Posedlost je zdroj geniality a šílenství…

Tiny Pretty Things

Autor:
Sona Charaipotr & Dhonielle Clayton

Série: Tiny Pretty Things 1.

Originální název: Tiny Pretty Things

Žánr: YA psychologický thriller

Počet stran: 416

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Je možné zajít příliš daleko? Na jedné z nejprestižnějších baletních škol na Manhattanu skrývají dokonalé, krásné baletky nepěkná tajemství a ohavné lži. Na privilegované Bette by nikdo nenašel jedinou chybu je jako baletka z hrací skříňky. Ale život ve stínu sestry, která je jednou z největších hvězd baletního světa, v ní probouzí temnou stránku. Perfekcionistka June má už po krk toho být věčnou náhradnicí. Tenhle školní rok se spokojí jen s tím nejlepším i kdyby to znamenalo, že bude muset sáhnout po nějakých ne zcela dokonalých prostředcích, aby toho dosáhla. A nová studentka Gigi zatím předčila všechny tanečnice z konzervatoře, ale samotný tanec by ji mohl zabít. Soutěživost je s každým blížícím se představením silnější a z nevinných naschválů se stává něco čím dál tím temnějšího, takže je jen otázkou času, kdy se jedna z mnoha jisker vznítí a popálí se i ty nejlepší.

"V životě je spousta věcí mimo vaši kontrolu. A v baletu to platí dvojnásob."

Sny všech na této škole jsou prakticky totožné. Chceme být těmi nejlepšími. Tvrdě dřeme, aby si nás všimli. Bett byla vždy zvyklá být tou nejlepší. Jde ve šlépějích své starší sestry. A když ona byla tou nejlepší ze třídy, musí i ona dostávat hlavní role ve všech baletních představeních. Pak je tu June. Ta, která svým původem nikam nezapadá. Nevadí jí ovšem, že je na vše sama. Alespoň ji nic nerozptyluje od toho, stát se tou nejlepší.

Nováčkem na škole je pak Gigi. Dívka, která svou veselou náladou, výjimečným talentem, ale také barvou pleti vyčnívá mezi ostatními. A to může být problém. Už jednou tu byla výjimečná dívka, jenže začala překážet. Teď se vše uklidnilo, ale ne na dlouho. Závist a šikana se tu začíná opět šířit. Ale jak daleko to zajde tentokrát?

"Když dojde na lámání chleba, nikdo neumí doopravdy udržet tajemství."

Jak daleko jsou studenti baletní akademie ochotni zajít, aby jejich cílům nestálo nic v cestě? Tak právě o tom je kniha Tiny Pretty Things od dvojice autorek Sony Charaiport a Dhonielle Clayton. Jedná se o první díl ze stejnojmenné dilogie, která nás zavede do nečekaně toxického prostředí baletu. Dá se napsat, že v ději můžeme svým způsobem vidět Pretty Little Liars. Máme zde totiž tajemné výhružky a anonymní vzkazy. A i když ten, kdo za tím vším stojí, se zdá být od začátku jasný, příběh nás v mnoha momentech překvapí, a my se budeme snažit přijít na to, kdo je skutečným viníkem.

Jako vypravěčky zde máme rovnou tři studentky. Bett, Gigi a June nemůžou být více rozdílné. Každá z dívek má své tajemství, které se zde snaží chránit. V úplně první kapitole tu však ještě máme Cassie. Dívku, která zmizela ze školy. To ona patřila v předchozím ročníku mezi ty výjimečné, ale něco se stalo. A právě i tuto záhadu zde budeme objasňovat. Máme tu obrovské množství postav, takže kniha může z počátku působit trochu chaoticky. Ovšem autorky každého skvěle popsaly a tím, že si jednotlivé charaktery můžeme skvěle představit, se v nich dá překvapivě dobře vyznat. Díky velké rozmanitosti postav si zde tak každý najde svého oblíbence.

Kniha se zaobírá hodně vážnými tématy, díky kterým má děj na čtenáře tak mnohem větší dopad. Máme tu například závislost, poruchy příjmu potravy, vážné zdravotní problémy, nepochopení stejnopohlavních párů ze stran rodičů, sexuální obtěžování a šikanu. Je tu toho vážně hodně a je až překvapení, jak skvěle se těchto témat autorky zhostily. I přes všechny vážné problémy, které se zde řeší, se kniha vážně dobře čte. Máme zde úžasný konec, který v nás vyvolá obří vlnu očekávání na závěrečnou část. Příběh má být navíc brzy uveden jako seriál na Netflixu a pokud se toho tvůrci zhostí tak, jak si tato kniha zaslouží, máme se na co těšit.

Obálka této knihy je perfektní. #booklab udělal jen dobře, že knihu odkoupil i s její původní obálkou. Kniha má totiž v zahraničí spoustu úspěchů, a právě čtenáři si ji s tímto přebalem spojují, takže nějaké experimenty by knize neprospěly. Navíc také krásně sedí k ději, je jednoduchá a přitom krásně výstižná.

Když mi dorazila, zaujala mě nesmírně svou obálkou. Okamžitě jsem si totiž vzpomněla na seriál Pretty Little Liars, který jsem zbožňovala. A svým způsobem to je knize hodně podobné, ale zároveň zas vůbec. Nemáme tu totiž partu kamarádek, které by všemu čelily společně. Zde každý stojí sám za sebe a prostředí baletní akademie ději dodává neskutečně podmanivou atmosféru. Celkově pro mě byla kniha milým překvapením. Rozhodně jsem totiž neočekávala něco takového. Má to nápad, jsou zde skvěle zpracovaná závažná témata dost věcí vás zde dostane. Za mě je to tedy nečekaně jedno z největších překvapení podzimu.

Tiny Pretty Things doporučuji každému, koho dokáže oslovit YA psychologický thriller z baletního prostředí, který se vám dokáže zarýt pod kůži.

A teď už hodnocení!

    92%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Těšíte se, až tento příběh vyjde jako seriál?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentářů. :)




Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Tiny Pretty Things můžete pořídit i vy.

 

Komentáře

Oblíbené články...