HumbookFest 2019 - report

Zdravím knihomolové

Vítám vás u nového článku, ve kterém bych vám ráda přiblížila letošní HumbookFest. Přemýšlela jsem, jak vám ho tu originálně popsat. Musím se však narovinu přiznat, že mě nic nenapadlo. Proto jsem se zkrátka rozhodla vám ho tu přiblížit vlastníma očima. Tak snad se vám můj první report na blogu bude líbit. :)


Pokud mě sledujete na Instagramu, tak víte, že změnou cosplaye na poslední chvíli jsem si vcelku zavařila. Čtrnáct dní před HumbookFestem jsem v podstatě nestíhala. Ve volném čase jsem nevěděla, jestli mám dříve číst knížky od zahraničních autorů, kteří na Humbook dorazí, dělat na svém kostýmu, nebo psát recenze. Tak trochu jsem se potloukala mezi vším a ten čas neustálého zápřahu mi dal zabrat. Ovšem stálo to za to!

Má maličkost s Martinou Čekalovou
Vše jsem stihla a v sobotu jsem se už nezabývala žádným stresem. Humbook jsem si nesmírně užívala. Sice jsem vůbec neměla naplánováno, na jaké přednášky půjdu, ale vůbec jsem se nenudila. Nejsem moc člověk, který se cítí ve své kůži ve velké mase lidí. Proto jsem moc nezůstávala na jednom místě a stále střídala stanoviště. Tímto se chci omluvit všem, kteří si se mnou chtěli popovídat a nikde mě nemohli najít nebo jsem kolem nich prolétla rychlostí blesku. :D V okamžiku, kdy jsem si začínala myslet, že mě lidé ušlapou, mizela jsem kamkoli, kde bylo trochu volněji a větší klid.

Mělo to však výhodu. Na chvilku jsem se totiž octla snad na všech přednáškách. Úplně na začátku jsem se zastavila u představování letošního HumbookStartu. Martina Čekalová byla skvělá. Sice na ní byla znát nervozita, ale naživo působila a byla snad ještě sympatičtější než přes zprávy, které jsme si doposud vyměňovaly. Nejenže představila samu sebe, ale především přiblížila její knihu Město duší svým čtenářům. Knížka se na konci její besedy i křtila, takže tímto gratuluji Marťo k pokřtění tvé první (a doufám, že ne poslední) knížky!

HumbookStart se představoval v letošním hlavním sále, který moderoval Jakub Kotek. Já se musím bohužel přiznat, že mi vůbec nesedl. Tereza Tobiášová, bohužel z důvodu těhotenství nemohla, takže to za ní musel převzít někdo jiný. Připadalo mi, že Jakuba moderování knižní akce vůbec nebaví, vše čte z předem připravených papírů a když ho člověk potkal na chodbě, tvářil se jak boží umučení. Každý den sice není pro každého perfektní, ale když za to dostal zaplaceno, mohl svou práci odvést mnohem lépe. I kvůli němu jsem pak většinu přednášek v tomto sále raději vynechala, jelikož jsem nechtěla poslouchat jeho rádoby vtipné poznámky. Sice je to profesionál, ale celého moderování se ve vedlejším sále tisíckrát lépe zhostila Marillee, která s něčím podobným neměla v podstatě žádnou zkušenost.

Jay Kristoff s trpaslíkem :))
Ta úplně nejlepší přednáška, které jsem se zúčastnila se jmenovala "Chybující hrdinové aneb moje postavy mi dokážou pěkně zavařit!". Úplně neplánovaně jsem dorazila na začátek a krom jedné cesty pro čaj, jsem si ji poslechla celou, jelikož to jinak nešlo. Hlavními aktéry zde byla Kateřina Šardická (Zmizení Sáry Linhartové), Anička Musilová (Černooká) a Theo Addair (Muffin a čaj, Koláčky a spiklenci, Ve stínu oskeruše). Tato beseda byla dokonalá a já se na ní od začátku do konce bavila. Theo například vyprávěl, jak se při psaní Ve stínu oskeruše dvě hlavní postavy pohádaly takovým způsobem, že jejich dialog musel celý smazat a začít ho psát od začátku. A Kateřina Šardická se s Marillee dokonce zapletla do rozhovoru o klasických pohádkách a jejich pravém významu očima dospělého člověka. Nad jejím prohlášením, že Perníková chaloupka byl dřívější baby box, vybuchl smíchy celý jižní sál. Dát dohromady tyto tři autory byl skvělý nápad!

Pokud vás zajímá, co jsem si z HumbookFestu odvezla, tak odpověď po té hmotné stránce je nic. S ostatními ambasadorkami jsme dostaly svou tašku už den předem na merendě. Na HumbookFestu jsem se udržela a žádnou knížku ani nic dalšího jsem si nekoupila. Pokud tedy nepočítáte kávu. :) Ovšem odnesla jsem si spoustu krásných zážitků. Chci poděkovat všem, kteří za mnou přišli, popovídali si se mnou a vyfotili se. Byl to skvělý den a bez vás by to nebylo ono. To úplně největší díky však z mé strany patří lidem z Humbook týmu, Ole a všem dalším organizátorům, kteří na letošní ročník dostali Mary E. Pearson a Jaye Kristoffa. Bez vás by tak skvělá akce nemohla vzniknout a mně nezbývá nic jiného než vás obdivovat a žasnout nad tím s jakou energií do všeho jdete. Děkujeme!

Byli jste na letošním HumbookFestu? Co na něj říkáte? Který ročník byl podle vás ten nejvydařenější? Pořídili jste si tam něco? Jaká přednáška byla podle vás tou nejlepší? A jaký je váš největší zážitek z letošního Humbooku?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentáře. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Bohužel jsem se na Humbook nedostala, jsem ale ráda, že to mám aspoň takhle zprostředkovaně od tebe a dalších několika lidí. :) Nejvíc mě asi mrzí beseda se zahraničními autory... Doufám ale, že se mi povede příští rok. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem na Humbooku byla tento rok poprvé a bylo to skvělé! Jeden z nejlepších dnů, které jsem za posledních několik měsíců zažila. Přednášky jsem moc nestíhala, protože jsem se vždy s někým zapovídala. Ale byla jsem přednášce, kde byla Lenka Dostálová a další čeští autoři (název přednášky si už nepamatuji :D). Bylo to skvělé a mám další knihy, které si chci přečíst :D Každopádně se moc těším na příští rok a doufám, že to čekání rychle uteče. Skvělý report! ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...