Přichází Satan a New York bude Jeho trůnem…

Temnota na okraji města


Autor: Adam Christopher

Série: Stranger Things 2.

Originální název: Darkness on the Edge of Town

Žánr: Krimi thriller

Počet stran: 408

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Vánoce, Hawkins, 1984. Policejní náčelník Jim Hopper touží po jediném – chce strávit klidné první Vánoce s Eleven, ale jeho adoptivní dcera má jiné plány. Navzdory Hopperovým protestům ze sklepa vytáhne krabici s nápisem „New York“ a vzápětí přijdou těžké otázky. Proč Hopper před všemi těmi lety odjel z Hawkinsu? Co to znamená „Vietnam“? A proč nikdy nezmínil New York?
Přestože by raději čelil hromadě nepřátel z jiného světa, než aby mluvil o své minulosti, Hopper ví, že pravdu už nelze dál popírat. A tak začíná příběh o jisté události v New Yorku – posledním velkém případu před tím, než se všechno změnilo… Léto, New York City, 1977. Hopper se vrací z Vietnamu a začíná znovu. Malá dcerka, pečující manželka a zbrusu nová práce detektiva NYPD mu návrat do civilního života značně usnadňují. Když se však znenadání objeví záhadní federální agenti a zmocní se složek o brutálních, nevyřešených vraždách, Hopper vezme věci do vlastních rukou, přičemž riskuje všechno, aby odhalil pravdu.

"Nejsme nic víc než chemie a elektřina, víš? Mysl a duše jsou jen přeludy, vedlejší efekty polévky neurotransmiterů, hormonů, chemických reakcí a nervosvalových impulzů. To vše, co se nám právě odehrává v lebkách, z nás dělá to, co jsme."

Vánoce, které netrávím sám. To už tu hodně dlouho nebylo. Můj svět byl rozdělen na život před Sárou a po ní. Teď je tu však El. Má adoptivní dcera. Viděl jsem to na klidné a pohodové Vánoce. Žádný stres. Žádná temnota. Nic, co už tu bylo. Jenže El měla jiný názor.

Našla krabice s mou minulostí. Nejdříve měla otázky ohledně Vietnamu. Z těch jsem se ale naštěstí vyvlíkl. Ovšem poté ji zaujala krabice New York. Její otázky tak rozpoutají dlouhé vyprávění z doby, kdy jsem pracoval na vraždách. A tak do mé mysli přichází opět ona nechtěná temnota…

"Dobří muži občas… dělají zlé věci.
Protože… dobří muži… občas… nemají na výběr."

Krimi thriller, ve kterém nalezneme rituální satanistické vraždy, gangy, sériové vrahy, a především něco málo o minulosti Jima Hoppera. To je druhý prequel k seriálu Stranger Things, který je díky možným spoilerům nejlepší číst minimálně po skončení druhé řady seriálu. Tato kniha díky Hopperovi a El nesmí rozhodně utéct fanouškům seriálu, který zaručeně skvěle zkrátí čekání na čtvrtou řadu. Vydání knihy bylo posunuto na 5. května a vy si už nyní můžete knihu předobjednat!

Adam Christopher (zdroj)
Děj je vyprávěn v er-formě. Ocitáme se zde v chatě Hopperova dědečka a v New Yorku. Ten nás zavede do minulosti, kdy byl Hopper šťastný se svou rodinou a jeho prací na oddělení vražd. Krom El, Hoppera a jeho rodiny, které známe ze seriálu, tu nalézáme úplně nové postavy. Můžeme zde také konečně více poznat Hopperovu manželku a dceru, o nichž se toho v seriálu tolik nedozvídáme. Také zde zažijeme, jak se šerif choval dříve, než po smrti své dcery dostal na dno. Asi tou nejzajímavější novo postavou, s níž se zde seznamujeme, je Hopperova parťačka. Díky ní příběh získává větší rozměr a její sarkasmus společně s Hopperovou paličatostí tvoří scény, u nichž se zasmějeme.

První prequel ke Stranger Things více sedí k ději odehrávajícím se v seriálu. Temnota na okraji města je více samostatná a díky tomu nemáte pocit, že jen doplňuje seriál, ale částečně by také dokázala ustát na trhu sama za sebe. Temný experiment byl navíc oproti této knize více mysteriózní. Ovšem tady se nám do rukou dostává kriminální thriller, který nás překvapí svou násilnou stránkou. Kniha je čtivá, poutavá a jak už jsem psala, perfektně vám zkrátí čekání na čtvrtou řadu seriálu. I přestože nějaké věci víme, je příběh až do konce napínavý a u jeho závěru nám bude běhat mráz po zádech.

Obálka pěkně sedí k předchozímu dílu a díky logu Stranger Things pěkně zapadne do knihovny k Temnému experimentu. Jak už na obálce můžeme vidět, je zde Hopper a Eleven, takže už jen na první pohled ukazuje, o které známé postavy zde půjde. Rozhodně tedy zaujme své fanoušky.

A teď už je na řadě konečně můj názor! Díky prvnímu prequelu, tedy Temnému experimentu, jsem začala sledovat seriál a neskutečně jsem si ho zamilovala. Příběh o Hopperovi byl tedy nutností a já si ho neskutečně užívala. Osobně se mi sice líbil více první díl, ale tento je lépe zpracovaný a nedoplňuje jen to, co už dávno známe ze seriálu. Působí víceméně jako samostatný příběh, a to mě na této knize ohromně bavilo. Navíc jsem u takovýchto thrillerů příznivcem všeho temného, takže ony satanistické rituály byly to pravé pro mě. Já už se teď každopádně nemůžu dočkat vydání dalšího prequelu, který by měl být o Mad Max!

Temnotu na okraji města rozhodně doporučuji všem fanouškům Stranger Things, kteří se chtějí více dozvědět o Hopperovi.

A teď už hodnocení!

    87%

Znáte tuto knihu? Už ji máte doma? Pokud jste ji náhodou už četli, jak se vám líbila? Který prequel ke Stranger Things je podle vás lepší?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Temnota na okraji města také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...