Děsivé stíny, které nás pronásledují…

Počátek v konci


Autor: Elaine a Vincent Lóre

Žánr: Román, fantasy, horor

Počet stran: 296

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Počátek v konci je příběhem nás dvou. Příběhem, který je sice zabalen ve fantaskním světě, ale události, které se v něm odehrávají, jsou mrazivě skutečné… Ne vždy byla naše rozhodnutí šťastná. Ne vždy jsme si vybrali cestu, která vedla tím správným směrem. Právě proto jsme se rozhodli, že Počátek v konci spatří světlo světa. Nechceme totiž utíkat před sebou… Před tím, čím jsme byli.

"V tuhle chvíli jsme byli jako život a smrt. Rodila se v nás nová naděje a umíralo to, co nás doteď zabíjelo."

Život může mít mnoho podob a každý žije tak, jak nejlépe umí. Můj život vám může připadat nudný, obyčejný, ale jste to vy, kdo nezná pravdu a žije za zdí. Já si na nic nestěžuji. Vše v mém životě je normální i má nejlepší kamarádka. Dobře, ne tak docela. Když s ní mluvím před lidmi, mají mě za blázna. Mou kamarádku totiž vidím pouze já. Ale co už. Mám ji ráda a nechci, aby zmizela.

Ovšem je tu někdo, kdo by tu být neměl. Netvor. Odporný démon, který se drží zad mé kolegyně jako klíště. Trápí ji. Nechce se jí pustit a já nevím, co s ním mám udělat. To však není jediná podivná věc, která se v mém okolí objeví. A to není vše. Představte si, že i vaše přítelkyně, o které jste si mysleli, že víte vše, před vámi může skrývat tajemství…

"Místností šeptaly tenké i hlubší nelidské hlasy a jeden přes druhý mluvily o vítězství, síle i moci, která byla blíž než kdy dřív."

Příběh, který čtenářům slibuje nadpřirozený román s hororovými prvky. To je Počátek v konci, novinka z nakladatelství Cosmopolis a prvotina od české autorské dvojice Elaine a Vincenta Lóre, kteří své fanoušky vtáhli do děje ještě před jejím vydáním. Krom krásně psaného textu, který vás již od nulté kapitoly vtáhne do děje, vás knihou provází i nápadité ilustrace Petra Lysáčka. Ty příběhu dodávají dokonale temnou atmosféru, která zaujme každého obdivovatele umění…

Vincent a Elaine Lóre (zdroj)
Vypravěčů děje máme v tomto případě hned několik. Eileen, hlavní ženská postava, provází čtenáře příběhem svými nesmírně poutavými a záživnými popisy, ve kterých je využita nádherná květnatost českého jazyka. Právě díky té se do příběhu okamžitě vžijete, a především ženské čtenářky si její kapitoly budou nejvíce užívat. Pak tu máme Christophera, hlavní mužskou postavu, který mluví hovorovou češtinou a z počátku nešetří ani vulgarizmy. Jeho vypravování však dělá z knihy skvělé čtení i pro muže. Knihu chvílemi vypráví i další vedlejší postavy. Děj díky tomuto střídavému vypravování rychle plyne a je daleko záživnější, než kdyby byl vyprávěn pouze jednu osobou či er-formou. Právě vypravování se autorům povedlo nejvíce a skvěle tak knihu zpracovali pro ženy i muže.

Začátek a konec příběhu je dobře propracován, ale střed knihy by mohl být trochu kratší. Byl zbytečně moc prodlužován a kdyby se trochu zkrátil, vůbec by to nevadilo. Právě ten střed chvílemi působil i dost zmateně a pokud se na knihu plně nesoustředíte, lehce se v ní dokážete ztratit. V jedné části je také velká přemíra romantiky, kde naprosto opadne tajemno a pak je složité se do té záhadné fantasy části zas začíst…

Obálka knihy je pěkná a k celému příběhu se hodí. Navíc ty jednoduché barvy ke knize sedí a přebalu tak nejde nic vytknout. Celá kniha je i zhotovena v celkem malém formátu, takže nezabere moc místa a dá se s ní skvěle cestovat.

Teď je na řadě můj názor… Když jsem se do knihy pouštěla, moc jsem nevěděla, co od ní očekávat. Samotná anotace mi toho moc neřekla, ale jelikož jsem Elaine Lóre již dlouhou dobu sledovala, její knihu jsem si musela přečíst. Nelze říct, že bych byla zklamaná, ale asi jsem očekávala trochu víc. Vzhledem k tomu, že má být kniha lehce hororová, působila na mě spíše jako jedno velké "psycho", ze kterého jsem byla hodně zmatená. Mrzelo mě, že ve mně kniha nedokázala navodit strach. Právě to totiž od hororu očekávám, ale tady se to nedělo. A také mi chvílemi děj připadal trochu přeplácaný, což je nesmírná škoda. Ten potenciál to totiž mělo hodně veliký. I tak ale věřím, že si kniha nejde své fanoušky a doufám, že Počátek v konci není poslední kniha od této dvojice autorů.

Milovníci záhad, lehkých hororů a české literatury si v této knize přijdou na své. Právě tito čtenáři by Počátek v konci rozhodně neměli minout a já jim knihu co nejvíce doporučuji!

A teď už hodnocení!

    73%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu moc děkuji celému nakladatelství Cosmopolis a hlavně Báře, která mi knihu zaslala. :)
Pokud o knihu máte zájem, můžete si ji pořídit na e-shopu knihy Grada.

Komentáře

  1. O knize slyším poprvé a díky za zajímavý tip. Jen ještě nevím, jestli si knihu doopravdy pořídím. Mám tolik knižních restů, že to není možné.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala... Chápu, také mám restů, že nevím, co číst dřív. :))

      Vymazat
  2. Kniha má zajímavou obálku ale vyvolává to ve mě takový pocit stáří :D To písmo jak z 80. let!
    Jinak příběh je moc zajímavý ale nevím zda bych si ho přečetla, mě to moc nedělá dobře a pak mám noční můry :D

    Jinak recenzi máš pěknou :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) No, ty noční můry zde jsou dost pravděpodobné, ale popravě jsem to očekávala ještě děsivější. :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...