Měj svá tajemství v bezpečí…

Prokletí Harrow Lake

Autor:
Kat Ellis

Originální název: Harrow Lake

Žánr: YA horor

Počet stran: 296

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: YOUNG ADULT HOROR ZALOŽENÝ NA SKUTEČNÝCH UDÁLOSTECH.
O Harrow Lake ví Lola první poslední. Její otec tam natočil Lelka, kultovní hororový snímek. Lola ví, že pod lunaparkem se rozkládají jeskyně, že kvůli sesuvům půdy se zřítil kostel i se hřbitovem a že v lese roste strom, na kterém visí lidské zuby. Ale o temné minulosti zapadlého městečka nebo o tajemstvích vlastní rodiny nemá ani ponětí. Teď, když se octla v Harrow Lake, se snaží najít odpovědi. Jenže někdo, nebo něco, sleduje každý její krok.
V HARROW LAKE VÁS TOUHA NAJÍT PRAVDU MŮŽE STÁT ŽIVOT.

"Nikdy nevíš, co by se zrovna mohlo stát…"

Asi málokdo vyrostl na hororech tak jako já. Dcera Nolana Noxe, režiséra jednoho z nejúspěšnějších hororů, který odstartoval svou kariéru díky filmu Lelek. Nejenže ho film vznesl do výšin, ale také se díky němu poznal s Lorelei, mou matkou. Ta v Lelkovi ztvárnila hlavní roli Ptáčátka. Seznámili se tehdy v Harrow Lake. Právě tady Lorelei vyrostla a na příbězích města byl založen i Lelek.

Už je to pomalu dvacet let, co byl Lelek natočen a za tu dobu se toho událo spoustu. A zašlo to až tak daleko, že Nolana pobodali. Jelikož nemám kde být, jsem donucena strávit několik dní u své babičky, matky Lorelei, kterou ani pořádně neznám. Konečně tedy na vlastní oči spatřím Harrow Lake. Město, které potkalo spoustu přírodních katastrof a v němž roste strom, z něhož visí lidské zuby. Je tu toho tolik, co toužím poznat. Jenže kvůli své touze odhalit veškeré tajnosti, můžu přijít o život…

"Vyrostla jsem na hororech, ale nikdy jsem se jich doopravdy nebála, ne jako teď. Chci odsud pryč, pryč z tohohle místa, pryč od téhle ženské, pryč od tichého chřestění zubů nad námi. Je jich tu tolik…"

Kniha, která vybočuje z řad všeho, co doposavad u Slovartu pod značkou #BOOKLAB vyšlo. Tak přesně to je Prokletí Harrow Lake od Kat Ellis. Tato autorka stvořila příběh, který se svou atmosférou městečka plného záhad dost podobá knize Dva tajemství neudrží od Karen M. McManous. Ovšem to je tak jediná podobnost s čímkoli. Prokletí Harrow Lake je dost jedinečný a poutavý příběh, který v sobě ukrývá mnohem více než se na první pohled zdá. A jakožto horor pro mládež dokáže i něco málo předat.

V začátku a na konci knihy se ocitáme v přepisu rozhovoru Nolana Noxe a reportérky. Hlavní část knihy nás pak svým středem vrací o rok zpátky, kde se vypravěčkou celého příběhu stává Lola. Její vypravování je čtivé a utíká neskutečnou rychlostí. Co však může být pro některé problém, tak to je její osobnost. Když se však v knize probojujete až dokonce, lze její chování z části pochopit. Ovšem kdyby na ní autorka více zapracovala, děj by se tím rozhodně zlepšil. Ani ostatní postavy bohužel nejsou autorčinou silnou stránkou. I tak zde však můžeme vidět určitý progres jednotlivých charakterů.

Příběh je tak akorát dlouhý, že vás dokáže držet v napětí až do konce a nemáte šanci se u něj nudit. I přestože nám děj svým vývoje nažene strach, nejde od něj odejít. Atmosféra a celková zápletka se autorce povedla na jedničku. Veškeré detaily jsou tu nádherně popsané a není tak problém si vše představit. Závěr nás překvapí, nadchne a naprosto nám vezme vítr z plachet. A i když se dá uhodnout, co za celou zápletkou stojí, autorka si tak dobře pohrála s detaily, že nás i tak dokáže v mnohém překvapit. Navíc tu zanechala pár nevysvětlených událostí, které ději dodávají příchuť nadpřirozena.

Na obálce knihy mě neskutečně baví ten kontrast zářivé obálky a temné atmosféry, kterou nalézáme uvnitř knihy. Kniha má navíc i zářivou ořízku, a tak nejde z žádného úhlu přehlédnout. Jsem moc ráda, že v tomto případě šlo nakladatelství do této obálky. Sice se mi úplně nejvíce líbí původní červený přebal, který vypadá jak videokazeta, ale ta česká není vůbec zlá. Rozhodně je to lepší než nějaký rozmazaný obličej, který je také použit na pár vydání.

Co se týká mého názoru, tak já musím přiznat, že jsem moc mile překvapena. Sice to nebylo dokonalé a prožitek z příběhu mi dost kazila hlavní hrdinka, ale ten konec byl neskutečný… Ten příběh je silný, má hloubku a závěr nás až překvapivě dokáže srazit na kolena. Navíc to bylo čtivé, dokonale představitelné a dost mě celý příběh bavil. Na to, jaká to tedy byla jednohubka, jsem nečekaně spokojená.

Pokud máte rádi YA heavy contemporary a chcete si čtení tohoto žánru proložit něčím děsivějším, doporučuji se po Prokletí Harrow Lake podívat.

A teď už hodnocení!

    76 %

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když se o váš názor podělíte v komentářích. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Prokletí Harrow Lake můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...