Vítězství za jakoukoli cenu…

Shiny Broken Pieces

Autor:
Sona Charaipotr & Dhonielle Clayton

Série: Tiny Pretty Things 2.

Originální název: Shiny Broken Pieces

Žánr: YA psychologický thriller

Počet stran: 360

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: June, Bette a Gigi se naposledy střetnou v  souboji o místo v  prestižním souboru Amerického baletu. V  sázce je teď víc než kdykoli předtím, a tyhle dívky můžou přijít úplně o všechno… a tentokrát nikdo nehraje podle pravidel.
June konečně začne sebe samu vidět jako primabalerínu. Ale kvůli snaze stát se tou nejlepší bude možná muset obětovat svou životní lásku.
Baletka Bette, které tanec koluje v  žilách, je odhodlaná očistit své jméno poté, co byla z  konzervatoře podmínečně vyloučena za to, že ublížila své rivalce Gigi. Ale i kdyby se vrátila, podaří se jí znovu se probojovat na výsluní, po kterém tolik touží? Nebo pošpinila rodinné jméno navždy?
A Gigi nedovolí, aby Bette – ani žádná z  ostatních tanečnic, které ji minulý rok šikanovaly – unikla trestu. Ale pomsta ji záhy pohltí a možná to bude ona, kdo bude muset zaplatit nejvyšší cenu.
Všechno se točí kolem posledního tance. Komu se podaří zazářit? A čí sny budou navždy ztraceny?

"Teď už vím, co musím udělat. Jenom si nejsem jistá, kde na to vezmu sílu."

Výjimečné dívky vyčnívající mezi ostatními musí pryč. Pokud jste až moc perfektní, stáváte se konkurencí, která se těžko poráží. Proto na škole nejste vítáni. Jenže touha po úspěchu a dokonalosti překoná jakékoli překážky. Když jste z piedestalu sraženi k zemi, musíte se zvednout a znovu dosáhnout vrcholu. A to jakýmikoli dostupnými praktikami!

Začíná poslední ročník na akademii. Čekají nás nové příležitosti, baletní čísla a velkolepá budoucnost. Jenže jak už to na této škole bývá zvykem, baletky neodpouští, a tak na sebe pomsta nenechá dlouho čekat…

"Ve škole se jí nikdy nic nestalo – doteď. Což znamená jediné. Naschvály se stupňují."

Příběh z baletní školy pokračuje a tentokrát je v některých momentech ještě více toxický než dříve. Tak přesně taková je kniha Shiny Broken Pieces od dvojice autorek Sony Charaipotr a Dhonielly Clayton. Jedná se o druhý a závěrečný díl ze série Tiny Pretty Things, jež se stala minulý podzim předlohou k seriálu Krasotinky, který vyšel na Netflixu. Seriál je hodně genderově vyvážený, kdežto v knize, a speciálně tedy v tomto dílu na sebe přebírají veškeru pozornost dívky. Jedná se tedy o Young Adult baletní thriller, který dokáže své čtenáře uchvátit.

I toto pokračování je opět vyprávěné třemi hlavními postavami. Zas se zde tedy střetáváme s Bette, Gigi a June. Autorky se zde snaží jejich charakter postupně vyvíjet a měnit, což se jim i poměrně daří. Tentokrát se dívky musí vyrovnat hodně s následky svých činů a kniha tedy není zas tak plná naschválů jako předchozí díl. Ovšem zde však máme závažná témata, ve kterých tentokrát krom šikany převzalo dominantní roli i zneužívání ze stran profesorů a opět porucha příjmu potravy.

Autorky tentokrát vytěsnily z příběhu spoustu věcí, což dost ubíralo na věrohodnosti. Kvalitou je tento díl i o dost slabší. Upřímně bych řekla, že je tento díl až zbytečný. Děj dlouhou dobu stagnoval. Sice byl od samého začátku až do konce čtivý. Ovšem autorky by asi udělaly nejlépe, kdyby k prvnímu dílu přidaly 100 stran a celý příběh tak završily v první knize. Tento díl tedy působí zbytečně a až moc sluníčkově.

Obálce nejde nic vytknout. Je nádherná, výstižná a skvěle ladí k předchozímu dílu. To, že v tomto případě převzalo nakladatelství originální obálky vidím jen pozitivum. Upřímně si knihy ani s jinými přebaly nedokážu představit. Jak se líbí obálky vám?

Na závěrečný díl této série jsem se neskutečně těšila. Tiny Pretty Things pro mě byl příběh plný úžasných zvratů, který mě překvapil. Očekávala jsem tedy, že v podobném duchu autorky povedou i závěr své dilogie. Jenže se tak nestalo a já v sobě nemůžu zadusit to zklamání. Nebylo to vůbec špatné, ale bohužel ta kvalita příběhu nebyla dostačující. Každopádně jsem ráda, že jsem se k této sérii dostala. Je tu krásně popsaná baletní akademie, jsou tu zajímavé charaktery a díky závažným tématům má celá série hloubku, která by YA knihám neměla chybět.

Shiny Broken Pieces a i předchozí díl doporučuji každému, koho dokáže oslovit YA psychologický thriller z baletního prostředí, který se vám dokáže zarýt pod kůži.

A teď už hodnocení!

    68 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Který díl se vám z této dilogie líbil více?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Shiny Broken Pieces můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Neznám ani knihu, ani seriál. Dovedu si představit, proč je to teď hit, ale moc se mě to nedotýká. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...