Přátelství, lži a přetvářky, které můžou způsobit smrt…

Řekni mi všechno...

Autor:
Cambria Brockman

Originální název: Tell Me Everything

Žánr: Psychologický thriller

Počet stran: 424

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: Malin Ahlbergová si vybrala školu co nejdál od domova, aby se odpoutala od traumatizujících zážitků z dětství. Když si v osmi letech hrála s bratrem v domečku na stromě, chlapec vypadl a zabil se. Byla to nešťastná náhoda? Malin si tehdy předsevzala, že rodičům vynahradí bolest ze smrti syna. Od té doby se ze všech sil snaží být dokonalá. Ve škole má skvělé výsledky, stane se důležitou součástí party a důvěrnicí všech jejích členů. Zdání pohodového studentského života však postupně naruší vážné trhliny. Snad každý z jejích kamarádů má své tajemství, a to nejděsivější skrývá právě Malin.
Nedokáže se jen tak dívat, jak trpí lidé, na kterých jí záleží, a usmyslí si, že jejím životním posláním bude bránit ty, kteří jsou příliš slabí, než aby to dokázali sami. Hodlá je bránit za cenu jakýchkoliv obětí, zcela bez ohledu na všechno a na všechny… ale dokáže ovlivnit život někoho, kdo o to ve skutečnosti nestojí? Opravdu může člověk zasahovat do životů lidí kolem sebe, aniž by narazil na nenávist? Co když se Malininým přičiněním váhy jen zhoupnou na opačnou stranu?

"Ubližoval těm, kteří mu byli nejblíž, protože věděl, že mu odpustí."

Být dokonalá. Vynahradit rodičům to, že jsem jediné dítě, které jim zbylo. Když mi v dětství zemřel bratr, dala jsem si za úkol být dítětem, na které můžou být rodiče pyšní. Když jsem si však vybírala vysokou, neubránila jsem se touze přihlásit se na tu, která je od všech hrůz co nejdál. A naštěstí mě vzali.

Úplnou náhodou jsem zapadla do nově nalezené party přátel. Žijeme obyčejný vysokoškolský život plný večírků a alkoholu. Jenže onen bezstarostný život narušily překážky. Každý skrývá tajemství. Někdo je příliš slabý, aby mu dokázal čelit tváří v tvář. Jiní jsou zas natolik zahledění do sebe, že nevnímají, jak ubližují ostatním. Já se dopustila té chyby, že mi na pár z nich začalo až příliš záležet, a to se nevyplácí…

"Co bylo dřív barevné, je teď šedivé. Blednoucí momentka, jak mohl náš život vypadat. Než se všechno změnilo."

Komu můžete věřit a kdo se po celou dobu jen přetvařuje? Tak na tuto otázku se budete snažit přijít po celou dobu čtení psychologického thrilleru Řekni mi všechno, který nedávno vyšel u nakladatelství Leda. Děj v sobě už od začátku ukrývá určitou temnotu, kterou se po celou dobu čtení pokoušíme odhalit. Dá se říct, že parta přátel, kterou tu nacházíme v hlavní roli, může dost připomínat seriál Pretty Little Liars. Ovšem oproti tomuto seriálu se příběh odehrává na vysoké.

Cambria Brockman (zdroj)
Knihu vypráví hlavní postava Malin, kterou můžeme nazvat pozorovatelka. Do děje totiž moc nezasahuje. Vše sleduje z povzdáli a postupem času nám poodkrývá všechna tajemství, která se dozvěděla o svých přátelích a zároveň vzpomíná na hrůzy ze svého dětství. Celou knihu pak máme rozdělenou na tři části. V té první se střídají tři druhy kapitol, které nás zavedou do jiného období, ve kterém se Malin vyskytovala. Máme tu tak kapitoly z jejího domova (Texas), poté první poznávání svých spolužáků a seznámení se svými nejbližšími přáteli (Prvák). A nakonec tu máme to nejzajímavější, den mazáků. Kapitoly, ve kterých víme, že někdo zemře, ale co se tam vlastně stane se dozvíme až v samotném závěru.

Autorka zde nezapomínala na detaily. Vše měla do nejmenších drobností promyšlené a postupem času nám zde odhalovala tolik záhad, mezi šesticí hlavních přátel, že až do samého závěru netušíme, co se zde stane. Každý má totiž důvod někoho nesnášet. To, co zde však autorka na konci připravila, vám naprosto vezme slova. I když vám příběh může z počátku připadat nijaký a nudný, rozhodně stojí za ten čas a energii, kterou do něj vložíte. Máme tu hodně dlouhé popisy a spoustu drobností, které nás dovádějí k závěru příběhu. A v ten hrůzu nahánějící konec, ve který to vyústí… skvělé! Pokud tedy máte rádi postupně gradující thrillery, tak se mrkněte po této knize!

Obálka odpovídá příběhu. Na první pohled je vidět, že se bude jednat o příběh plný tajemství, a tak určitě naláká ty správné čtenáře. A když to porovnám s tou světlou originální obálkou, tak za sebe musím napsat, že se ta česká povedla o něco víc.

A teď je na řadě můj názor… Když jsem do knihy šla, neměla jsem v podstatě žádné očekávání. Jediné, v co jsem od začátku doufala, je to, že mě děj bude bavit. Jenže to se od začátku nedělo. Trvalo mi docela dlouho se do příběhu začíst. Prvních sto stran mě totiž absolutně nebavilo a další sto jsem si snažila zvyknou, jak autorka skáče z jednoho roku do druhého a zase nazpět. V polovině mě však příběh konečně dokázal uchvátit. Bavili mě veškeré ty drobnosti a má marná snaha uhádnout, co se tedy stane, která byla vždy naprosto mimo. Ups… Autorka mě zkrátka dostala a to natolik, že mě nepřestává překvapovat ještě týden po přečtení.

Knihu díky prostředí vysoké školy doporučuji čtenářům už tak od 18 let, kteří tak nebudou mít problém vžít se do Malinina vypravování. Zároveň však příběh doporučuji i těm, kteří roky vysoké školy už mají dávno za sebou. Řekni mi všechno totiž nabízí napínavý děj, plný možností ke zkoumání lidské psychiky.

A teď už hodnocení!

    82%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si knihu Řekni mi všechno můžete pořídit.

Komentáře

  1. Informacemi, že jde o psycho thriller z vysoké a ještě ve stylu Pretty Little Liars, jsi mě rozhodně nalákala. Děkuji za zajímavý tip na knihu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...