Knihovna... Spása lidstva nebo jeho největší hrozba?

Z ohně a papíru


Autor: Rachel Caine

Série: Velká knihovna 2.

Originální název: Paper and Fire

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 368

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Velká knihovna v Alexandrii. Instituce, která železnou rukou ovládá veškeré vědění světa, bezohledně potlačuje každou vzpouru a ve jménu vyššího dobra zakazuje lidem vlastnit knihy…
Jess Brightwell už zjistil, že velkolepá sláva Velké knihovny je jen iluze, která maskuje temnotu a zlo. Jeho život se nenávratně změnil. Musí v Knihovně sloužit jako voják, přišel o nejlepšího kamaráda, a dívka, kterou miluje, má navždy zůstat zavřená v Železné věži.
Jess a jeho spojenci se však nehodlají vzdát a vydávají se na záchrannou misi. Londýn je v plamenech a na Jesse čeká těžká volba. Na čí stranu se přidá?

"Dnes v noci se cítím strašně sám. Stíská se mi po tobě. Já vím, je to hloupé, ale chybí mí dotek tvé kůže, vůně tvých vlasů. Tvoje tělo v mém náručí. Při Horovi, zním jako láskou se soužící básník…"

Tak jsem tu. Pracuji pro Knihovnu a školím se jako její voják. A to i přesto, co všechno mi Knihovna vzala. Zabili mého nejlepšího přítele Thomase. A proč? Byl až příliš chytrý, a to se jim nehodilo… Také zavřeli Morgan. Dívku, kterou miluji, do Železné věže, kde musí strávit celý svůj život. Už nikdy ji neuvidím, ale nenechám se knihovnou zlomit.

Na vlastní pěst a tajně podnikám výpravy za informacemi. Díky své rodině mám pašeráctví v krvi, a to se mi teď náramně hodí. Dozvídám se totiž přesně to, co potřebuji a v co jsem doufal. Přišel čas na záchranou misi, kterou však sám nezvládnu. A tak se musím spojit s těmi, jejichž dobrodružství v Alexandrii začalo ve stejný den jako mé…

"Možné je všechno. To nemožné jenom déle trvá."

Rachel Caine (zdroj)
Svět, který i přes jeho krutost toužíte navštívit. Přesně to chcete po přečtení prvního dílu Velké knihovny, Z kostí a inkoustu, a ani po dočtení druhého dílu tomu není jinak. Autorka opět ukazuje, jak má celý svět promyšlený do detailů a jak skvěle umí vše zpracovat. Děj vás okamžitě vtáhne a vy znovu zakusíte kouzlo a krutost Velké alexandrijské knihovny na vlastní kůži.

Příběh je opět vyprávěn er-formou a provází nás životem hlavního hrdiny Jesse, který se pouští do nebezpečných akcí pomalu neustále. Přivádí tak do děje akci, díky které se čtenář nemá šanci nudit. Vše navíc opět zpestřují EFEMÉRY, které jsou vloženy mezi jednotlivé kapitoly. Povětšinou se v nich vyskytuje tajná komunikace například mezi mistrem archivářem a Artifexem či zápisy z osobního deníku některé z postav. To nám dá možnost nahlédnou hlouběji do příběhu a moct tak postupně odhalovat některá tajemství.

Celý děj je nejenže skvěle vymyšlen, ale také jsou v něm postavy, které doslova celé knize vdechují život. Vyskytují se zde dokonalé popisy bojů a akčních scén, které vás pohltí. Navíc je kniha nejen poutavá od začátku, ale také má bravurně zpracovaný závěr. Autorka nic zbytečně neprodlužuje či naopak nezkracuje. Se závěrem si dokázala skvěle vyhrát. Vložila zde tu správnou dávku napětí samozřejmě s pořádným překvapením na závěr, u kterého si každý čtenář řekne: „Kdy bude další díl?“

Obálka je opět nádherná. Jsem Fragmentu moc vděčná za tuto verzi přebalů. Ty původní jsou sice také pěkné, ale tyto jsou daleko hezčí. Navíc knihovnu krásně zdobí i svým hřbetem, kde je zmenšenina krkavce s knihou, který se nachází i na přední stránce.

A jaký je můj názor? No, hodně jsem se bála, že budu zklamaná a bude mi dělat problém se začíst a vzpomenout si na předešlý díl. Ale bála jsem se zbytečně. Kniha mě poltila prakticky okamžitě. Svět, ve kterém se příběh odehrává, se totiž nedá zapomenout. Je natolik poutavý a originální, že jsem si jen celou dobu, co jsem četla, utvrzovala, že Velká knihovna je jednou z nejlepších sérií, která se mi tento rok dostala do rukou. Jsou v ní knihy, trocha magie, napětí, láska, přátelství a originalita, které dohromady to vše tvoří příběh, němuž lze jen těžko odolat.

Knihu doporučuji každému, koho téma Velké alexandrijské knihovny zaujalo. Tato série je opravdu pro každého, kdo hledá fantasy ze světa, ve kterém jsou knihy cennější než lidský život…

A teď už hodnocení!

    95%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Jak se vám tato série zatím líbí? Pokud jste knihu už četli, kdo je vaše nejoblíbenější postava?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Super recenze, zatím jsem nečetla, ale ráda bych to napravila. :) Souhlasím, že obálka je vážně pěkná.

    OdpovědětVymazat
  2. Druhý díl byl naprosto parádní, užívala jsem si každou stránku! Líbilo se mi, že lehce ustoupila romantická linka a místo toho byla akce a přátelství, to já můžu. Nedočkavě čekám na další díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také už nedočkavě čekám na třetí díl, tak snad brzy. :)) Souhlasím, tím, jak autorka ubrala romanci a přidala na akci, udělala jsen dobře. Jsem zvědavá, co si přichystá na závěr.

      Vymazat
  3. Z prvního dílu jsem byla dost na rozpacích a nebyla jsem příliš nadšená. Druhý díl byl ale mnohem lepší. A kdyby neplánovali tolik dílů, tak bych si je i koupila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč já žiju v přesvědčení, že jsou jen tři díly?! Chjo... Já si tu sérii hledala už před rokem a to jsem našla jen tři díly. Teď vidím, že těch hlavních (když opomenu ty doplňkové) je pět. No, to se mi zas něco povedlo... 🙈 Každopádně já si ji chci určitě přečíst celou sérii, podle mě za to stojí. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...