Co se skrývá ve stínu lesa?

Kořist

Autor:
Darcy Coates

Originální název: Hunted

Žánr: horor

Počet stran: 368

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda.
V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…

"Její zmizení nebyla nehoda.
Její záchrana se ukáže být osudovou chybou."

Měl to být obyčejný výlet do přírody, který sestra čas od času podnikala. Jen ona, divoká příroda a fotoaparát, který zdědila po dědovi. Jenže se po ní najednou slehla zem. Vypadá to, že se její výlet po lese Ashlough stal osudným…

O pět dní později je totiž v lese nalezen právě její fotoaparát, kterého by se dobrovolně nevzdala. Co se jí tedy stalo? Všichni se domnívají nejhoršího. Dokonce ani tamní policie s jejím zmizením nic nedělá. Prý už je po tolika dnech nejspíš stejně pozdě. Ale já to tak nenechám. Společně s několika přáteli se proto tajně vydáme do lesa a nehodláme se vzdát, dokud ji nenajdeme!

"Z malebného místa s vyhlášenými trasami v létě a půvabnou scenérií zasněžených hor v zimě se stane vražedný les."

Co se stane, když autorka pošle v hororu své postavy do hlubokého lesa? Ano, vznikne dost předvídatelná zápletka, ve které půjde o holý život. Ale divte se nebo ne, i přesto dokáže být příběh v mnohých momentech více než překvapivý… Tak nějak takhle by se dala ve zkratce popsat kniha Kořist, která bude vycházet 25. ledna. Je to již pátá kniha od Darcy Coates od níž již v Čechách můžeme znát její volně navazující hororovou sérii Strašidelné domy.

Příběh je čtenáři podán ve třetí osobě. Zpočátku může trochu trvat, než se čtenář dokáže vyznat ve všech postavách, kterými zde autorka vážně nešetří. Když však všechny postupem času poznáme, nastává tu velký problém. Děj je totiž natolik poutavý, že se od něj jen stěží dokážeme odpoutat. Autorka je úžasná ve svých popisech. Nejenže nás dokáže strhnout veškerými detaily z onoho hlubokého lesa, ale také si krásně pohrála s charakteristikou postav. Každý se od sebe liší, mají dobře zvolená jména, a právě i to dost pomáhá v orientaci v příběhu.

Kniha je poutavá, ohromující a zároveň děsivá. Má krásný spád a děj plyne až neuvěřitelnou rychlostí. Máme tu hodně krátké kapitoly, díky kterým děj působí ještě rychleji. Zároveň zde můžeme poznat autorčin neuvěřitelný talent ukončovat kapitoly v tom nejnapínavějším momentu. Tím pádem nás neustále nutí pokračovat ve čtení. Osobně bych knihu ohodnotila jako takový děsivější thriller, takže si troufám tvrdit, že je tento horor skvělý pro začátečníky v tomto žánru, kteří se zkrátka hororům doposavad vyhýbaly – stejně jako já – obloukem.

Obálka knihy je nádherná. Oceňuji na ní veškeré ty detaily od žánru, který je napsán místo značky fotoaparátu, až po odraz v rozbité čočce. Sice se ten odraz trochu vymyká monstru z autorčina popisu, ale zas to navozuje přesně onu atmosféru, kterou si v sobě nese celý děj.

A jaký je můj osobní názor na knihu? Musím přiznat, že jsem neskutečně překvapená. Knihu jsem totiž vůbec nechtěla číst, jelikož já (strašpytel) a horory absolutně nejdeme dohromady. Ovšem příběh mě uchvátila takovým způsobem, že jsem to ani omylem nečekala. Bylo to děsivé, mrazivé, ale zároveň tak uchvacující, že jsem měla problém knihu odkládat. Působilo to na mě jako takový vypjatější a temnější thriller než čtu obvykle, a díky svému tempu si mě kniha zkrátka získala. Sice se asi pořád budu hororům vyhýbat, ale věřím, že pokud vyjde od autorky další kniha, která nebude ze série Strašidelné domy, tak si ji moc ráda přečtu. Její styl psaní mi neskutečně sedl, takže vám ji můžu jen doporučit.

Kořist doporučuji každému čtenáři, který hledá v knihách napětí a mrazivé situace odehrávající se uprostřed hlubokého lesa, jež je dokáže zaživa pohltit.

A teď už hodnocení!

    85 %

Znáte tuto knihu? Chystáte se na knihu? Pokud ano, co vás na ni zaujalo? Četli jste už některou z předchozích knih od autorky? Jakou a jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Kořist již předobjednat.

Komentáře

Oblíbené články...