V jádru každé dobré lži je ukrytá pravda…

Nejlepší lži

Autor:
Sarah Lyu

Originální název: The Best Lies

Žánr: YA psychologický thriller

Počet stran: 352

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Dřív Remy Tsaiová věděla přesně, co ji čeká. A teď ani netuší, jak bude vypadat příští den. Kdysi bývala šťastná. Měla svého přítele, Jacka, a Elise, svoji nejlepší kamarádku - svoji spřízněnou duši - která ji chápala líp než kdokoli na světě. Ale teď je Jack mrtvý, zabilo ho několik výstřelů do hrudi.
A byla to Elise, kdo stiskl spoušť. Udělala to v sebeobraně? Nebo je za tím něco hlubšího, temnějšího, něco, co by Remy ani ve snu nenapadlo? Zatímco probíhá policejní vyšetřování, Remy zahájí své vlastní, přebírá svoje vzpomínky a pátrá po sebemenším zrnku pravdy, které by dokázalo zachránit přátelství, které pro ni znamená celý svět.

"Elise byla elektřina. Já byla noc.
Ona zaháněla temnotu a naplňovala mě světlem."

Nikdy jsem ničím nevynikala. Spíše jsem byla tou, které si moc lidí nevšímá. Měla jsem jednu jedinou kamarádku už od školky, se kterou jsme na sebe zbyly tak trochu kvůli původu. Ovšem teď už jsme spolu neměli moc společného. Když jsem se ale rozešla se svým tehdejším přítelem, poznala jsem Elise. Svou spřízněnou duši, která se pro mě stala rodinou.

Donedávna bylo vše zalité sluncem. Byla jsem jen já, ona a můj přítel Jack. Tentokrát jsem zažívala skutečnou lásku. Jenže vše, co jsem měla, zmizelo, a to jen v okamžiku několika rychlých výstřelů. Nemůžu být sama. Znovu to už nezvládnu. Potřebuji zpátky alespoň Elise. Jenže jak? Ona totiž byla tou, kdo držel zbraň…

"Trauma má vlastní gravitační pole a já jsem navěky lapená na jeho oběžné dráze. Když se budu příliš snažit mu uniknout, roztrhá můj život na kusy."

Nenechte se zmást sladkou obálkou. Kniha v sobě totiž ukrývá temnotu, která se vám zaryje pod kůži a vy příběh nebudete moct odložit. Tak to jsou Nejlepší lži od Sarah Lyu. V hlavní roli zde máme přátelství hraničící s posedlostí. Příběh je tak skvěle vyprávěn, že ho přečtete rychleji, než byste si přáli. A i když tu máme hodně předvídatelné části, neustále si budete pokládat otázku: Komu tedy můžu věřit?

Dějem nás provází Remy, která chvílemi lehce komunikuje se čtenářem. Její vyprávění začíná v podstatě na konci příběhu. Remy zde retrospektivou vzpomíná na začátek jejího přátelství s Elise, to, jak se vyvíjelo, a na svůj vztah s Jackem. Často zde skáče z přítomnosti do minulosti, ale vše je popsané tak, že se při čtení neztratíte. Autorka tu stvořila poutavé charaktery, které vás zaujmou. Tím úplně nejzajímavějším je Elise. Dost by se dala připodobnit k takové kombinaci Margo Roth Spiegelman a Aliasky Young. Ovšem osud Elise je o dost temnější…

Najdeme tu spoustu pranků, které se odehrávají hodně na hranici zákona. Právě díky nim si knížka z počátku drží takovou "Greenovskou" atmosféru. Tím myslím, že ti, co četli Johna Greena, v knize jednoznačně uvidí takový menší odkaz na jeho knížky. A když už vám ho nepřipomenou pranky, tak tričko s nápisem "Toto není dýmka" určitě! Ovšem takto poutavý YA psychologický thriller by John Green nikdy nenapsal. Dále zde máme vážná témata, jako je například násilí, hádky a pomalu žádnou podporu ze stran rodičů, což může vést k velkým psychickým problémům jejich dětí. Příběh tedy v sobě má určitou hloubku, díky které čtenáře upoutá.

I když je podle mě obálka lehce zavádějící, tak se k ději hodí. Baví mě ten kontrast mezi obálkou a tím, co se skrývá uvnitř. Narovinu tedy přiznávám, že nemám ráda růžovou, ale toto mě baví!

A jaký je můj názor na knížku? Tady vážně platí, že se nevyplácí mít předsudky, když vidíte obálku. Kdybych si totiž podle obálky vybírala, zda do knihy jít, nebo ne, u mě by rozhodně vyhrálo ne. Ale ještěže jsem do ní i tak šla. Ten příběh byl úžasný! Už dlouho mě nic natolik neuchvátilo, že bych knihu otevírala při každé volné chvíli. Příběh si mě podmanil a já ho nedokázala odložit. Byly zde navíc úžasné myšlenky, kvůli kterým mi neustále docházely lepíky. Ano, bylo zde sice dost věcí, které jsem uhodla předtím než se stali, ale i tak mě kniha neskutečně bavila. Ukrývá v sobě totiž něco, díky čemu vás příběh upoutá, a hlavně vás jednoznačně dostane ze čtecí krize.

Nejlepší lži doporučuji čtenářům YA psychologických thrillerů, kteří mají rádi pranky, poutavý děj a rádi zkoumají lidskou psychiku.

A teď už hodnocení!

    80%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)




Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Nejlepší lži můžete pořídit i vy.
 

 

Komentáře

  1. Tak teď se na tuhle knihu ještě víc těším! Tahla, nová Schwab a kniha Tiny pretty things jsou velmi vysoko na mém seznamu TBR :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...