Když je vaše duše rozpolcena mezi svět živých a mrtvých…

Město duchů

Autor:
Victoria Schwab (V. E. Schwab)

Série: Cassidy Blake 1.

Originální název: City of Ghosts

Žánr: Middle Grade fantasy

Počet stran: 304

Vydavatelství: Slovatr, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých... a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší.
Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela.

"Uvidíš a uslyšíš…
Spatříš a pochopíš…
Tohle je to, čím jsi…"

Může někdo z vás říct, že je vaším nejlepším přítelem duch? Asi ne co? No, ona je to vlastně informace, se kterou bych se ani nešířila. Znáte lidi. Ono stačí, když si myslí, že mluvíte sami se sebou, a už o vás mají jasný závěr. Věřte mi, znám to na vlastní kůži. Můj nejlepší kamarád, Jacob, totiž duch je, a mě se už párkrát stalo, že jsem s ním veřejně mluvila. Jenže vysvětlete lidem, že vedle vás skutečně stojí, jen oni ho nemůžou vidět…

Teď mě konečně čekají prázdniny. Žádné neustále ťukání duchů za závojem. Tedy takové byly původní plány. Ale změna je život a já tak musím letět s rodiči do Skotska. Přesněji řečeno do Edinburghu, města duchů. Upřímně, tohle není zrovna dovolená pro člověka, který vidí duchy. Věřte mi. Dokážou být totiž mnohdy neskutečně otravní…

"Cítíte, jak vám ten někdo dýchá za krk a s každou vteřinou, kdy se nedíváte, je to ve vaší mysli horší a horší, protože to, co nevidíte, je ve výsledku daleko děsivější než to, co vidíte."

Middle Grade příběh, který si však s radostí přečtou i starší čtenáři, než pro které je původně určen. To je knížka Město duchů od známé autorky Victorie Schwab (V. E. Schwab), která již v Čechách představila čtenářům nejednu sérii. Už tu bylo Young Adult v podobě kouzelné série Monstra z Verity, o které se dá napsat, že je neuvěřitelně zdařilým retellingem na Romea a Julii. Pak tu například vychází i série Tvář magie, což že fantasy zas určené dospělým. A nyní tu máme z tohoto žánru příběh pro čtenáře kolem jedenácti dvanácti let. Autorka má obrovský talent a dokáže psát příběhy pro všechny věkové kategorie a tato nová série o Cassidy Blake je toho jen důkazem.

Dějem nás provází samotná Cassidy. Její vyprávění je čtivé, poutavé, živé a nejde se s ní ani na chvilku nudit. Není to dívka, která by se vyžívala ve světle pozornosti jako její rodiče, kteří jsou spisovatelé, a právě nyní díky svým knihám začali natáčet dokument. A aby to bylo tematické, tak je samozřejmě o duších. Cassidy však raději s Jacobem vše sleduje z povzdáli s objektivem před obličejem. Má totiž ráda focení na klasické filmy, které si nechává vyvolávat. A právě už jen díky tomu, jaká je, působí na čtenáře ojediněle, ale přitom se do ní dá krásně vžít.

Máme tu jednoduché, ale poutavé popisy, takže nás příběh zaujme a lehce si vše představíme. Navíc je celá napsaná větším fontem, takže je pro mladší čtenáře naprosto ideální. Kniha je čtivá, milá, vtipná, záhadná a tak trošku vyzařuje atmosférou příběhů s Coraline. A nejenže nás zde upoutá samotný příběh, ale také jeho prostředí. Tím, že autorka vložila děj do nádherného a historického města Edinburgh, kniha získala neskutečnou atmosféru. Čtenáře tak tedy nejen zaujme duchařský příběh a sympatické postavy, ale i město, které bude mít zajisté chuť poznat na vlastní kůži. V příštím díle by nás zas pro změnu měla čekat Francie, tak uvidíme, do jakého města nás autorka zavede tentokrát.

Obálka knížky je nádherná. Osobně se mi moc líbí, že autorčiny příběhy u nás vychází s originálními obálkami, které ke knize zkrátka neodmyslitelně patří. Obrysy města, Cassisy, její kočka a duchové na první pohled dokážou zaujmout a ukazují čtenáři, co od knihy očekávat, takže podle mě obálka nemůže být hezčí.

Když jsem se dozvěděla, že knížka vyšla, byla jsem neskutečně nadšená. Autorka mě totiž neskutečně zaujala svou sérií Monstra z Verity a od té doby se stále přemlouvám, abych se pustila do jejích dalších knih. No a konečně jsem tak učinila. Jsem neskutečně spokojená. Byla to nečekaně parádní jednohubka, u které se krásně odpočívalo a zároveň mě nesmírně bavila. Nebyla to sice má milovaná Monstra z Verity, ale musím tu brát v potaz cílovou skupinu čtenářů. A pro ty se troufám tvrdit, že je to geniální!

Knížku tedy doporučuji jak dívkám, tak i chlapcům, kteří se jen tak něčeho nezaleknou, mají rádi duchařské příběhy a touží po dobrodružném poznání nových zemí.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Četli jste i jinou knihu od této autorky? Jakou a jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Město duchů můžete pořídit i vy.

 

Komentáře

Oblíbené články...