Nesvěřuj čepel ruce bez zábran…

Smrtka


Autor: Neal Shusterman

Série: Smrtka 1.

Originální název: Scythe

Žánr: YA, dystopie

Počet stran: 384

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.
První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

"Civilizační růst byl dokončen. Věděli to všichni. Pokud šlo o lidstvo, již nebylo co se dozvídat. Na naší existenci nebylo co dešifrovat. To znamenalo, že žádný jedinec není důležitější než kterýkoli jiný. Ze širšího pohledu byli vlastně všichni stejně zbyteční."

Už je tomu dávno, kdy lidé umírali na nemoci či stářím. Teď je vše jinak. Přirozená smrt neexistuje. Lidé se dožívají neuvěřitelného věku. Můžou projít omlazením a pokud by nějakou nešťastnou náhodou zemřeli, jsou oživeni. Ale aby nedošlo k přemíře populace, byl založen cech smrtek. Společnost těch, jejichž posláním je kosit – jednoduše řečeno zabíjet –, aby se svět nepřelidnil.

A právě já, Citra Terranovová, jsem se chtě nechtě stala učednicí ctihodného smrtky Faradaye. I já bych mohla být smrtkou. Mohla bych mít zaručený dlouhý život, který by skončil až tehdy, kdy bych si ho vzala sama. Jenže to já nechci. Nechci být smrtka, protože být smrtkou by znamenalo zabíjet. Ale v učení u smrtky Faradaye nejsem sama. Je tu ještě Rowan, který se však smrtkou nechce stát o nic víc než já. Jenže jeden z nás jí bude a ten, kdo zvítězí, bude muset toho druhého pokosit…

"Zapomeňte, že o smrtkách něco víte, to si jenom myslíte. Zbavte se svých předsudků. Dnes začíná vaše učení."

Příběh o lidech, kteří se dají pomalu považovat za neporazitelné a nesmrtelné, ale přitom je děj plný smrti, nenávisti a špinavých intrik. To je kniha Smrtka od Neala Shustermana, která nám slibuje zajímavý a originální svět, který jen tak někde nenalezneme. Od tohoto autora jsme se v Česku už dříve dočkali jiné dystopické knihy a tím je příběh Bez šance, který se však nejspíš u nás, bohužel, nedočká svého pokračování. Smrtka však ano, a pokud se nic nezmění, tak by podle edičního plánu Euromedie mělo vyjít 22. dubna. Už aby to bylo!

Neal Shusterman (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a krom klasického vypravování se zde vyskytují i deníkové zápisky. Ty knihu skvěle oživí a dávají čtenáři možnost nahlédnout do myšlenek ctihodných smrtek. Co se týká postav, tak hlavní hrdinové jsou pro začátek dobře vymyšleni a už jen v prvním díle této série můžeme skvěle sledovat, jak dospívají a v učení na smrtku se postupně mění jejich pohled na svět. I přesto, že jsou hlavními hrdiny kluk a dívka, není zde pomalu žádná romantika. Takže pokud se bojíte, že by děj překazila nějaká přehnaná romantika, zde se to nestane... Ty nejlepší postavy, které však autor stvořil, jsou smrtky. Každá osoba je jedinečná a autor si s jejich popisy dal daleko větší práci než s Citrou a Rowanem, takže se dají i daleko lépe představit.

Smrtka vás svým námětem dokáže okamžitě upoutat, že bude těžké knihu odložit z rukou. Ovšem bohužel se zde nachází i pár táhlých částí, kde se toho moc neděje. Autor se zde totiž hodně zabývá výcvikem a ten není pro všechny čtenáře až tak záživný. Možná kdyby do děje přidal od začátku více akce, tak by to neuškodilo. I tak je ale celý dystopický svět a myšlenka této knihy velmi poutavá, originální a svým koncem slibuje neuvěřitelnou jízdu v pokračování této série.

Obálka knihy je skvělá. Té nejde moc co vytknout. Jsem ráda, že se Yoli drželo originálu a nepokoušelo se tento přebal něčím nahradit. Jediné, co mě napadá a trochu mi tam nesedí je barva hábitu, který na sobě má smrtka. Nějak si totiž nevybavuji, že by někdo chodil v červené… Teď už je na řadě můj názor…

Do knihy jsem šla plná očekávání. Pomalu všichni, kdo Smrtku po vydání četli, ji považovali za ten nejlepší příběh roku 2018 a já mám teď otázku: Proč? Vážně to moc nechápu. Příběh je dobrý, čtivý, originální, ale mě tu chyběla nějaká hloubka. Právě po všem tom hodnocení jsem měla ohromně velká očekávání a ta asi můžou i za to, že jsem do poloviny knihy byla vcelku zklamaná. Pak se to rozjelo a ten konec byl skvělý, ale já očekávala, že taková bude celá kniha. Pro mě je zatím lepší autorův příběh Bez šance, ale i tak věřím, že pokračování Smrtky to může přebít a ukáže mi, že tento příběh je něco tak výjimečného, že si ho musí přečíst každý.

Knihu doporučuji každému, kdo hledá nápaditou Young Adult dystopii plnou záhad a intrik. Jen je lepší nejít do knihy s očekáváním zázraku…

A teď už hodnocení!

    87%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni zatím chystáte? Pokud jste ji už četli, jak se vám líbila? Četli jste autorovu knihu Bez šance? Který příběh Neala Shustermana je podle vás lepší?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Krasna recenzia :) Na Smrtku sa ešte len chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Až se do ní pustíš, přeji hezké čtení!

      Vymazat
  2. Nás (obě velryby) Smrtka dost příjemně překvapila, protože YA moc v oblibě nemáme. Mělo to nápad a právě části s výcvikem mě hodně bavily, jako hluchá mi přišla místa, kde mají Citra a Rowan jakoukoli interakci, protože mi přišla dost násilná, že se je autor prostě za každou cenu snaží dát dohromady. Jediné, co se nám oběma vážně nezamlouvá je ten druhý díl. Proč? Proč?! Však první skončil skvěle a mohla to být krásná jednohubka s nápadem, ale prachy jsou asi prachy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď se toho druhého dílu hodně bojím. I tak u mě však převládá více nadšení a doufám, že až tak špatné to nebude... Každopádně ještě zbývá naděje, že se autorovy povede třetí díl. :)

      Vymazat
    2. Já nechtěla strašit, dvojku jsem ještě nečetla, ale chtěla jsem tím vyjádřit, že nechápu proč to musí mít druhý díl, přišlo mi, že tohle je ukončené dobře a stačilo by to samo o sobě.

      Vymazat
    3. Tak to jsem tě špatně pochopila, promiň... Já jsem ráda, že to má pokračování, mně to naopak takto nestačí. A doufám, že bude ještě lepší než tento díl.

      Vymazat
  3. Achjo! Ta smrtka je tak chválená, že si jí asi musím pořídit! I když dystopii moc nečtu, no uvidíme :D Jinak krásná recenze :) ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Nikdy není na škodu zkusit žánr, který moc nečteš. Mě právě takové knihy dokáží vždy nejvíc překvapit. :)) Ať se ti Smrtka líbí, pokud se do ní pustíš! ;)

      Vymazat
  4. Ak mám porovnať Kosca a Uvoľnených, tak viac sa mi páčil Kosec.. uvidíme, či sa mi nezmení názor, keď budem čítať pokračovanie. Ale práve, čo mi je sympatické na autorových knihách celkovo je to zamyslenie sa nad životom a životnými hodnotami, pričom jeho cieľovka je predovšetkým mládež. Páči sa mi, že sa chce aj takto "vážne" k nim priblížiť a nejako im odovzdať svoj odkaz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zamyšlení nad životem se mi v autorových knihách také moc líbí, ale nečekaně na mě více dolehlo z příběhu Bez šance... Na pokračování jsem také zvědavá a už se nemůžu dočkat, až vyjde. Tentokrát čtení asi nebudu odkládat a do knihy se pustit hned po vydání. :))

      Vymazat
  5. Na knihu se moc, těším, ale mám obavu, že tak moc unešená z ní nebudu - jak píšeš ty ve svém závěrečném názoru :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že se to lehce napíše, ale raději toho od knihy tolik neočekávej. Pak bude daleko větší naděje, že tě příběh nadchne. :D

      Vymazat
  6. Já Smrtku četla už před nějakou dobou a já z toho byla opravdu nadšená. Možná to bylo tím, že jsem do toho nešla s tak velkým očekáváním, protože když jsem jí začínala číst, tak to nemělo tak obrovský hype jako teď. Je pravda, že jsem si ani recenze nevyhledávala než jsem jí začala číst abych neměla zkreslený obraz. Ale celkově ten svět a to, že lidstvo přemohlo smrt, to je prostě téma s velkým T! Ačkoliv souhlasím, že hlavní postavy (učedníci Citra a Rowan) nedostali tolik prostoru, ale ctihodné smrtky byly popsány skvěle! A možná to oceňuji více než pohled na hlavní hrdiny. Každopádně vložené stránky z jejich deníků knihu ozvláštily a o to zajímavější čtení to pro mě bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že kdybych četla Smrtku hned po vydání, byla bych z příběhu také tak nadšená. Ale s odstupem času a veškeré té slávě celého příběhu... Já jsem si ani žádné recenze nevyhledávala, ale když byla kniha pomalu v každém "TOP 2018", nešlo tomu hodnocení uniknout...

      Vymazat
  7. Super recenze! Už bych se do ní konečně měla taky pustit, jenže když ono mě vždycky naláká něco jiného a pak na ni zapomenu. :( Jsem strašná, ale doufám, že tenhle rok se k ní opravdu dostanu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Terko. <3 Tak až se ke Smrtce konečně dostaneš, doufám, že se ti bude líbit a nezklame tě. Jsem na tvůj názor nesmírně zvědavá. :))

      Vymazat
  8. Na Smrtku jsem neskutečně zvědavá, plánovala jsem si ji přečíst už minulý rok, ale nakonec jsem si ji nevybrala. :( Ale letos to rozhodně jen tak nenechám a okamžitě jak vyjde druhý díl, začínám číst! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si nakonec také myslela, že si Smrtku přečtu, až vyjde i druhý díl, ale jelikož se datum vydání pomalu ale jistě blíží, už jsem to nevydržela. :D Ať se ti příběh líbí! :)

      Vymazat
  9. Tuhle knihu mám doam už dlouho, ale stále je ještě na seznamu restů. Snad se k ní brzo dostanu! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také na mém seznamu restů byla celkem dlouho, ale když už za pár měsíců bude vycházet druhý díl, konečně jsem se ke knize dokopala. :) Ať se ti Smrtka líbí!

      Vymazat
  10. Smrtku jsem dočetla teprve nedávno a lituji, že jsem si ji nepřečetla dříve. No, pozdě, ale přece :D Do čtení jsem se pustila s velkým očekáváním, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Originální svět a postavy. Já jsem tam naopak hloubku viděla a ta byla právě ve světě a v deníkových zápiscích smrtek. Zápisky mě nutily pozastavit se nad tématem a přemýšlet o něm. Čtení jsem si náramně užila a těším se na další díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě mrzí, že jsem si knihu nepřečetla dříve. :)) Řekla bych, že před tou vlnou chvály, by se mi kniha líbila daleko víc. I tak mi však stále připadá lepší autorova kniha Bez šance. Pro mě totiž celý příběh měl daleko větší hloubku i než deníkové výpisky smrtek...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...