Je něco bolestivějšího než rodinná zrada?

Nelituju ničeho

Autor:
Colleen Hoover

Originální název: Regretting You

Žánr: Román pro ženy, světová literatura

Počet stran: 392

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Morgan je odhodlána zabránit své šestnáctileté dceři Claře v tom, aby dělala stejné chyby jako ona. Když Morgan jako příliš mladá otěhotněla a vdala se, musela se vzdát svých vlastních snů. Clara nechce jít ve stopách své matky, považuje ji za předvídatelnou bez špetky spontánnosti.
Kvůli soupeřícím povahám a protichůdným plánům je pro Morgan a Claru stále obtížnější spolu vyjít. Jediný, kdo může přinést mír do domácnosti, je Chris - Morganin manžel, Clařin otec a rodinná kotva. Ale mír se naruší, když je Chris zapojen do tragické a pochybné nehody. Srdcervoucí a dlouhodobé následky se však nedotknou pouze Morgan a Clary.
Zatímco se Morgan snaží vzkřísit všechno, co se kolem nich zhroutilo, najde Morgan útěchu u posledního člověka, u kterého by to očekávala, a Clara se upne k chlapci, se kterým má zakázáno se stýkat. Nová tajemství, rozhořčení a nedorozumění s každým dalším dnem způsobují, že se matka a dcera stále více a více vzdalují. Dokáží k sobě někdy najít cestu zpět?

"Od chvíle, co jsem tě potkal, věřil jsem v tebe. Když jsem tě konečně opustil, věřím teď v sebe."

V dospívání si myslíte, že jste nezastavitelní. Žijete na hraně zákona, užíváte si nejvíc jak můžete a do prvních vážných vztahů se řítíte po hlavě. Jenže právě to se vám může vymstít. Vaše plány na budoucnost zkrachují, protože jste si nedávali pozor…

Já v sedmnácti otěhotněla a provdala se tak za svou první velkou lásku. Nejde říct, že bych nebyla spokojená. Vím však, že nechci, aby se naše dcera dopustila těch samých chyb. Možná se chovám až zbytečně ochranitelsky, ale manžel naše vztahy dokáže vždy po bouři zas urovnat. Ovšem teď přišla nehoda, která změnila celý náš život. A já ztrácím naději, že se s Clarou dokážu ještě někdy bavit, aniž by to skončilo hádkou…

"Pomyslela jsem si, že je načase zjistit, kým bych se stala, kdybych nezačala žít pro všechny ostatní."

Složité rodinné vztahy vyhrocené tragédii. Tak touto větou by se jednoduše dal vystihnout děj knihy Nelituju ničeho od bestsellerové autorky Colleen Hoover. Právě tato mistryně v románech, která postupně přesídlila z YA knih do románů pro ženy, nám zde představuje příběh plný lží, které vznikli na základech nelehké minulosti a vygradovali až v nečekaný podvod. Autorka opět dokonale popsala celý příběh, že je takřka nemožné, aby se nás citově nedotkl. Ovšem možná až zbytečně vše vyhnala do extrémů.

Knihou nás provází Morgan s Clarou. Vypravování obou nás dokáže okamžitě vtáhnout do děje a jen stěží budeme od příběhu odcházet. Autorka postavy stvořila jako obyčejné lidi se spoustou chybami. Troufám si zde však tvrdit, že tak trochu nevychytala rodinné postavení. Morgan by se jakožto matka měla nějak rozumně chovat a být schopná se o svou dceru v dospívání postarat. Je tu popsaná jako žena, která se celé dny stará o domácnost. Osobně bych tedy řekla, že by měla vědět, jak se starat o svou dospívající dceru. Jenže ona nic takového nedělá a v podstatě celý čas přemýšlí nad tím, co měla v minulosti udělat jinak. Obávám se, že horší hlavní postavu ve svých knihách autorka nikdy neměla.

Kvůli následkům tragédie, ve kterých se postavy ocitly, je těžké hodnotit jejich chování. Když však opomenu Morgan jsou ostatní podle mého názoru popsané naprosto realisticky vzhledem k jejich životní situaci. Kniha je jinak čtivá, dojemná a poutavá. Sice tu máme zvraty, které jsou už od začátku dost očividné, ale autorka má neuvěřitelný talent v tom, že čtenáře dokáže uchvátit prakticky čímkoli. Nemůžu si však odpustit větu, že Colleen má zkrátka navíc…

Obálku Ikar převzal z originálu a udělal tak jen dobře. Má tak vcelku jedinečnou barvu a pod přebalem je krásně černá. Co mi ovšem dost vadí, je hardback. Mimo Pravda, nebo lež byly doposavad všechny knihy této autorky vydané v paperbacku nehledě na žánr. Jenže odteď prý žádný paperback být nemá a podle informací, které jsem zjistila, má být vše znovu vydané v hardbacku. Proč?!

A teď už je na řadě můj názor… I když to tak asi nevypadá, tak jsem z knihy nadšená. Vadí mi však, že jsem od autorky zvyklá na vyšší kvalitu a zde zkrátka chyběla. Příběh měl hloubku, ale ne až takovou, jakou bych u Colleen čekala. Ani mi nevadilo, jak by příběh předvídatelný. Přeci jen romány pro ženy žádné velké zvraty většinou nemají. Co mi však vadilo, byla postava Morgan. Snažila jsem se jí chápat a vcítit se do ní, jenže čím více děj plynul, tím více mi vadilo její chování. V závěru se to sice srovnalo, ale přesto si mě nedokázala získat, a to se mi s postavami této autorky stalo prvně. Colleen je však srdcovka a do textu vkládá tolik citu, že by mě od ní nejspíš dojal i nákupní seznam. Závěrem bych tedy nehodnotila knihu zas tak špatně, ale v měřítku autorky to byl za mě její nejslabší příběh.

Nelituju ničeho doporučuji čtenářům, kteří hledají čtivý a odpočinkový román plný rodinných křivd a těžkých rodinných situací.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Kterou knihu máte od autorky nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

Oblíbené články...