#9 Knižní tipy z komiksového světa

Psanec

Autor:
Diana Gabaldon

Ilustrace: Hoang Nguyen

Originální název: The Exile: An Outlander Graphic Novel

Žánr: Grafický román pro ženy

Počet stran: 224

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Po příliš dlouhé nepřítomnosti se Jamie Fraser vrací domů do Skotska – návrat se však neobejde bez velkých obav. Přestože jeho milovaný kmotr Murtagh slíbil Jamieho rodičům, že se o jejich impulzivního synka postará, splnit tento slib nebude jednoduché. Na hlavu mladého vyhnance je již vypsána tučná odměna, a to zásluhou kapitána Jacka Randalla, sadistického britského důstojníka, s nímž Jamie v minulosti zkřížil cestu i meč. U dvora významného klanu MacKenzieů je Jamie naopak figurkou v mocenském boji mezi svými dvěma strýci: stárnoucím náčelníkem Columem, jenž si žádá synovcovu loajalitu – nebo jeho život – a Dougalem, válečným náčelníkem klanu MacKenzieů, který by Jamieho raději sťal, než aby mu dovolil stát se Columovým dědicem.
A pak je tu Claire Randallová – záhadná, svéhlavá kráska, která se objeví v Jamieho životě a rozvíří jeho soucit... a jeho chtíč.
Jamieho srdce ho táhne ke Claire, avšak Murtagh je přesvědčený, že dívku sem poslali Staří a kapitán Randall ji označí za špiónku. Claire zcela zjevně něco skrývá, přestože Jamie nedokáže uvěřit, že by pro něj mohla představovat nějaké nebezpečí. I tak ale ví, že je zmítána mezi dvěma volbami – životem po jeho boku a něčím tajemným, kvůli čemu se v myšlenkách často ocitá jinde.


V dnešní obě asi neexistuje čtenář románů pro ženy, který by alespoň jednou neslyšel o Cizince. Příběhu Clare, která nedopatřením cestuje skrz kameny v čase do 18. století, kde potká Jamieho. Tento příběh vyšel již před lety, ovšem jeho popularita stále stoupá a to i díky stejnojmennému seriálu. Knih k Cizince tedy nemůže být pro veškeré fanoušky snad nikdy dost, a nyní jsme se v Čechách konečně dočkali i komiksu!

Psanec je vyprávěn z pohledu Jamieho a Murtagha. Na první pohled nás uchvátí barevné kresby přírody, které nás skvěle přenesou na Skotskou vysočinu. Když však začneme číst, nastává tu menší problém. Ilustrátor tohoto komiksu dal všem mužským postavám v podstatě totožné rysy a odlišují se od sebe jen v detailech. A pak je tu Clare, na které si dal autor záležet především ve vrchní části jejího hrudníku. Chvílemi tak Clare působí jen jako směšná karikatura s velkými prsy, a ne jako inteligentní žena, která se snaží dostat zpět do roku 1945 ke svému manželovi.

Bohužel nemůžu hodnotit rozdíly původní knihy a tohoto komiksu, jelikož jsem Cizinku nečetla. Viděla jsem ovšem seriál a v toto ohledu se komiks lišil hodně. A to ať barvami kiltů, dominantními rysy postav, nebo i jednou postavou, kterou ze seriálu vůbec neznáme… Když se pak podíváme na délku komiksu, není se čemu divit, že působí uspěchaně. Končí sice už v moment, když Jaime bere Clare na Lallybroch, ale i tak je potřeba zmínit, že tu chybí spoustu výrazných dějových scén. Knihu tak nejde brát jako převyprávěnou Cizinku v podobě grafického románu, ale spíše jako takový doplněk, který potěší fanoušky Clare a Jamieho, ale těm, kteří jejich příběh neznají, moc neřekne.

Obálka knihy je úžasná a není se čemu divit, že dokáže na první pohled nalákat čtenáře. Sice působí lehce temněji než samotný příběh uvnitř, ale k ději se hodí. Je zde dobře, že byla obálka použita z originálu.

Co se týká mého názoru, tak já jsem měla od této knihy velká očekávání. Těšila jsem se na nové pojetí příběhu Jamieho a Clare, a věřila jsem, že si ho užiji. Jenže jsem bohužel zklamaná. V postavách jsem se ztrácela, vadilo mi, že jejich vyobrazení bylo tak stejné. Působilo to tak, že ilustrátor vždy zkopíroval jednu mužskou postavu, pak ji jen lehce poupravil a vznikla mu nová. Očekávala jsem tedy mnohem víc. Musím však ocenit ty detaily v podobě skotského nářečí, to mě moc mile potěšilo. A když opomenu ty chvilkové karikatury, bylo to pastvou pro oči.

Psance doporučuji především fanouškům knižní série Cizinka a těm, kteří sledují její seriálové ztvárnění. Pokud však příběh Jamieho a Clare neznáte, doporučují vám to před čtením tohoto komiksu napravit.

A teď už hodnocení!

    76%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)




Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Psanec také pořídit.

 

Komentáře

Oblíbené články...