Příběhy, mapy našich duší převlečené za slova…

Mapa soli a hvězd

Autor:
Zeyn Joukhadar

Originální název: The Map of Salt and Stars

Žánr: Světová literatura, román

Počet stran: 384

Vydavatelství: Kontrast

Oficiální anotace: Léto 2011: Núr právě ztratila otce, který prohrál zápas s rakovinou. Její matka, která se živí ručním malováním neobvyklých, originálních map, se rozhodne, že se s Núr a jejími sestrami přestěhují z New Yorku zpět do Sýrie. Ta však již není zemí, kterou znala. Netrvá dlouho a protesty i střelba začnou ohrožovat život v dosud klidné čtvrti města Homsu. Když granát zničí dům, v němž rodina žije, čeká její členy obtížná volba: zůstat a čelit dalšímu násilí, nebo se pokusit přes sedm zemí Blízkého východu a severní Afriky uprchnout do bezpečí?
O více než osm set let dříve šestnáctiletá Ráwíja, chudý poloviční sirotek, ví, že musí něco udělat, aby pomohla sobě i své vyčerpané matce. Touží poznat svět a nemá chvilku stání, a proto opustí domov a vydá se hledat štěstí. Převlečená za chlapce jménem Rami nastoupí do učení k al-Idrísímu, jehož král Roger II. Sicilský pověřil vytvořením mapy světa. Ráwíja se s ním vydává na dlouhou cestu napříč Blízkým východem a severní Afrikou, během níž potkává bájná stvoření i skutečné historické osobnosti a prožívá hrdinské bitvy i další dobrodružství.

"Hledal sám sebe, jenže na to žádné mapy neexistují."

Narodila jsem se v Americe. Spojené státy byly donedávna mým domovem. Ale to se teď změnilo. Po smrti Baba se Mama rozhodla přestěhovat zpět do své rodné země. A tak jsme se ona, já a mé dvě starší sestry ocitly v Sýrii. I přesto, že neumím arabsky, se mi zde líbilo. Jenže to se brzy poté změnilo.

To, že tu neustále zuří válka, jsme si dlouho nechtěly přiznat. Ovšem pak to přišlo. Doslova jak rána z čistého nebe. Přišly jsme o dům a v podstatě o veškerý majetek. Musely jsme utéct. Bezpečí pro nás přestalo existovat. Mou naději, že však budeme jednoho dne zas všechny v pořádku, jen tak něco neuhasí. Stanu se Ráwií, odvážnou dívkou z příběhu, který mi Baba vždy před spaním vyprávěl. A tohle jsou naše životy…

"Příběhy nám mohou pomoci od bolestí života, ale ne od bolesti umírání. Všichni si myslí, že nás smrt bude bolet. Ale smrt nebolí. Život ano."

Dojemné, kruté, reálné. Tak se dá třemi slovy nejlépe vystihnout kniha Mapa soli a hvězd, která nedávno vyšla u Kontrastu. Napsala ji autorka vystupující pod pseudonymem Zeyn Joukhadar. Máme zde ukryté dva příběhy, které od sebe dělí více jak osm set let. A i přes veškeré roky se navzájem proplétají. Na celé knize je navíc tím nejlepším, že se odehrává v zemi, o níž většinou moc románů na českém trhu nevychází. Máme zde tedy poznat jinou kulturu, a především onu krutost, kvůli které možná pár jedincům dojde, že bychom si naší země měli mnohem více vážit.

Na jedné straně máme fiktivní příběh Núr odehrávající se v současnosti, a na druhé straně poznáváme Ráwii. A jak nám autorka v doslovu píše, tak její příběh je částečně inspirován skutečnými lidmi. Núr je malá dívka, která i své části vypráví. Sledujeme tu její dětskost a postupné dospívání, kterým si musí projít v krátkém čase, aby se dokázala vyrovnat se změnou jejího života a pokud možno přežila. Právě z ní a její rodiny se kvůli ztrátě domova stávají utečenci. Příběh Ráwii se zas odehrává v daleké minulosti a její části jsou vyprávěné třetí osobou. Aby poznala svět, vydává se v mužském přestrojení na cesty. Sledujeme zde její odvážnost, a především je potřeba zmínit, že její příběh je takové dobrodružné fantasy.

Kniha je až nečekaně poetická. Núr přirovnává spoustu věcí k barvám a tím její vypravování získává úplně jiný rozměr. Objevíme zde navíc dokonalé myšlenky, které si budeme toužit zapamatovat. I přes onu vážnost příběhu, ve kterém neustále někomu hrozí smrt, je dobře čtivý. A právě to je především díky vyprávění Núr. Její nevinnost a dětský pohled na situaci vás nutí pokračovat a se strachem otáčet jednotlivé stránky. Ovšem i přes onen strach kniha nejde odložit. Máme zde například také ukázku toho, jak těžký život v Sýrii a okolních státech vedou ženy i v dnešní době, kdy bohužel stále dochází na ulicích běžně k násilí a zneužití. I přes všechny hrůzy však lidé milují svou kulturu a bojují o klidný život v zemi, která pro ně stále znamená domov.

Obálka působí krásně pohádkově a poeticky. K příběhu krásně sedí a dodává knize nádhernou atmosféru. V originálu je kniha modrá a je dost vidět, že se v ní nechali čeští grafici inspirovat. Já jsem většinou zastánce původních přebalů, ovšem v tomto případě miluji tu českou. Originál na mě totiž působí moc studeně, a to se k příběhu podle mého nehodí. I když je zas pravda, že na originálu více vyniknou hvězdy, které k ději patří. Co si myslíte vy?

Můj názor na knihu… Dá se říct, že je to tak trochu jedno velké překvapení. Příběh mě nečekaně upoutal a nemohla jsem ho odložit. Líbí se mi, jak autorka dokázala prostřednictvím malé dívky popsat lásku k rodné zemi její matky. Je tu hodně kladený důraz na rodinu, historii a děj je svým způsobem i dost kreativní. Příběh má nápad, působí až děsivě reálně a krutě, ovšem i tak máte chvílemi pocit, že čtete pohádku. Stále vstřebávám veškeré pocity, které ve mně příběh vyvolal. Bylo to čtivé a obohacující, což já mám na románech vždy ráda, když dokážou čtenáři něco předat.

Pokud hledáte nevšední knihu, která vás zavede tam, kam většina příběhů ne a chcete blíže poznat Sýrii, okolní země a jejich kulturu, doporučuji vám se po knize podívat.

A teď už hodnocení!

    88%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Mapa soli a hvězd také pořídit.

 

Komentáře

  1. Moc se mi líní ta obálka a anotace. Po přečtení tvojí recenze si ji přidávám na seznam knih, které si musím pořídit :D Moje peněženka neděkuje :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...