Je správné snažit se převzít kontrolu nad matkou přírodou?

Dcera života

Autor:
Giovanna a Tom Fletcherovi

Série: Dcera života 1.

Originální název: Eve of Man

Žánr: YA dystopie

Počet stran: 344

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Jmenuje se Eva a narodila se padesát let poté, co na svět přestaly přicházet holčičky. Jako poslední žena na planetě žije své dětství odděleně od mužů, nezná pravdu o světě kolem ani o minulosti. Je ale připravována na velký úkol a nese nesmírnou zodpovědnost: v šestnácti letech musí naplnit svůj osud. Když ale potká Brama, poprvé v životě zatouží po svobodě a vlastním příběhu. Zvolí si lásku, nebo budoucnost lidstva?
První díl poutavé dystopické trilogie o velké lásce, který si získal srdce tisíců čtenářek a čtenářů.

"Cizí lidé ve mně vidí odpověď na své modlitby, ale co když jim nakonec žádnou nenabídnu?"

Od té doby, co jsem se ocitla ve věži, jsem žila jako v peřince. Matky o mě pečovali s tou největší oddaností a vychovávaly mě s jasným cílem. Mám zachránit lidskou rasu. Před desítkami let se totiž přestaly rodit dívky. A pak jsem znenadání přišla na svět já. Eva, poslední naděje lidstva.

Teď je mi 16 let a nadešel čas najít mi ze třech vybraných adeptů toho správného partnera. Jenže pak potkám Brama. Kluka z hologramu, který mi byl o dětství tou nejlepší kamarádkou. Doteď jsem byla oddanou loutkou OPZ. Teď ale zatoužím být svým vlastním pánem. Ovšem vzpoura se v této době nevyplácí…

"Je načase, abych otestovala hranice světa, který pro mě vytvořili."

Kam je lidstvo ochotné zajít, aby přežilo? Je dobře, když věda získá nadvládu nad přírodu? Co byste dělali vy, kdybyste byli poslední dívkou na planetě? Tak tohle je jen pár otázek, které si budete pokládat při čtení prvního dílu z dystopické série Dcera života. Manželský pár Giovanna a Tom Fletcherovi zde zvolili úžasný námět na příběh. Ten je plný hologramů, iluzí a dalších technologií, které dokážou změnit svět. Ovšem jasně nám v celém příběhu ukazují, jak je důležité pro veškerou technologii, aby lidstvo stále žilo.

Ve vypravování knihy se střídají dvě ústřední postavy, kterými je Eva a Bram. Zatímco Eva žije v dokonalém světě bez chybičky, u Brama se dozvídáme, jak ve skutečnosti vypadá realita, která je právě před Evou skryta. Příběh se bohužel neubránil YA kýčům. Bram je tu tedy vyobrazován jako odhodlaný hrdina, který touží zachránit Evu. A ona je zas naopak tou dívkou, která se sebou nechá dělat v podstatě cokoli a když se jí něco nelíbí, dost rozmazleným způsobem se toho snaží dosáhnout. Jenže co byste na jejím místě a s její výchovou dělali vy? Nechovali byste se úplně stejně?

Příběh je v mnohých momentech vyhnaný až přehnaně do extrémů, ale v tomto případě to nečekaně nevadí. Co je však mínusem, tak tím jsou popisy autorů. Celé to totiž působí moc strojeně a špatně se do knihy vžívá. Máme tu zajímavý svět, ale proniknout do něj je náročnější, než se může zdát. Ukrývá se zde však úžasný námět a v okamžiku, kdy do děje proniknete, vás nepustí. Závěr knihy vás zas dokáže strhnout svou akcí a vy nebudete chtít, aby příběh skončil.

Obálka knihy je nádherná a rozhodně zaujme na první pohled celkem nevšedními barvami. Ovšem kniha je úplně nejkrásnější, když z ní sundáte obal. Tam se totiž ukrývá to pravé kouzlo!

Jaký je můj názor na knihu? Do příběhu jsem šla s vážně velkým očekáváním. Zaujal mě totiž onen námět, a hlavně zbožňuji, když se můžu čas od času ponořit do pořádného dystopického příběhu. Jenže tady mě z počátku dost odrazoval způsob vypravování. Trvalo mi docela dlouhou dobu se do děje pořádně vžít. Máme tu pár kýčovitých prvků a romance je tu zas dokáže působit moc nuceně a přehnaně, ale svým způsobem to není vůbec špatné. Co se týká této knihy, tak se ve mě ten názor dost pere. Kdyby to bylo čtivější, užila bych si to mnohem víc. Takto je to takový lepší průměr s perfektním námětem.

Dceru života doporučuji všem čtenářům YA dystopií, kteří v příběhu hledají napětí, moderní technologie a ocení, když v příběhu hraje hlavní roli romantická linka.

A teď už hodnocení!

    77%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentáře. :)



Za tuto knížku bych mockrát chtěla poděkovat internetovému knihkupectví Megaknihy, které bylo tak hodné a ze své ohromné nabídky knih mi poslalo tento recenzní výtisk podle mého výběru. Děkuji. :)
Pokud máte o knihu Dcera života zájem, najdete ji ZDE.
 

 

Komentáře

Oblíbené články...