Když jste uvězněni v horách…

Spoluviníci


Autor: Jana Vagnerová

Originální název: Кто не спрятался

Žánr: Detektivka, psychologický thriller, román

Počet stran: 552

Vydavatelství: Knihy Fénix

Oficiální anotace: Psychologický román Spoluviníci vypráví o devíti dlouholetých přátelích, kteří odjedou na zimní dovolenou do hotelu na vrcholku zasněžené hory. Znají se celou věčnost, jsou úspěšní, na první pohled šťastní a těší se, jak si pobyt pořádně užijí. Ale po proflámované noci zjistí, že jsou vinou ledovky odříznuti od okolního světa, lanovka nejede, elektřina nefunguje a venku řádí sněhová vánice, a hora je tudíž zcela nedostupná. To by mohlo být skvělé dobrodružství, kdyby ovšem venku kousek od hotelu neležela jedna ze zúčastněných osob probodnutá lyžařskou hůlkou. Ostatním tedy nezbývá nic jiného než zapálit svíčky, nalít si whisky a podívat se jeden druhému do očí. Kniha je thrillerem, v němž se každý bojí především sám sebe. Detektivka, v níž není až tak důležité, kdo je pachatel. Psychologické drama, v němž všechny staré křivdy vyplouvají na povrch. Čtenář se dozvídá o propletenosti vztahů mezi jednotlivými účastníky příběhu, v němž všichni měli motiv i příležitost k vraždě. Kdo je vrahem a jaká temná tajemství ukývají všichni aktéři tohoto mrazivého dramatu?

"Spánek je univerzální záminkou pro příměří.

Měla to být dovolená. Obyčejná dovolená přátel, kteří se znají dvacet let. Žádné děti. Žádné starosti. Jen pohoda. To se však změnilo, když jsme druhého dne našli jednu z nás zavražděnou.

Jsme bez proudu. Na vrcholu zasněžené hory v pronajatém hotelu bez funkční vysílačky. Jeden z nás je zavražděn. Kolem nás není žádná civilizace. Jsme tu jen my, což znamená, že vrah se skrývá mezi námi. Kdo to je? Co se onu noc přihodilo? Potřebujeme to zjistit. Ale existují tajemství. Naše tajemství, která nás postupně stahují ke dnu…

"Uvízli jsme v labyrintu cizích chladných místností a úzkých chodeb a teď už budeme věčně bloudit pod jeleními hlavami."

Ruský detektivní thriller plný mrazivé atmosféry, který se vám zaryje pod kůži. To je kniha Spoluviníci od Jany Vagnerové, kterou nedávno vydalo nakladatelství Fénix. V tomto příběhu nenajdete žádné policejní vyšetřovatele. Hlavními a jedinými postavami jsou zde přátelé, kteří chtěli strávit volnou chvíli v horách, kde jsou náhle uvězněni a jedna jejich přítelkyně je zavražděná. Dá se říct, že je to taková novodobější Agatha Christie a její kniha Past na myši, kterou tento příběh hodně připomíná. Ovšem Spoluviníci jsou plní dlouhých a táhlých popisů, které u Agathy v takovém množství nenajdeme.

Jana Vagner (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a postupně se dostáváme ke všem důležitým postavám. Kniha je vyprávěna většinu času v přítomnosti, ale autorka to okořenila i retrospektivou. Pomalu všechny postavy se zde často vrací ve svých myšlenkách do minulosti a probírají se svými životy. Řeší jak své manželi/manželky, rodiny, dosavadní vztahy a většinu času se zde polovina z nich utápí v alkoholu. Musíme se zde orientovat celkem v deseti postavách, jejichž jména si jsou i v mnohých případech podobná, či se ještě začnou oslovovat přezdívkami. Je tedy dost složité, že v příběhu vůbec první polovinu začít orientovat. Kdyby se dalo v postavách lépe vyznat, rozhodně by si čtenář užil příběh mnohem více.

Jak už jsem psala, tak autorka se vyžívá v dlouhých popisech. A tím dlouhých, myslím vážně dlouhé. Děj může na některé působit i dost nudně a o ničem. Není to plné akce, ale najdeme zde zvraty, které nás překvapí. Samotný závěr je hodně napínavý a obrovsky překvapující. To, jak nám autorka sebrala akci uprostřed, nám na konci skvěle vynahradí. Dlouho nemáte absolutní tušení, kdo je vrahem, a to rozuzlení je skvěle napsané. Možná to sice na někoho může působit přehnaně, ale k celému tomu mrazivému příběhu to skvěle pasuje.

Obálka knihy je skvělá! Co jsem tak prozkoumala jiná vydání, tak ten český přebal je podle mého nejlepší. Ta lyžařská hůlka k tomu perfektně sedí. Je to mrazivé, nechybí tam krev a dokonale to odpovídá celé atmosféře příběhu.

Tak a jaký je můj názor na knihu? Mně se příběh moc líbil. Bylo to čtivé, vůbec mi nevadily ty dlouhé popisy, naopak jsem si je moc užívala. Ale měla jsem tu problém s postavami, ve kterých jsem se až do samotného konce nemohla vůbec zorientovat. Chyběly zde nějaké dvojité odstavce, které by alespoň rozdělovaly, u jakých postav příběh je. Nebo kdyby zde byla minulost třeba psaná kurzívou, vůbec bych se nezlobila. To nejlepší a nejjednodušší by ale rozhodně byla jiná a méně podobná jména postav a také lepší autorčina charakteristika… Každopádně i tak jsem si příběh užila a pokud jedete v zimě na nějakou horskou chatu, doporučuji si sebou tuto knihu vzít.

Pokud chcete prozkoumat dnešní ruskou tvorbu a hledáte detektivku s bujarými popisy, doporučuji se po Spoluvinících mrknout.

A teď už hodnocení!

    76%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu ohromně děkuji malému nakladatelství Fénix,
u nichž si knihu Spoluviníci může pořídit.

Komentáře

  1. Mrazivě lákavé... Už se mi dost zajedly knihy, které šíleně letí dopředu a moc tlačí na napětí a tempo. Možná by toto byla dobrá ochutnávka jiného stylu.

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to trochu zmateně. Ne ta recenze, ale ta kniha. Ale docela lákavě.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Docela mi to připomíná knihu Nevítaný host od Shari Lapeny. Tam je také dost postav (asi 12) a jsou uvězněni na horské chatě. Jedna z nich je zavražděna a společně se obviňují. Vlastně je to dost podobné téhle knize, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu Nevítaný host jsem nečetla, ale ten námět zní dost podobně. Jen tady se zas tak navzájem neobviňují. Spíše je to o tom, že se každý uzavírá do sebe a snaží se popasovat se svou minulostí... Ta vražda se zde chvílemi řeší až moc okrajově. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...