Vrah, který pohřbívá své oběti zaživa…

Autor: Mike Omer

Série:
Zoe Bentleyová 2.

Originální název: In the Darkness

Žánr: Detektivní thriller

Počet stran: 400

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Video s dívkou drápající nehty víko své rakve patřilo k tomu nejhoršímu, co Zoe kdy viděla. Ještě víc ji však znepokojil popisek: Experiment číslo jedna.
Ona i její partner, zvláštní agent Tatum Gray, dělají, co mohou, aby našli monstrum stojící za šokujícím videem, ale brzy se na webu objeví další a je nalezena druhá mrtvá dívka. Zoe má navíc plnou hlavu jiného vraha, který ji pronásleduje od dětství a teď se zaměřil na její mladší sestru.
Vždy věděla, že ji práce může přivést předčasně do hrobu, ještě nikdy se ale neocitla v takovém nebezpečí.


Dokázat odhadnout cizí jednání. Proniknout do jeho mysli. Předpovídat jeho další tah. Zjistit, kdo se skrývá za všemi jeho činy. Zkrátka vytvořit profil pachatele. Přesně to je má práce jakožto forenzní psycholožky, která se specializuje na sériové vrahy. A právě přede mnou stojí dva další případy.

Jeden vrah se prozatím odmlčel, jenže právě on je hrozbou pro mou sestru. Co je však aktuálnější, je nový případ. Internetem koluje živý přenos muže, který zaživa pohřbívá mladou ženu. Dívka uvnitř bedny zběsile bojuje o svůj život, ale sama nic nezmůže. Je to to nejděsivější video, které jsem kdy viděla. A těch žen bude ještě víc. Jak tohle vím? Video má totiž popisek: experiment číslo jedna…


Asi každého, kdo je okouzlen detektivními příběhy, někdy zajímalo, jaké by to bylo proniknout do vrahovy mysli. Pro milovníky seriálů tu jsou například Myšlenky zločince, které nám poskytnou alespoň menší náhled. Ovšem pokud byste chtěli sáhnout po nějaké oddechové beletrii s takovými myšlenkami, moc na výběr není. Série o Zoe Bentleyové od Mika Omera však rozhodně stojí za pozornost. V temnotě je již druhý případ této forenzní psycholožky, s níž se ani na chvilku nenudíme. Autor nám zde poskytuje detailní a až zvrácené popisy, které nás nenechají spát. Knize však nechybí ani podstatná dávka humoru a především sympatické duo vyšetřovatelů.

Děj autor vypravuje v er-formě a zavede nás k široké řadě postav. Krom Zoe, která se neustále zabývá ve své mysli vrahovým profilem a při pauze přemýšlí, co by zrovna snědla, a Tatuma, který neustále bojuje se svým nezastavitelným dědečkem, tu máme velké množství nových postav. Z počátku tedy může být trochu problém se v nich orientovat. Autor nám zde poskytuje velké množství informací, díky čemuž nám dává možnost, abychom sami odhalili vraha. Zároveň si však s námi hraje a vkládá nám do hlavy předčasné závěry, které se ovšem od finálního rozuzlení liší.

Oproti prvnímu dílu, V mysli vraha, tu autor chvílemi zbytečně protahuje některé scény, bez kterých by se příběh obešel. Zároveň tu však najdeme tak skvělé části, že mu nějaké ty nudnější pasáže odpustíme. Objevíme tu překvapivé zvraty a děsivé scény, ze kterých díky autorovým květnatým popisům doslova mrazí. Kniha je sice slabší než první díl, ale zas je potřeba napsat, že autor V mysli vraha nasadil laťku hodně vysoko. Teď jen doufat, že další díl bude ještě lepší!

Z obálky knížky jsem nadšená. Sice je pravda, že moc neladí k předchozímu dílu, který je z velké časti lesklý. Ovšem já jsem jednoznačně fanda matných obálek, a ještě těchto zemitých barev, které mě v kombinaci s modrou neskutečně baví. A co se týká přebalů jiných vydání, tak musí napsat, že tato je nejhezčí ze všech. Takže klobouk dolů Cosmopolisu.

A jaký je můj názor? Nejsem z knihy zklamaná, a to je to hlavní! Tato série o Zoe mě baví z mnoha důvodů. Nejenže se hodně zaobírá lidskou psychikou, se kterou autor perfektně pracuje, ale hlavně je to detektivní příběh, u něhož se čtenář i mnohokrát zasměje. Myslím, že mi každý čtenář této knihy dá zapravdu, že scény s Tatumovým dědečkem jsou k nezaplacení. Zároveň se Zoe se člověk ani chvilku nenudí. Má svoje chyby, je pohlcena svou prací a zároveň vyhledává ty volné momenty, které jsou pro ni dost vzácné. Já jsem tedy spokojená, a i když mě více baví V mysli vraha, tak i tento případ mě dokázal zvednout ze židle a naplno pohltit.

Odpočinkový krimi thriller V temnotě doporučuji všem, kteří rádi zkoumají lidskou psychiku a chtějí se u knihy nejen děsit, ale i smát.

A teď už hodnocení!

    81 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Který díl z této série jste si zatím oblíbili více?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...