Fantom mlhy, který unáší mladé ženy…

Mhla nad Shadow Sands

Autor:
Robert Bryndza

Série: Kate Marshallová 2.

Originální název: Shadow Sands

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 384

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha?
Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.
Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí?
Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

"Chceš se se mnou dotknout hvězd?"

Můj život se v poslední době konečně uklidnil. Začala jsem naplno přednášet na vysoké a skončila jsem se svou prací soukromého detektiva. Nejvděčnější však jsem za svůj vztah se synem. Už mu bylo 16 a tentokrát se mnou strávil takřka celé léto. Věřila jsem, že prázdniny pro něj skončí nějak výjimečně. Nečekala jsem však, že při společném potápění spolu objevíme mrtvolu chlapce, který byl jen o dva roky starší než on…

Když zpovzdálí sleduji policejní vyšetřování, nedá mi to spát. A jejich závěr mladíkovi smrti se mi zdá více než podezřelý. Můj vyšetřovací instinkt se probouzí a je mi jasné, že nepřestanu pátrat, dokud nezjistím pravdu. Zvlášť když teď za podezřelých okolností zmizela mladá žena. Co se tedy skutečně v okolí Shadow Sands děje?

"Byla jsi jediná, kdo hádanku vyřešil. A proto jsi musela jít."

Jak jde z krásné a vcelku romantické věty udělat děsivou výhružku? To je otázka, na kterou Vám neodpovím. Ovšem Robert Bryndza to ve své nejnovější detektivce perfektně dokázal. Věta „Chceš se se mnou dotknout hvězd“ totiž ještě nikdy nepůsobila tak děsivě. Provází nás celým novým případem Kate Marshallové, která je protagonistkou autorovy druhé kriminální série, podle které nese i jméno. Jedná se tedy o druhý díl a celý tento příběh se odehrává až po dvou letech od vyšetření Kanibala z Nine Elms.

Děj je jako vždy vyprávěn třetí osobou a zavede nás převážně ke Kate Marshallové. Dále se tu však i často vyskytujeme u jejího kolegy, jehož životní příběh nám v tomto díle dokáže i dost zahrát na city. A právě díky tomu je jednoduché, aby se stal naší nejoblíbenější postavou. Skvělá změna je zde hlavně v Kate. Ta najednou totiž působí krásně lidsky, a ne jako policejní stroj, kterým byla v první knize. Dále zde také máme staré známé postavy, ale i nováčky, kteří příběh krásně okoření.

Jak už je u autora zvykem, kniha se dá přečíst během chvíle. Děj vás od samého začátku upoutá a pohltí. Je krásně čtivý a odehrává se v nádherném zázemí, které zde pro nás autor stvořil. Nenajdeme tu totiž v podstatě žádné reálně místo, ale vše si pro svůj příběh autor vystavil sám. Popisy celého prostředí však působí natolik reálně, až máte pocit, že autor dané místa v knize musel sám někde navštívit. Příběh samozřejmě nepostrádá ani napětí, akci a určité tajemno, které čtenáři nažene husí kůži. A to zkrátka od knih Roberta Bryndzy chcete!

Obálka krásně doplňuje v poličce předchozí díl ze série. Obě jsou bílé, s načernalými detaily a mají na sobě detail, který se hodí k danému příběhu, který je ukrytý uvnitř. V tohle případě je jen dobře, že Cosmopolis u autorových knih přebírá přebaly z originálu. Bez nich by to totiž nebylo ono.

A jaký je můj názor na knihu? Na nové příběhy Roberta Bryndzy se vždy těším mnohem více než na Vánoce, takže je asi jasné, že jsem měla o příběhu obrovská očekávání. A ta se také splnila! Děj mě uchvátil, naplno mě zabavil a já jsem od knihy pomalu nedokázala odejít. Dost jsem zde ocenila, že se mi u této knížky nedělalo špatně, což o Kanibalovi napsat nejde. Mlha nad Shadow Sands však byla krásně mrazivá, čtivá a já si celý děj zkrátka užila. Jediné, co mi však na knize dost vadí, je posledních padesát stran. Ty totiž v nakladatelství využili na reklamu předchozím autorových knih, a to se prostě za mě nedělá. Naprostá škoda papíru…

Asi není žádným překvapením, že knížku doporučuji jako vánoční dárek všem fanouškům Roberta Bryndzy. Nic lepšího jim totiž pod stromeček nadělit nemůžete. :)

A teď už hodnocení!

    90%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jakou kriminální sérii máte od autora raději? Líbil se vám zatím víc Kanibal z Nine Elms, nebo Mlha nad Shadow Sands?
Budu moc ráda, když se se mnou o vaše názory podělíte v komentářích. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

 

Komentáře

Oblíbené články...