Jak se vyrovnat se ztrátou?

Jak se spřátelit s temnotou

Autorka: Kathleen Glasgow

Originální název: How to Make Friends with the Dark

Žánr: YA, psychologický román

Počet stran: 412

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Tohle se ti stane, když ti umře máma.
Venku je ten nejzářivější letní den, ale uvnitř je tma. Tma je ve tvém domě, tma je ve tvém pokoji, tma je ve tvém srdci. Máš pocit, že tě ta temnota každou chvíli roztrhá na kusy.
Tiger se cítí právě takhle. Ona a její máma, samy dvě proti celém světu – takhle to bylo vždycky. A pak její máma zničehonic zemře. Teď je v tom Tiger sama.
Takhle se člověk učí spřátelit s temnotou...

"Knihy jsou fajn. Ve smyšleným vesmíru můžu žít život v bezpečí a bez rizika."

Vždy jsme byly jen já a mamka. Dobře promazané mašiny, které dohromady fungovaly nejlépe. Jenže to se změnilo. Znenadání se můj život obrátil o 180 stupňů. Prožívala jsem ten nejšťastnější den v životě, když jsem se dozvěděla, že má matka zemřela. Zůstala jsem sama. Bez jediných příbuzných a nezletilá…

Musím se sbalit. Musím opustit svůj domov. Musím k pěstounům. Musím opustit vše, co mi zbylo a co miluji. Jak ale žít, když člověk, kterého jsem milovala víc než cokoli na světě, zemřel? Jak se vyrovnat se smutkem?

"Někdy ti prostě věci utečou a ty je nezvládneš chytit."

Jak přežít to, když přijdete o posledního člověka z rodiny… Právě to je tím hlavním tématem knihy Jak se spřátelit s temnotou. Autorkou tohoto příběhu je Kathleen Glasgow, od níž v Čechách před několika lety vyšla kniha Dívka na kusy. Jednalo se o psychologický YA román a stejně do tohoto žánru spadá i její novinka. Autorka zde popisuje snad vše, na co si vzpomeneme. Máme tu poruchu příjmu potravy, problémy pěstounských rodin a celého systému, vyrovnání se se ztrátou blízkého a deprese spojené s úzkostí. Bohužel se ale autorka ničemu nevěnovala natolik, aby měl příběh na čtenáře větší dopad.

Kathleen Glasgow (zdroj)
Dějem nás provází Tiger. Hlavní hrdinka, která právě prožívá počátek vztahu se svým vysněným klukem. Jenže rázem se jí zhroutí celý svět. Knihu máme rozdělenou na tři části. Najdeme tu okamžiky Předtím, Potom a Teď. Část Potom je samozřejmě tou nejdelší. Právě zde autorka popisuje veškeré problémy, které jsem zmiňovala výše. Jenže k tomu největšímu mínusu příběhu se váže to nejdůležitější. Tiger. Kniha by byla skvělá a výjimečná, ale to by nesměla být hlavní postava na zabití. Máme zde pocit, že je jí 13 let (maximálně 14) a ne 16. Od samého začátku knihy se chová rozmazleně. Dělá, jak kdyby existovala na celém světě jen ona. Dřív mluví, než myslí. Nedbá na dopad svých slov na ostatní. Tím vším to autorka zkazila tolik, že vžít se pak do jejího života je pro čtenáře takřka nemožné, a trvá dlouho dobu si k ní najít cestu.

Těžko se hodnotí kniha, ve které se lidé vypořádávají se ztrátou. Každý to má přeci jen jiné, ale tento příběh byl tolik přitažený za vlasy, že se mu jen těžko věří. Objevíme zde všechno a zároveň nic. V ději se sice stále něco děje, ale přitom je jednoduché se u něj nudit. Velkým problémem příběhu je také samotný text. Netuším, jestli je to chyba překladu, nebo to takhle napsala už autorka, ale chvílemi si říkáte, co to má, kruci, být? Nejenže se kniha chvílemi špatně čte, ale objevíme tu třeba jméno Mexická Šťabajzna. Jako vážně?! Tohle působí jako hodně špatný vtip a obzvlášť pokud to máte na jedné straně tak 7 krát…

Obálka knihy je rozhodně tím nejlepším na celé knize. Na první pohled je vidět, že je hodně inspirovaný jednou s originálních verzí přebalu a k příběhu to sedí. Možná ta naše obálka působí o trochu více pozitivněji, ale stále se ke knize skvěle hodí.

Jaký je můj názor? Asi je vám jasné, že pozitivy tu rozhodně házet nebudu. Spíš to bude přesně naopak. Mám pocit, že ani slovo zklamání nevystihuje, jak moc špatná mi tato kniha přišla. Moje očekávání bylo hodně vysoké hlavně z důvodu, že znám autorčinu předchozí knihu a tu jsem si neskutečně zamilovala. Dívka na kusy mě totiž dokázala rozebrat a zároveň všechny mé rozbité kousíčky poskládat opět v celek. Jak se spřátelit s temnotou na mě působilo především depresivně, ale takovým způsobem, že na to za chvíli zapomenete. Nic vám to nedá a nic si z toho neodnesete, což je zrovna u takovéhoto žánru podle mě špatně.

Pokud jste však od autorky předchozí příběh nečetli a zajímá vás její tvorba, tak se po knize mrkněte. Knihu nejvíce doporučuji mladším čtenářkám mezi 14–17 lety. Ty by mohly k hlavní hrdince přilnout natolik, že jim kniha může i něco dobrého předat.

A teď už hodnocení!

   53%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Četli jste autorčin předchozí příběh Dívka na kusy?
Jak se vám líbil? Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Jak se spřátelit s temnotou také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...