Kdo je pachatel a kdo oběť?

Štvanice

Autor:
Lucy Foley

Originální název: The Hunting Party

Žánr: Thriller

Počet stran: 360

Vydavatelství: Vendeta

Originální anotace: Skupina bývalých spolužáků z Oxfordu, nyní třicátníků, se tak jako každý rok od ukončení studia setkává o vánočních prázdninách, aby spolu přivítali nový rok. Tentokrát pro svou silvestrovskou oslavu zvolili idylické, odlehlé sídlo na Skotské vysočině – dokonalé místo, kde si s přáteli odpočinout od civilizace a spěchu každodenního života.
Na místo dorazí 30. prosince, krátce předtím, než dům odřízne od okolního světa dlouho nevídaná sněhová vichřice. O dva dny později, na Nový rok, je jeden z přátel nalezen mrtvý.
Výlet přitom začal nevinně: obdivováním okolní přenádherné, leč zlověstné přírody, popíjením šampaňského před krbem s praskajícím ohněm a vzpomínáním na studentská léta. Ale po deseti letech se tíha dlouho potlačovaných výčitek a vzájemných obvinění stává natolik neúnosnou, že ji nepřebije ani nostalgie vyvolaná vzpomínkami na společné zážitky. Uprostřed silvestrovského veselí se pouto, které přátele drželo tolik let pohromadě, znenadání přetrhne.

"Přátele je radno držet si blízko u sebe. Ale co když je jeden z nich vrah?"

Výlet do zasněžené Skotské vysočiny. Zní to tak krásně až romanticky. Zasněžené hory, tajuplná příroda a parta přátel z Oxfordu, která se vždy schází o zimních prázdninách, aby zavzpomínali na staré časy. Přesně tak měl náš útěk z metropole vypadat. Pronajali jsme si chatky a 30. prosince dorazili na místo.

Počasí se tak trochu vymklo kontrole, takže jsme tu zůstali uvěznění. Ale proč si ztěžovat? Jídla jsme měli dostatek a alkoholu tolik, že mohl téct proudem od poledne do brzkých ranních hodin, což se také dělo. Ovšem pak se to celé zvrtlo. Jeden z nás zmizel a pak se objevilo tělo. Nevypadá to však na nějakou nešťastnou nehodu. Podle prvotních známek to vypadá na vraždu, což znamená, že se mezí námi ukrývá vrah…

„Ohromující debut na poli detektivek. Chytrý a podmanivý příběh plný zvratů, který nebudete schopní odložit.“
– Daily Mail

Kdo je vrah a kdo je obětí? Ve většině detektivek známe oběť už od samotného začátku děje, jenže tady ne. Ve Štvanici, která vychází 1. února, se autorka rozhodla svým čtenářům podat příběh, ve kterém nezjišťujeme jen vraha, ale i samotnou jeho oběť. A jak postupem děje zjišťujeme, vrahem i zavražděným může být prakticky kdokoli. Autorka nám příběhem totiž dokáže natolik zamotat myšlenky, že žádné postavě nedokážeme věřit.

Děj je vyprávěn rovnou pěti postavami. Začátek nás zavede k Heather a to do 2. ledna, kdy je nalezena oběť. Právě její kapitoly jsou těmi nejzáživnějšími, jelikož nás zavádí do přítomnosti. Díky ní získáváme jakýsi nadhled, jelikož nepatří mezi spolužáky z Oxfordu, ale stará se o chaty, ve které je parta přátel ubytovaná. Ostatní vypravěči (Katie, Miranda a Emma) nás poté na začátku zavedou do 30. prosince a mi zde získáváme větší přehled o jejich kolektivu. A takovou nejvíc prapodivnou a záhadnou částí jsou pro nás kapitoly Douga, které jsou vyprávěné ve třetí osobě…

V této knize je každá postava zavalena tunou tajemství a tím je celý příběh ještě mnohem záhadnější. Charaktery jsou zde dokonale vykreslené do těch nejmenších detailů. Sice to osazení nesourodé party přátel je více než otřepané, příběhu to nijak neškodí. Je potřeba počítat, že tu jsou chvílemi obzvlášť nechutné scény z lovu vysoké, u kterých slabším povahám nebude dobře. Pokud máte tento žánr (thriller) načtený, dokážete hravě odhadnou rozuzlení, a i vedlejší zápletky děje. Ovšem zdali jste v tomto žánru nováčky, kniha vás dokáže v mnohém překvapit.

Obálka knihy se k ději hodí a mně se osobně hodně líbí svou jednoduchostí. Ovšem pokud bych mohla změnit jednu věc, tak to by byla barva. Žlutá na mě působí příliš hřejivě a moc se mi té zasněžené přírodě nehodí.

A jaký je můj názor? Bohužel jsem z knihy tak trochu zklamaná. Očekávala jsem totiž mnohem víc a hlavně jsem doufala v nějaké to překvapení v závěru knihy a to mi tu osobně chybělo. Autorka tu za mě spadla do tak trochu ohraných scénářů v tomto žánru a rozhodně šlo vymyslet něco originálnějšího. Celé to však vylepšuje fakt, že autorka dokáže dokonale vykreslit lidskou psychiku, až její postavy prakticky ožívají. Osobně mi děj svým zimním námětem s partou přátel uvězněných na horské chatě, kde jeden z nich je zavražděný, hodně připomněla knihu Spoluviníci od Jany Vagnerové. Tam byl perfektní děj a zápletka, ale kazily to postavy. No a u Štvanice je to tak trochu naopak.

Tento thriller doporučuji čtenářům, kteří hledají příběh ze zasněžené Skotské vysočiny plný napětí a zvratů, které si dokážou pohrát s vaší psychikou.

A teď už hodnocení!

    75%

Znáte tuto knihu? Chystáte se na ni, nebo jste ji už četli v originále? Pokud jste ji už četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když se o svůj názor podělíte v komentářích. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Štvanice již předobjednat.

 

Komentáře

Oblíbené články...