Monstra z kůže a inkoustu…

Koula rodu Thornů

Autor: 
Margaret Rogerson

Originální název: Sorcery of Thorns

Žánr: YA fantasy

Počet stran: 448

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem grimoárů – kouzelných knih, které šeptají na policích a chřestí železnými řetězy, jež jim brání v úniku. Pokud je někdo osvobodí, změní se v monstra z inkoustu a kůže a začnou páchat zlo. Elisabeth doufá, že se brzy stane Strážkyní, jejímž posláním bude nebezpečné knihy střežit a v případě nutnosti i zničit.
Když při útoku na veleknihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne, Elisabeth čeká, že za jeho zneškodnění dostane pochvalu. Místo toho je obviněna ze zločinu a v doprovodu čaroděje Nathaniela Thorna poslána do hlavního města, kde ji čeká soud. Elisabeth zjišťuje, že se ocitla uprostřed několik staletí chystaného spiknutí a její vyhlídky jsou více než špatné. Ještě horší než skutečnost, že Nathaniel je čaroděj – představitel zla, od nějž může čekat jen to nejhorší…

"Když se ti neustále dějí špatné věci, může tě příslib něčeho dobrého vyděsit úplně stejným způsobem."

Už od dětství jsem toužila se stát strážkyní jedné z veleknihoven. Vyrostla jsem mezi grimoáry, které se i přes svou děsivou stránku stali mou každodenní součástí. Přeji si být tou, která bude tyto kouzelné svazky ochraňovat před zlosyny a zároveň bránit grimoárům aby ublížili lidem.

Jenže to jsem ještě neznala svět za zdmi knihovny. Hlavně jsem však neměla tušení, že budu odviněna z něčeho, co jsem nespáchala. Nejhorší na tom všem ovšem je, že pokud se budu snažit dosáhnout spravedlnosti, musím se spolehnout na bytosti, které mi nahání strach a vzbouzí ve mně nedůvěru. A přesně tím je Nathaniel a Silas. Čaroděj a jeho démon…

"Nečekejte soucit tam, kde žádný není."

Příběh plný vtipných hlášek, úžasných postav, a především kouzelných grimoárů, které ožívají. Tak přesně to jsou Kouzla rodu Thornů, které mají úžasně vykreslený svět, v němž nechybí akce a ani lehká romantická linka. Jedná se o 6. HumbookTip, který vychází 22. dubna, a rozhodně lze napsat, že se v tomto případě mají na co těšit všichni čtenáři hledající YA pohádkové fantasy z prostředí kouzelných knihoven. Kniha je navíc standalone, takže žádná nová nekonečná série, ale jeden ucelený příběh. Ten je ovšem natolik podmanivý, že nebude chtít, aby skončil.

Vyprávění je nám v tomto případě podáno čtivou er-formou. Už od začátku není problém se do příběhu vžít díky jednoduchým, ale dostatečně zajímavým popisům, s nimiž svět ožívá před očima. Kniha má „pouhých“ 450 stran, na nichž je nejen krásně vykreslený svět a veškeré jeho pravidla, ale autorka nezahálela ani ve vykreslování charakterů. Máme tu tedy sympatickou hlavní hrdinku Elizabeth, jejíž charakter se s celým příběhem krásně vyvíjí. A nechybí tu ani vtipné postavy se zajímavou a temnou minulostí, s nimiž získává kniha pěkný drive.

Za to, jak autorka dokázala celý příběh úžasně vykreslit, si zaslouží obdiv. Veškeré její nápady s grimoáry, originálním pojetím čarodějné moci a vyobrazením celého světa zvládla na jedničku s hvězdičkou. Akce, kterou tu máme, neubírá na věrohodnosti. Má to svá ale, ovšem autorka tu toho probrala tolik, že nějaká ta uspěchanost pár situacím ani nevadí. Co však vcelku vyčnívá v mínusech je rychlost romantické linky. Ano, s tímto si mohla autorka dát trochu více práce, ale zas nebyla tím dominantním prvkem knihy a neubírá tak prostor fantasy stránce příběhu. Celkově děj tedy rozhodně stojí za pozornost. Tak pohodovou a zároveň dobrodružnou fantasy pohádku jen tak na pultech knihkupectví nenajdete.

Jakožto velký fanoušek fanartů ke knihám jsem neskutečně nadšená z celé obálky. Nakreslila ji totiž Charlie Bowater, která je právě známá díky svým fanouškovským kresbám ke knihám. Jsem tedy neskutečně ráda, že Fragment v tomto případě investoval do originálního přebalu, který má na svědomí právě Charlie. Osobně si asi nedokážu představit hezčí přebal.

Je ještě potřeba k mému názoru něco dodávat? Já myslím, že ne. Už jste asi pochopili, že jsem příběhu podlehla a neskutečně jsem si čtení této knížky užila. Už od začátku jsem to brala jako takovou jednodušší pohádku, která mě však nečekaně dokázala překvapit. Zamilovala jsem si hlavní trojici postav, která se i přes nějaké ty kýče stala mými nejoblíbenějšími charaktery za poslední dobu. Zasmála jsem se u toho, dostávala jsem cukrovku z romantické linky a hodně překvapivě jsem u knížky i málem dvakrát brečela. Svět mě zaujal natolik, že bych ho nejraději hned navštívila. Celkově mě kniha tedy nesmírně bavila a mrzí mě, že se jedná jen o standalone. Ovšem zas mi nic nebrání v tom si knížku přečíst v budoucnu znovu. A to rozhodně moc ráda udělám!

Kouzla rodu Thornů doporučuji všem čtenářům, kteří se touží ponořit do světa veleknihoven, magie a monster, a chtějí tak prožít pohádkové dobrodružství se sympatickými postavami, kterým nechybí vtip a charisma.

A teď už hodnocení!

    94 %

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo čekáte na její české vydání? Pokud jste ji už četli, líbila se vám? Jak vás zaujalo prostředí knihoven, ve kterém se děj odehrává?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za poskytnutí této reading copy pro tuto recenzi bych chtěla mockrát poděkovat skupině Humbook blogerů. Pokud o knížku máte zájem, můžete si ji předobjednat na e-shopu Albatros Media a s kódem HUMBOOKTIP6 získáte 25% slevu a poštovné zdarma ❤


Komentáře

  1. knihu mám na seznamu :) těším se, až vyjde... díky tvé recenzi se už opravdu nemizí dočkat :)

    Karamelka
    lucinciny-pribehy.vvchr.cz

    OdpovědětVymazat
  2. knihu mám na seznamu :) těším se, až vyjde... díky tvé recenzi se už opravdu nemizí dočkat :)

    Karamelka
    lucinciny-pribehy.vvchr.cz

    OdpovědětVymazat
  3. knihu mám na seznamu :) těším se, až vyjde... díky tvé recenzi se už opravdu nemizí dočkat :)

    Karamelka
    lucinciny-pribehy.vvchr.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že se nakladatelství Fragment zase rozjelo a vydává jeden bezva titul za druhým. :-)
    Vlasta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...