Dívka s talentem lyrochvosta…

Dívka zvaná Lyra

Autor:
Cecelia Ahern

Originální název: Lyrebird

Žánr: Román pro ženy

Počet stran: 424

Vydavatelství: Red

Oficiální anotace: Na jihozápadě Irska se drsné hory snoubí s jasně modrými jezery a hustými lesy. V jejich srdci žije mladá žena odříznutá od zbytku světa. Její existence je bedlivě střeženým tajemstvím. Má totiž výjimečnou, dosud neviděnou schopnost: dar, který jí vyslouží jméno Lyra. Do Lyřiny samoty vstoupí Solomon a obrátí vše naruby. Z poklidného života v přírodě je vržena do hlučného Dublinu a střetává se se světem, který se jí zoufale snaží porozumět. Solomon ví, že tamní společnost Lyru přijme s otevřenou náručí, ale není jasné, zda jí dovolí roztáhnout křídla, anebo ji uvězní ve zlaté kleci. Jako všichni divocí ptáci totiž potřebuje volnost...

Hluboce dojemný příběh o nespoutanosti, jež dřímá v nás všech.

Znala jsem jen okolí své chaty, kde jsem vyrůstala. Celý život mě má matka s babičkou ochraňovaly a držely v tajnosti před ostatními. Nikdo o mě celých 26 let mého života neslyšel. Teď jsem však zůstala sama. Matka s babičkou zemřely a teď vše zůstalo na mě. Na jedné vycházce však narazím na skupinku lidí s kamerami…

Celý můj život obklopen krásami přírody se najednou změní v poznávání měst a nových lidí. Nechci zas zůstávat na chatě sama. Chci být s lidmi, které jsem právě poznala. Jsou milí a zajímá je můj talent. Tedy jak to vlastně nazvat? Jsem takový lyrochvost v dívčím těle. Dokážu napodobit vše co slyším, aniž bych se nějak snažila. A z toho důvodu mi začnou říkat Lyra…

„Nepřežívá ten nejsilnější ani nejinteligentnější jedinec svého druhu, ale ten, který se dokáže nejlépe přizpůsobit.“
– Charles Darwin

Chcete poznat Irsko prostřednictvím beletrie? Pokud ano, tak kniha Dívka zvaná Lyra vám to umožní. Příběh napsala známá autorka Cecelia Ahern. Pokud je vám to jméno povědomé, není se čemu divit. Od autorky u nás již vyšlo spoustu příběhů. Byl to například dystopický příběh Vadná, anebo její nejznámější P.S. Miluji tě a S láskou, Rosie. Tyto dvě poslední knihy se navíc dočkaly i filmového zpracování, které si získalo srdce mnohých romantických duší po celém světě. Dívka zvaná Lyra v nás mnohých tedy vyvolává velká očekávání. Ovšem podařilo se je autorce splnit? Bohužel ne…

Příběh je vyprávěn třetí osobou. To knize až nečekaně svědčí. Máme zde možnost nahlédnout nejen k Lauře (Lyře), ale také k dalším postavám. Na začátku se ocitáme u partnerské dvojice, která natáčí dokumenty, a právě oni jednoho dne náhodně natrefí na Lyru. Tu autorka bohužel vykreslila jak na 14 let a ne na 26. Je hodně naivní, otevřená, nemá vůbec žádné zábrany a soudnost. Na jednu stranu lze její povahu pochopit vzhledem k tomu, jak vyrůstala, ale v celé knize nemá takřka žádný progres. A co se ostatních postav týká, tak ani oni nepůsobí bohužel nijak věrohodně a sympaticky. Krom postavy Solomona tu vlastně chybí kdokoli, kdo by nás dokázal zaujmout.

Kniha má neskutečně dobrý námět, ale to je bohužel tak všechno… Celou dobu si zde při čtení tak akorát říkáte, co se stalo. Děj, který tu máme, totiž vážně nepůsobí, že pochází z pera bestselerové autorky. Celé je to tak trochu jedno velké nezajímavé nic. Máme tu samá klišé a předvídatelné momenty, u kterých si říkáme proč? Autorka se to sice snaží zachránit hezkými myšlenkami a různými pověstmi a fámami z historie, ale nestačí to. Bohužel to totiž působí až naivně dětsky a chybí tomu něco, co by dokázalo příběh povznést na úroveň, kterou si zaslouží.

Obálka Lyry je rozhodně tím nejlepším na této knize. Vše úžasně vystihuje, má nádherné barvy, nepůsobí vůbec přehnaně a zaujme na první pohled.

Pokud jste dočetli až sem, určitě vám je jasné, že u mě byla tato kniha velkým propadákem. Autorku mám neskutečně ráda, proto jsem tohle brala jako takovou milou sázku na jistotu. Ovšem co tohle mělo být? Kdybych si při jedné zmínce o Galway nezačala zpívat v hlavě neustále dokola Galway Girl od Eda Sheerana, nejspíš bych v této knize byla stále ještě na začátku. Krom momentů, kde bylo krásně popisováno Lyřino spojení s přírodou a krásy tamější země, si ten příběh hrál na něco, co z něj dělalo jen podprůměrnou romanci. Sice se to četlo rychle, ale autorka má zkrátka na víc.

Pokud do knížky půjdete, neočekávejte, že se dočkáte další Vadné nebo S láskou, Rosie. Dívka zvaná Lyra bohužel nedosahuje autorčiných kvalit, ale z počátku tu najdeme krásnou ukázku irské přírody, takže v tomto směru to za přečtení stojí.

A teď už hodnocení!

    54%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Četli jste už od autorky nějaký příběh? Jaký a jak se vám líbil?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)




Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Dívka zvaná Lyra také pořídit.
 

 

Komentáře

Oblíbené články...