Rozbité zrcadlo jen tak nespravíš…

Zrcadlo, zrcadlo


Autor: Cara Delevingne, Rowan Coleman

Originální název: Mirror, Mirror

Žánr: YA, román, thriller

Počet stran: 352

Vydavatelství: Yoli

Oficiální anotace: KAMARÁD, MILENKA, OBĚŤ, ZRÁDCE. Když se podíváš do zrcadla, koho vidíš? Debutový román supermodelky a herečky Cary Delevingne.
Šestnáctiletí kamarádi Zrzi, Leo, Rose a Naomi tak docela mezi své vrstevníky nezapadají. Stále ještě nepřišli na to, kým chtějí být. Jejich život není dokonalý, ale spojuje je muzika a jejich kapela Zrcadlo, zrcadlo… Až do chvíle, kdy Naomi zmizí a po pár týdnech pátrání je vytažena z řeky v bezvědomí. Naomi v kómatu bojuje o život. Policie tvrdí, že to byl pokus o sebevraždu, její přátelé o tom však silně pochybují. Probere se Naomi někdy? Co její stav zavinilo?
A jak je možné, že si Zrzi, samozvaná ochránkyně skupiny, nevšimla varovných signálů? Každý se se složitou situací vyrovnává po svém. Zatímco Rose se opíjí na večírcích a Lea obestírají temné nálady, Zrzi se rozhodne zjistit pravdu. Svět se jim rozpadá a odhaluje jejich nejtemnější tajemství. Nic už nikdy nebude jako dřív, protože když se zrcadlo rozbije, nejde ho nikdy úplně spravit.

"Teď se dívám do zrcadla a vidím sebe a konečně to pasuje k tomu, jaká jsem uvnitř. Nevidím nikoho divného, lesbu nebo heterosexuálku, ani holku, která chce být klukem. Vidím prostě sebe."

Můj život nikdy nebyl jednoduchý. Když dospíváte, je lehké ocitnout se na okraji, a to hlavně když si vás vaši rodiče nevšímají. Já ale poznala štěstí. Dříve jsme byli čtyři neznámí, kteří vyčnívali z davu. Teď jsme těmi nejlepšími přáteli, které spojila hudba. Já, Naomi, Leo a Rose. Členové vlastní středoškolské kapely Zrcadlo, zrcadlo. Potloukáme se po městě a žijeme, jak nejlépe dovedeme. Jenže pak zmizí Naomi.

Čas od času už z domova utekla, ale vždy se brzy vrátila. Jenže teď? Nic o ní nevíme. Hledáme ji, kde se dá. Dokonce po ní už pátrá i policie. Začínáme ztrácet veškerou naději. Ovšem pak se najde. Není to však ta Naomi plná života, kterou jsme znali. Upadla do kómatu a její život visí na vlásku. Co se jí stalo? Policie se přiklání k názoru, že chtěla spáchat sebevraždu. To by však ona nikdy neudělala…

"Ta holka nemohla zmizet, stále musí být někde v té potlučené a poničené hlavě."

Když se podíváte do zrcadla, vidíte své skutečné já nebo jen slupku, pod kterou svou pravou tvář skrýváte? Nestyďte se ukázat! To je hlavní myšlenka knihy od Cary Delevingne, která svou prvotinu napsala za pomoci Rowan Coleman. Ano, Cara. Ta světově známá modelka. Většina lidí si nejspíš díky té její modelingové nálepce řekne, co mi taková kniha může dát. Ale věřte mi, že tento příběh vás dostane! Nejedná se totiž o nějaký kýčový příběh plný lásky a otřepaných romantických frází. Děj této knihy je především o důležitosti přátelství a zamilovaná linka se tu objeví jen okrajově. Navíc v sobě kniha schovává i temnotu svou thrillerovou zápletkou.

Cara Delevingne a Rowan Coleman
Pokud alespoň trochu znáte či sledujete Caru, pocítíte z děje, že do každé postavy dala kus sebe. Příběh nám vypráví hlavní hrdinka Zrzi. Už jen ona je ohromně zajímavá osoba a její přátelé nejsou výjimkou. Každý z nich je jedinečný a jejich charakter je dokonale vykreslený do detailů. Zrzi před nedávnem už odmítla být tou dokonalou holčičkou v sukýnce a ukrývat v sobě své pravé já. Nemáme zde jen klasického bad boye bez pořádně traumatizujícího dětství. Ani krásku, jejíž život by byl vždy jen sluníčkový. A pak je tu otazník ukrytý uvnitř Naomi. Dívky, která dříve nevyšla ven bez pořádného líčení, paruky a vždy vypadala jako postavička z anime. Jenže pak se změnila…

Jsou sociální sítě dobré, nebo je to zlo dnešní doby. I na toto téma autorky v knize naráží. Je skvělé sledovat, že kniha v sobě ukrývá vše, s čím mládež přijde do styku. Děj v sobě ukrývá mnoho dokonalých myšlenek, které vás donutí se zamyslet. Máme tu nečekané zvraty, děj vás bude překvapovat. Nebudete chtít knihu odložit, jelikož vás bude zajímat, jak celý příběh dopadne. Zrcadlo, zrcadlo vás zkrátka uchvátí a všechny postavy vám přirostou k srdci.

Obálka české verze je převzata z originálu a já jsem za to ohromně ráda. Sice nejsem moc fanda žluté barvy, ale k té knize sedí. Přebal je díky ní výrazný a určitě mnohé zaujme. Nevadilo by však, kdyby byl název knihy větší než jméno Cary, ale zas chápu, že z marketingového hlediska její jméno přitáhne více lidí.

Většina lidí jde do této knihy s tím, že příběh od modelky přeci nemůže být nic extra. Já však patřím do skupiny, která Caru zbožňuje. Mám ráda její osobnost a to, že se nebojí svým zevnějškem odlišit a ukázat samu sebe. Ale právě kvůli tomu jsem se strašně bála jejích spisovatelských dovedností. Ale tohle bylo dokonalé! Ohromně jsem se bála, že mě kniha zklame. Jenže to nešlo. Postavy mi okamžitě přirostli k srdci. Zrzi byla jako vypravěčka perfektní! Dost se odlišovala od obyčejných postav ostatních YA knih a tím mě její příběh chytl ještě víc. Je tu velká dávka silných témat a mě děj zkrátka dostával. Doufám, že nebude trvat dlouho a Cara zas přijde s nějakou svou knihou, protože tohle potřebuji!

Knihu doporučuji všem, kteří hledají YA thriller, který vás bude nejen držet v napětí, ale také vás donutí zamyslet se nad sebou samým.

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Pořídila jsem si ji na Humbooku, nakonec byla jediná, která mi padla do oka. Tak snad se mi bude taky líbit :-P

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se taky líbila. Tak nějak jsem čekala, že to bude nic moc, když to psala modelka... ach ty předsudky :D Překvapila mě, holka. Pokud napíše další, taky ji přečtu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...