Proč láska nikdy není jako ve filmu?

To se může stát jen ve filmu

Autor: Holly Bourne

Originální název: It Only Happens in the Movies

Žánr: YA, román

Počet stran: 410

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Hvězda young adult literatury Holly Bourne v této navýsost zábavné a dojemné knize řeší, co je to opravdová láska. Audrey má „lásky“ plné zuby. Od chvíle, kdy se zhroutil vztah jejích rodičů, je její matka jako tělo bez duše. Audrey si najde brigádu v kině, aby nemusela sedět doma, a potká tam začínajícího filmaře Harryho. Nikdo nečeká, že se do sebe tak rychle a tak bezhlavě zamilují. Nebude to ale snadné, protože skutečná láska není jako ta ve filmech... Jejich love story neobsahuje scénu s líbáním ve sněhové vánici nebo zběsilý úprk chodbami letiště. Zato je v ní spousta zmatku a bolesti, ale také naděje a úžasu. A platí v ní úplný zákaz laciných klišé!

"Láska není jen cit. Láska je i volba."

Jak věřit na lásku, když váš první a jediný vztah skončil naprostou katastrofou? Nijak. S kluky jsem nadobro skončila. Po tom, co se mi stalo, nemám v plánu to s někým zas zkoušet. Nemám zapotřebí se s nikým trápit. Stačí mi, když vidím, jak dopadlo manželství rodičů. Mamka skončila v depresích, otec má novou rodinu a já teď dělám co můžu, abych se vyhýbala domovu.

Z toho důvodu jsem si i našla brigádu v jednom místním kině. A právě tam jsem potkala Harryho. Znáte to, hodná holka z lepší společnosti potká kluka, který je typickou ukázkou bad boye. Tak nějak to bylo u nás. Jenže to, co se děje v romantických filmech, je absolutně nereálné v životě. No a jak to dopadlo s námi dvěma? To je trochu na delší povídání…

"Romantické filmy jsou chrámy lásky, které ale mají jen za úkol ždímat z lidí peníze a potácí se na nestabilních základech těžko uvěřitelných a škodlivých stereotypů."

Sarkasmus, ironie, romantika, vášeň pro filmy, trocha toho kýče a vtipná hlavní dvojka. Tak by se dal v jedné větě popsat nový YA román od Holly Bourne, který nedávno vyšel u Slovartu pod značkou #booklab. To se může stát jen ve filmu nás zavede do toho věčně ohraného scénáře „když hodná holka potká zlého kluka“. Jenže autorka nám tu tento otřepaný příběh dokázala podat nevšedním způsobem. Navíc tak, že nepůsobí jako ostatní romány s tímto námětem.

Holly Bourne (zdroj)
Děj nám vypráví Audrey, tedy hlavní hrdinka celého příběhu. V jejím životě v poslední době převládají ty zlé momenty nad těmi dobrými. Rozvedli se jí rodiče, otec na ní zapomíná, matka nese špatně jejich rozvod, a jako třešnička na dortu jí opustil přítel. Doma je v podstatě na vše sama a jelikož se tento školní rok vzdala dramatické výchovy, rozhodla se najít si brigádu v nedalekém kině. Neprochází si tedy žádnou růžovou zahradou, ale přesto ze sebe nedělá žádnou chudinku. Oblíbíte si její vtip, ironii, nevíru v romantické filmy a závěry stylu „Happily Ever After“. A co se týká Harryho, tak je dost těžké nevidět v něm trochu vyšší verzi herce z Riverdale, který ztvárnil Jugheada. Což zkrátka znamená, že pokud zbožňujete Colea Sprouse – ať žije Disney, který ho s jeho dvojčetem objevil – tak tuhle knížku potřebujete!

Kniha nám chvíli může připomínat První opravdový polibek od Kasie West. Najdeme tuto totiž zombie film s Audrey v hlavní roli. Tento příběh je však mnohem lepší, propracovanější a také není tak sluníčkový, jako právě zmiňovaný Polibek. Krom rozvodů rodičů a následných problémech, které přechází na dítě, se tu dozvídáme i o jiném tématu, které je však v podobných knihách tabu. Autorka se zde pustila do tématu prvního sexu. Ve všech románech totiž máme vše popsané až nemožně perfektně. Ne každý však má to štěstí na toho prvního dokonalého partnera, se kterým si bude rozumět i v posteli. A také ne vše je vždy na první pokus perfektní, což je naprosto normální a přesně to autorka touto knihou posílá dál. Najdeme tu tedy hlubší témata a zároveň odpočinkový, milý román, který vám vykouzlí úsměv na tváři.

Obálka už na první pohled ukazuje, že si u knihy krásně odpočinete a budete mít chuť prokládat ji filmy a vzít si k tomu popcorn. Což přesně vypovídá i o příběhu. Díky zářivě žluté knihu nejde přehlédnout a obálka příběhu tedy jen svědčí…

A jaký je můj názor na knihu? Autorka opět nezklamala. Po knize Jsme všichni sněhové vločky? jsem zas očekávala něco velkého a osobně se mi tato její novinka líbila ještě víc. Jsou tu nádherné citáty, které mě dokonce donutily jít vyrobit pro knihu i vlastní záložku. :) Příběh mě pohltil a popravdě jsem netušila, jestli se mám u jeho závěru smát nebo brečet. Ději se tedy podařilo mě odrovnat a to je pocit, který u čtení zbožňuji, takže za sebe příběh moc doporučuji! Moc mě navíc bavilo probírání filmů a hledání toho dokonalého filmového polibku. Samotná jsem nad tím začala tak přemýšlet, že jsem na půlhodiny absolutně a nevědomky vypnula a jen jsem se nad knihou dívala do prázdna. :D

To se může stát jen ve filmu doporučuji každému, kdo hledá všední román podaný nevšedním způsobem.

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi na ni napíšete váš názor do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si To se může stát jen ve filmu můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...