Síla žen za 2. světové války…

Marlene


Autor: Hanni Münzer

Série: Medová smrt 2.

Originální název: Marlene

Žánr: Román, válečný román

Počet stran: 472

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Mnichov 1944: Marlene stojí před vybombardovaným domem na Prinzregentenplatz. Její přítelkyně Deborah a i mladší bratr Wolfgang si myslí, že je mrtvá. Ale Marlene nic nezastaví v jejím boji proti nacistické zvůli. Neustále se vrhá do nových akcí, znovu a znovu riskuje život a stává se jednou z nejhledanějších žen v Německu.
Při jedné akci se seznámí s velmi zvláštním mužem a spojí je velmi zvláštní přátelství. Je to muž, který svůj život zasvětil ochranou dětí, které má na starosti. Marlene se brzy ocitá tváří v tvář největšímu rozhodnutí svého života: může změnit průběh války a možná zachránit miliony lidí. Ale muž, kterého miluje, bude muset zemřít...

"Ve válce není nikdo dobrý. Dobrá je jen iluze, za tou se však skrývá ďábel. Realitou je, že my všichni zabíjíme. Vy jste zabíjel, já jsem zabíjela. Z každého se stane během války bestie. Jediný rozdíl mezi námi a nacisty je ten, že my chceme zabíjení ukončit dřív. A to se nazývá mír. Ale mír dosažený skrze zabíjení je strašný mír."

Vybombardovaný Mnichov roku 1944. Už tolik se toho za války stalo. Mnoho lidí, které jsem milovala, byli zabiti. I já jsem zabila, ale neztrácím naději. Svět se musí zlepšit. A proto má význam i má práce. Dělám tajnou špionku v odboji. Dostala jsem nový úkol, který se zdál poměrně snadný. Jenže to jsem netušila, že v něm nebudu sama. Náhle jsem pocítila obrovskou zodpovědnost za dalšího člověka. Někoho, kdo nás může svou nebojácností a prudkou povahou zabít…

Jenže vše se ještě zkomplikuje, když jsme rozděleny a já opět střetávám jednoho z nejhorších nacistů, kterého jsem kdy poznala. Mé cesty totiž opět ovlivní Brunnmann a to tím, že mě pošle na jedno z nejkrutějších míst v Polsku. Do Osvětimi.

"Válka je jako pohyblivý písek. Jednou se v něm ztratíte a od té doby se jen posouváte hlouběji do víru tmavé moci, která vás stahuje do bezedné propasti, tam, kde číhá zloba."

Smyšlený příběh, ve kterém autorka čtenáři ukazuje fyzickou ale především psychickou sílu žen, jejichž osudy pojí násilí, nedobrovolná prostituce a neobyčejná touha po životě v míru. To je válečný román Marlene, který volně navazuje na knihu Medová smrt. U Marlene nevadí, pokud jste předešlý příběh nečetli. Ovšem abyste znali osudy všech osob, které se v ději vyskytují, je samozřejmě lepší číst knihy postupně.

Hanni Münzer (zdroj)
Stejně jako předchozí část, tak i tento příběh lehce provází umění. Minule to byla hudba, nyní získalo hlavní roli herectví. Děj je vyprávěn er-formou a provází nás životem hlavní hrdinky, která po většinu doby vystupuje pod jménem Marlene. V samotném prologu se s ní podíváme do roku 1935, kdy si v šestnácti letech poprvé uvědomila politickou situaci země. Ovšem příběh jako takový začíná v přítomnosti (rok 2012), kde se poprvé vyskytne i pár osob, které můžeme již znát z Medové smrti. Tu největší část knihy však zabírají léta války. Tedy především rok 1944 a 1945, ve kterých Marlene někdy i retrospektivně vzpomíná na začátek války a kruté činy, které ji nejvíce ovlivnily. Co se týká zemí, tak příběh se odehrává hlavně v Polsku a Německu. Je zde však i zmínka o Francii či Československé republice.

Příběh dobře oživují i krátké kapitoly pojmenované "Střípky z války" a "X dní do Dne 0", ve kterých nalezneme skutečná fakta z té doby. Právě to knihu dělá více čtivější a příběh tak rychleji plyne. Na samotném závěru knihy na nás čeká spoustu dodatků, které nám poskytnou všechny odpovědi na otázky, které v příběhu nebyly zodpovězeny. Tento krutý román z 2. světové války popisuje násilí páchané na ženách, ale i mužích a dětech, které v rukou nacistů neznalo hranice. Autorka se čtenářům celou knihou snaží říct jednu podstatnou věc a tím je: Poučme se z chyb minulosti. A to se jí povedlo.

Obálka knihy skvěle vystihuje začátek příběhu. Rozbombardovaný Mnichov a Marlene v převleku zdravotnice z červeného kříže. Přebalu tedy nejde nic vytknout. Je z něj cítit krutost války a bezmoc obyčejného lidu, kterým válka ničila domovy. Navíc obálka i barevně krásně ladí k předchozímu dílu.

A jaký je můj názor na příběh? Kniha byla skvělá. Díky méně postavám a celému zpracování nepůsobil děj tolik chaoticky, jako tomu bylo u Medové smrti. Sice trochu více poztrácel originalitu, ale moc se mi líbil. Vím, že jsem v první polovině dost "frflala", že číst takovouto knihu před Vánocemi nebyl nejlepší nápad. Jenže kdy je v hodná doba na čtení válečných příběhů? Druhou polovinu jsem nakonec přečetla na jeden zátah a až na pár nesrovnalostí v datech a několik překlepů jsem s knihou spokojená.

Knihu doporučuji každé ženě, která hledá poutavý román z 2. světové války. Marlene je sice krutý příběh o násilí, jehož se nacisté dopouštěli na ženách, ale ukazuje nám, že pokud poznáte někoho, komu můžete věřit, nic není nemožné…

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Četli jste i první díl Medová smrt? Jak se vám líbil ten? Který díl vás zaujal víc?
Mě asi spíše zaujala Marlene, ale budu moc ráda, když mi i vaše dojmy napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete Marlene také pořídit.

Komentáře

  1. O knize jsem slyšela, ale jelikož jsem nečetla první díl, tak po druhém jsem ještě nesáhla. Uvidím jestli v příštím roce se ke knize dostanu:)) (Asi to bude hodně záležet na tom, co za pecky v roce 2019 vyjde) :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda válečné romány pro ženy, tak ti tuto sérii opravdu moc doporučuji. Autorka píše zajímavě a osudy svých hlavních hrdinek umí skvěle vykreslit... Ale chápu, knih je moc a příští rok zajisté ještě mnoho nových krásek vyjde. :))

      Vymazat
  2. To, že druhý díl vyšel, mi úplně unikl. Děkuji za info. :) Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu recenze. :) Pokud tě knížka zajímá, na mém Instagramu o ní probíhá soutěž. Tak jestli ses ještě nezúčastnila, můžeš zkusit štěstí. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...