Vraždy ukryté pod peřinou temnoty

Povědomá temnota

Autor:
Amy Engel

Originální název: The Familiar Dark

Žánr: Psychologický thriller

Počet stran: 320

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Příběh o rodinných poutech – o ženách, které dělají maximum pro své dcery i za nepříznivých okolností – a o tom, že i ta nejtemnější a nejděsivější místa mohou dát pocit domova.
Strhující příběh matky, která poté, co je její dcera zavražděna na městském hřišti, už nemá co ztratit a rozhodne se pátrat po spravedlnosti na vlastní pěst. Chce za každou cenu zjistit, co se opravdu stalo. Zároveň musí svést boj se stínem své přísné matky, jejíž tvrdost a neústupnost bude při svém pátrání potřebovat.

"Jsi čerství vítr do plachet, Eve. Upřímně. Zdá se, že tě nic nezaskočí."

Mé dětství se rozhodně nedá popsat slovem dokonalé. Bylo plné násilí a chudoby, ale přežila jsem. Já i bratr jsme se ze všeho vzpamatovali a šli jsme dál. Dokonce i když jsem v sedmnácti otěhotněla, nezalekla jsem se toho. Sice jsem byla na všechno sama, ale věřila jsem, že mi to s dcerkou zvládneme…

Byla jsem odhodlaná pro ni udělat první poslední. Ale hlavně jsem se nikdy nechtěla stát mou matkou. A to se mi dařilo. Jenže teď mou dvanáctiletou dcerku někdo zavraždil. Co se stalo? Proč musela zemřít právě ona se svou nejlepší kamarádkou? Tak to musím zjistit a nic mi v nalezení pravdy nezabrání!

"Otázky jsou někdy horší než odpovědi. Občas je lepší nevědět."

Jeden mrazivý a neskutečně poutavý thriller ideální jako podzimní čtení. To je nová kniha Povědomá temnota od Amy Engel. Pokud je vám jméno povědomé, není se čemu divit. Jedná se totiž již o druhou knihu, která v Čechách od autorky vyšla. Její premiéru u nás měla kniha Dívky z Roanoke. Právě tento příběh ji zde dostal do čtenářova povědomí a mnoho z nás zajisté s nedočkavostí vyhlíželi právě tuto novinku. Ale pokud hledáte napínavý příběh, jehož zápletku jen tak neodhalíte, budete zklamaní.

Dějem nás zde provází Eve. Žena, jejíž dětství nebylo vůbec jednoduché, ale za pomoci všech svých sil svůj život změnila. Jenže teď byla její dcera nečekaně zavražděna a ona se opět ocitá na samotném dně svých sil. Charaktery, které zde autorka stvořila, jsou v mnohých momentech dost nevyzpytatelní. Ovšem autorka nám sem od začátku hází tak okaté indicie, že během chvíle každého prokoukneme a víme, zda mu můžeme věřit či nikoli. Právě to zničilo v podstatě veškerou záhadu, kterou v sobě příběh na počátku měl.

Kniha vás na začátku okamžitě upoutá svým prologem pojmenovaným Konec. Konec na začátku? Co to má být? Ale věřte mi, že právě tyto tři krátké strany jedné kapitoly, si vás okamžitě podmaní. A pak čtete s očekáváním dál. Hltáte každou stopu, kterou do příběhu autorka vložila. Těšíte se, co bude dál. Jenže pak se pozastavíte na straně 50 a řeknete si, počkat, to přeci nemůže být jednoduché?! Ovšem vy se nemýlíte. Vážně to autorka napsala tak, že pokud už jste nějaký ten thriller četli, nemáte vůbec problém přijít na veškeré detaily celé zápletky… Děj byl mnohem předvídatelnější než Dívky z Roanoke. Ale právě autorčina prvotina v sobě měla tu špetku kouzla, díky kterému si příběh – i když předvídatelný – zapamatujete. Povědomá temnota vám však splyne s další spoustou podobných thrillerů, a to je špatně.

Obálka dobře odpovídá svou atmosférou ději, který nalézáme uvnitř. Máme tu i pár detailů, které jsou pro příběh důležité. Navíc přebal svými barvami ladí k autorčině předchozí knize, což je jen plus.

Co se týká mého názoru, tak nemůžu tvrdit, že bych byla plná očekávání, když jsem se do příběhu pouštěla. Chtěla jsem dát autorce především šanci, aby si u mě trochu napravila po své prvotině reputaci. A stal se přesně pravý opak. Thriller pro mě musí být napínavý, potřebuji, aby mi nebylo hned z počátku jasné, kdo je ten hodný a špatný. Od takovéhoto žánru zkrátka vyžaduji napětí, a to mi zde neskutečně chybělo. Nic mě v knize nepřekvapilo a kdyby nebyla tak čtivá a nezaujala mě hlavní hrdinka, knihu bych hodnotila mnohem hůř…

Pokud jste si oblíbili styl autorčina psaní a nevadí vám v jejích knihách předvídatelnost, můžu vám příběh doporučit, a to především díky zajímavým postavám.

A teď už hodnocení!

    55%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za tuto knihu bych chtěla velmi poděkovat knihkupectví Dobrovský - Beta,
v jejichž prodejnách si knihu Povědomá temnota můžete pořídit i vy.

 

Komentáře

Oblíbené články...