Začalo to hvězdami…

Zlodějský tanec


Autor: Mary E. Pearson

Série: Zlodějský tanec 1.

Originální název: Dance of Thieves

Žánr: YA, román, fantasy

Počet stran: 448

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní království však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vše změnit. Na tajnou misi vyšle bývalou vyhlášenou zlodějku Kazi. Ta když narazí na nového vládce Jase, rozhodne se své plány změnit. Oba jsou společně vrženi do vírů událostí, které nemohou ovlivnit.


"Nejsem nelítostný, jak si myslí Miandre, jen někdy musím dělat nelítostná rozhodnutí."

Jsem členem Rahtanu. Vycvičený bojovník, intrikář a ta nejlepší zlodějka, která žije ve Vendě. Společně s dalšími členy Rahtanu jsme byli posláni na tajnou misi. Královna nám zadala úkol a já ji nehodlám zklamat! Jenže Ďáblův Chřtán je nevyzpytatelný…

Narazím zde na Jase. Obyčejného mladého muže, který vypadá jak neurvalý hospodský povaleč. Ale spletla jsem se. Je to Patrei, vládce Skaliska. Právě tam se potřebuji dostat. Tam by se mohl ukrývat můj cíl. Ovšem, než stačím něco podniknout, narazím na zloděje lidí. Společně s Jasem tak doslova skončíme na jednom řetězu. Já však svůj úkol od královny splním. Děj se co děj!

"Vol slova moudře, dokonce i slova, která si myslíš, protože se stanou semínky a ze semínek vyklíčí budoucnost."

Zlodějský tanec, příběh, který se odehrává ve stejném universu jako trilogie Kroniky pozůstalých. To je nejnovější kniha, která u nás vyšla od Mary E. Paerson. Tentokrát tu nemáme hlavní hrdinku princeznu, ale zlodějku, což už jen poukazuje na to, že se v tomto ději bude přeci jen odehrávat více akce. A je to pravda. I díky tomu si troufám tvrdit, že se Zlodějský tanec povedl více než Kroniky. Pokud jste si však oblíbili už autorčinu předchozí sérii, rozhodně oceníte, že se tu z Kronik mnohé postavy alespoň na chvíli vyskytují.

Ve vypravování se střídá Kazi s Jasem. Oba nám ukazují nelehký život ve světě, který nezná slitování. Hlavní hrdinka je tak trochu badass, takže pokud máte rádi například Celaenu ze skleněného trůnu, Kazi je její jemnější varianta, kterou si už od samého začátku oblíbíte. Jase je zas takový cukrouš, který si zvyká na svou novou roli vůdce. Už jen díky Jaseově rozsáhlé rodině, může být pro mnohé vcelku těžké se ve všech postavách vyznat. Všichni jsou však hodně sympatičtí a konečně tu nemáme ufňukané hlavní hrdiny, kteří nevědí, co vlastně chtějí.

Pokud se do této knihy chcete pustit, rozhodně je lepší mít za sebou všechny díly z Kronik pozůstalých. Jestli se totiž do té předchozí autorčiny série pustíte později, budete mít díky Zlodějskému tanci vyzrazený celý závěr. Tato knížka je opět hodně romantická, takže pokud nejste na přeslazené příběhy, knihy od Mary asi nebudou to pravé pro vás. A co se týká fantasy, tak to je zde opravdu jen náznakem, ale to nevadí. Kniha je taková milá oddechovka, která vás však dokáže i trochu překvapit.

Obálka je nádherná. Je jednoduchá, přitom nápaditá a do toho krásně fotogenická. Všechny ty ornamenty se k ději skvěle hodí. Jsem ráda, že CooBoo opět zakoupilo práva na originální obálky, které jsou perfektní.

A jaký je můj názor na knížku? Od začátku čtení jsem byla hodně skeptická. Z Kronik jsem byla dost zklamaná, a tak jsem se bála, že mi nesedne ani tato autorčina kniha. Ale páni! Tohle bylo skvělé. Příběh mi sedl mnohonásobně víc než Kroniky. Bylo to krásně čtivé, dělo se zde více zvratů, nepůsobilo to utahaně. Hlavně mi tedy nelezli na nervy hlavní postavy, což jsem vážně ocenila. A ten konec? Potřebuju druhý díl, jelikož ta poslední kapitola v knize byla hodně překvapivá a mně po ní zůstala otevřená pusa dokořán.

Knížku doporučuji všem, kdo četli Kroniky pozůstalých. Tohle je totiž mnohem lepší. A pokud máte navíc rádi badass hlavní hrdinky, které jsou oddané svým slibům, tak vám Kazi okamžitě přiroste k srdci.

A teď už hodnocení!

    87%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Co na příběh říkáte, když ho porovnáte s Kronikami?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

Oblíbené články...