Naděje lidstva, která se rozhodla stát se symbolem vzpoury…

Evina iluze

Autor:
Giovanna a Tom Fletcherovi

Série: Dcera života 2.

Originální název: The Eve Illusion

Žánr: YA dystopie

Počet stran: 400

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Eva je poslední dívka na planetě. Do svých šestnácti let, kdy musí naplnit svůj osud, žije jako ve vězení, v péči matek a na očích celého světa. Dokud nevyužije příležitosti a neunikne. Eva konečně získá svobodu, po níž tolik touží, i chlapce, kterého tolik miluje. Nic ale není zadarmo. V nebezpečném světě mimo stěny věže je jim Organizace proti zániku neustále v patách. Společně se skupinou rebelů bojujících proti režimu se Eva nachází v mnohem větším nebezpečí, než si kdy dokázala představit.

"Někdy prostě musíš být vděčná za to, co máš, a ne svéhlavě chtít víc."

Byla jsem vězeň. Teď ale nadešel čas útěku, vzpoury a především svobody. Už žádné podmaňování se věži a tamějším pravidlům. Život si žádá změny. Je načase převzít otěže. A tak jsme tady. Já a Bram konečně spolu. Dva utečenci, nad kterými věž ztratila kontrolu. Jenže oni se jen tak nevzdají a udělají vše pro to, aby mě opět měli plně pod kontrolou…

"Cítím, jak v místnosti narůstá energie a dojde mi, že stejně jako dřív jsem pro ně symbolem. Předtím jsem však byla symbolem naděje. Teď jsem se stala symbolem vzdoru."

Dá se věřit někomu ve věži? Tak tohle je asi ta nejčastěji kladená otázka, na kterou bude čtenář při čtení myslet. Evina iluze je druhým dílem z trilogie Dcera života od manželského páru Giovanny a Toma Fletcherových. Příběh plynule navazuje tam, kde skončil předchozí díl. Jelikož se zde ocitáme i hodně mimo věž, autoři nás zavádí úplně do nového prostředí. A především nám tu krásně popisují jednu metropoli, kterou snad všichni znají, ale s tímto dystopickým náhledem získává úplně jiný rozměr.

Ve vypravování se tentokrát nestřídá pouze Eva s Bramem, ale autoři se rozhodli mezi ně přidat i dalšího vypravěče. Tím udělali jen dobře, jelikož se tak ocitáme nejen mimo věž, ale zároveň stále můžeme zjišťovat, co všechno se ve věži děje a jaká tajemství skrývá. Jen tyto tři postavy tu bohužel tak trochu navozují atmosféru romantického trojúhelníku, a to už tak dobrý dojem nedělá… Autoři sem nevkládali žádné nové postavy, ale více rozvíjeli ty, které se už v knize objevily. To je potřeba brát opět jako plus, jelikož už takto mohl mít čtenář problém se ve všech charakterech vyznat.

Už od začátku nás příběh vtáhne svou akcí. Ovšem postupem času, jak akce opadá, začne děj trošku pokulhávat. Vypravování zde opět působí přehnaně strojeně, takže začíst se vždy s novým dnem do příběhu může být trochu problém. Kniha je překvapivě surovější než první díl. Autoři zde ukazují tu pravou krutost života, která v mnoha momentech dokáže čtenářům vyrazit dech. A v samotném závěru tu opět nechybí zajímavější části, ve kterých však autoři sepsali snad všechny kýče, jež je napadli. To bohužel zkazilo závěr příběhu a bohužel knížka celkově i působí jako vycpávkový díl před závěrem. Poslední díl této trilogie ještě nevyšel ani v originále, tak snad si na něm dají autoři záležet, aby se příběh dočkal konce, který si zaslouží.

Přebal knížky je za mě tentokrát ještě krásnější než u předchozího dílu. Tam jsem ocenila hlavně, které se ukrývá pod přebalem. Tady mě ale na první pohled ještě více zlákala bíla obálka, která se svými zlatými odlesky nepostrádá eleganci a jednoduchost.

Co se týká mého názoru, tak za mě tu tentokrát bylo více kýčů, než by mi bylo milé. A co je potřeba ještě zmínit tak to, že příběh chvílemi ztrácel onu dystopickou atmosféru a v milostné lince autoři moc tlačili na pilu. Svět mě opět bavil a to hlavně díky městu, ve kterém se odehrává. Iluze a hologramy tu byly opět popsané na jedničku. Jenže pak tu zas bylo to vypravování, ve kterém mi autoři bohužel nesedli. Navíc ten střed působil dost utahaně a bohužel to kazí celkový dojem z příběhu.

Pokud máte rádi YA dystopie s poutavým prostředím, toužíte po výrazné romantické lince a rádi objevujete kouzla hologramů, určitě se po této sérii podívejte.

A teď už hodnocení!

    70%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Který díl se vám prozatím líbil víc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Evina iluze můžete pořídit i vy.
 

Komentáře

Oblíbené články...