Chapadla mafie, které vše postupně obemykají…

Chobotnice

Autor:
Paulina Świst

Série: Kolotoč 2.

Originální název: Sitwa

Žánr: Román, erotická literatura

Počet stran: 288

Vydavatelství: Red

Oficiální anotace: Další silná kniha od nejpopulárnější polské debutantky posledních několika let! 
Po bestselleru s názvem Kolotoč nastal čas na pokračování, kde už nepřichází na scénu jen finanční machinace a plamenná vášeň, ale také pašování zlata a aféra katolické církve.
Policista z ústřední vyšetřovací kanceláře Michał Grosicki jede na služební misi do Horního Slezska. Do zločinecké organizace se mu podaří proniknout natolik dobře, že jej nechá zatknout tamní prokurátor Zimnicki. Ale to je teprve začátek nového obřího spiknutí, do něhož jsou zapojení i nám dobře známí hrdinové z prvního dílu – Orel a Olka. Vše nasvědčuje tomu, že příběh finančních podvodů zdaleka neskončil útěkem z Polska…
Četba Chobotnice je nefalšovaná jízda bez řídítek. Aféra střídá aféru a ve hře je toho stále víc. To všechno se přitom – jak už jsme zvyklí – odehrává v atmosféře žhavé vášně. Paulina Świst dokáže jako žádná jiná autorka brilantně spojovat bravurní líčení děje s odvážnou erotikou a tajemstvími právnického světa. Spisovatelka pracuje zároveň jako advokátka specializující se na trestní právo a důkladně díky tomu zná temné stránky polského trestního systému. Na základě vlastních zkušeností vystavěla další detektivní příběh, který by se klidně mohl odehrát i ve skutečnosti. Ostatně kdo ví, jestli se skutečně nestal…

"Uvědomoval jsem si, že když je člověku až moc fajn, tak to brzy začne být horší, ale neměl jsem chuť na to teď myslet."

Orel s Olkou se aktuálně někde válí na prosluněné pláži a já tu stále trčím v kanclu, kde se snažím vyřešit, co tu natropil. Ovšem kolotoč je roztočen takovou rychlostí, že strhl i mě. Z obyčejné obhájkyně, kterou jsem se snažila být, jsem najednou terčem, který se někdo snaží zničit. Chapadla mafie, se kolem mě postupně stahují a já jim nemůžu dovolit, aby mě chytla…

"Musíme jen umřít."

Příběh plný chtíče, kterému děj perfektně zpestřuje thrillerová linka. Tak to je kniha Chobotnice od polské autorky Pauliny Świst. Jedná se o pokračování její druhé trilogie Kolotoč, která svou jízdu v Čechách zahájila stejnojmenným dílem na podzim minulého roku. Případ poměrně plynule navazuje na předchozí díl a rozvíjí se zde tak ještě více příběh plný podvodů, mafie a špinavých intrik.

Hlavní role tentokrát obsadila obhájkyně Lilka a Michał, který je policistou v utajení. Jejich vypravování se stejně jako v předchozích autorčiných knihách střídá po krátkých intervalech, které jsou od sebe děleny paragrafy. Někdy může být tedy poměrně složitější se v příběhu vyznat, ale jde o zvyk. Děj je pak rozdělen na několik částí a v té prostřední, která je nejdelší, se ocitáme v minulosti, kde sledujeme nejen vývoj vztahu hlavní dvojice, ale také tajnosti poodkrývající nám onu hlavní zápletku.

Jak už můžeme být u autorky zvyklí, tak pro vulgarismy a erotické scény nechodí daleko. V této knize však překvapivě postelové scény poměrně odbyla a více se věnovala té dominantní thrillerové části, což jí lze jedině přičíst k dobru. Navíc nám sem pro zpestření dala pomalu všechny postavy, které známe jak z předchozího dílu, tak i ze série Prokurátor. Obzvlášť pokud jste si oblíbili Kingu s Łukazsem, tak si je užijete i zde. Jinak je děj opět čtivý, poměrně i napínavý a po té detektivní lince je to jedna z lepších autorčiných knih. Stále je to však především příběh, u kterého si odpočinete, takže nečekejte nic velkého.

Obálka tentokrát už neoplývá odstíny červené, ale v dominanci s bílou zde kontrastuje modrá. Neladí to tedy přesně ke všem autorčiným knihám, ale k předchozímu dílu této série ladí dokonale. Já jsem tedy s obálkou a její jednoduchostí spokojená.

Hledala jsem odpočinkový a lehce napínavý příběh, což Chobotnice splnila. Z příběhu jsem spokojená. Autorčin styl psaní jsem si oblíbila už od Prokurátora a stále mě její knihy nepřestaly bavit. I když musím uznat, že to na mě začínalo působit poměrně monotónně. Ovšem autorka sem vložila poměrně dobrou zápletku, kterou stále rozvíjí, takže mě kniha hodně bavila. Jediné, co mě tu vážně otravovalo je neustálé zmiňování tělesných předností Lolky, to už mi poměrně lezlo na nervy. Jinak jsem však spokojená a po tom konci potřebuji závěrečný díl!

Chobotnici a ostatní knihy Pauliny Świst doporučuji všem, kteří hledají hříšný thriller okořeněný sarkasmem a peprným humorem.

A teď už hodnocení!

    68 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jakou dvojici z autorčiných sérií máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Chobotnice také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...