je taky moc fajn, především proto, že román otevírá málo známou historii. Tatér z Osvětimi byl teda docela zklamání, ta kniha mi přišla fakt mizerně napsaná a navrch z historického hlediska dost mimo.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se chystám na knihu V šedých tonech, ta mě kdysi velmi zaujala. Já nedávno dočetla Slečnu M, což je také velmi zajímavě podaný román z druhé světové :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek! Na knihy Ruty Sepetys se chystám také již pár let a stále ne a ne najít ten vhodný čas. Dopisy, které nikdo nečetl je opravdu skvělá kniha, kterou si dodnes pamatuji. Jsem hrozná ostuda, ale Zlodějku knih jsem stále taky ještě nečetla :-( Ale Pařížskou švadlenu zbožňuji a těším se na podzim, kdy má od autorky vyjít její další kniha!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...