Když pachatel jedná bez zábran…

Bez smilování


Autor: Joanna Schaffhausen

Série: Ellery Hathawwayová 1.

Originální název: No Mercy

Žánr: Detektivka, světová literatura, pro ženy

Počet stran: 352

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Ellery poté, co chladnokrevně zastřelila sériového vraha, který ji chtěl zabít, odmítla vyjádřit lítost a musela si vzít nedobrovolné volno v práci. Jakožto oběť brutálního násilí, kterému byla vystavena ve svých čtrnácti, musí také podstoupit skupinovou terapii. Jenomže Ellery má mnohem důležitější věci na práci než „poznat, co v jádru cítí.“
Zaprvé – má podezření, že jeden ze členů terapeutické skupiny před lety napomohl k nespravedlivému odsouzení nevinného člověka za žhářství s následkem úmrtí. Za další – na Ellery se obrátila žena, která přežila brutální znásilnění, a očekává od ní pomoc. Muž, který ji přepadl a je stále na svobodě, má schopnosti Spidermana a oběti atakuje tak, že jim vleze oknem do ložnice.
Ellery žádá o radu svého přítele Reeda Markhama, který ji kdysi osvobodil ze spárů úchylného vraha a později jí pomohl s prvním opravdu náročným případem v její kariéře a opět jí zachránil život. Reeda tato nepředvídatelná žena stále přitahuje, ale potíž je v tom, že nyní ho očekává velké kariérní povýšení a jeho šéf má jedinou podmínku: Reed se musí držet stranou od Ellery.
Ellery ignoruje veškerá varování. Namísto toho se hrabe v minulosti všech kolem kromě sebe – což jí v nejlepším případě přinese trvalý vyhazov z práce a v nejhorším skončí v márnici.

"Svědomí nezabraňuje hříchu. Jenom vám zabraňuje v tom, abyste si ho užili!"

Placená dovolená z důvodu rekonvalescence psychického zdraví… No, horší trest policie vážně nemohla vymyslet. Poté, co jsem ve službě zabila neozbrojeného sériového vraha, můžu být vůbec ráda, že je tu nějaká naděje, abych se v budoucnu mohla vrátit do práce. Možná byste si mysleli, že jsem spíš měla dostat povýšení, ale ono ne. Jako odměna mě čeká pouze spoustu sezení s terapeutem, kterých se musím zúčastnit. Dokonce musím dorazit i do podpůrné skupiny…

Nečekala jsem však, kolik tam na mě bude čekat nedořešených případů. Je tu jedna dívka, která byla nedávno znásilněná, ale pachatele ještě nenašli. A pak je tu ten případ žhářství, při kterém před desítkou let přišel o život malý chlapec. Jeho matka chodí do mé skupiny a v posledních dnech ji trápí jedna nová informace. Onen žhář bude nejspíše propuštěn z vězení. Jeho obhájkyně totiž usiluje o zproštění viny. Co se tehdy skutečně stalo?

"Je to chlap, který se rád vloupává do dvoupatrových nebo i vyšších budov? Co mám asi tak dělat? Nechat vyhlásit pátrání po chlapovi, který u sebe nosí časopis Architekt?"

Jednoduchý krimi thriller pro ženy. To je kniha Bez smilování, která je druhým dílem z volně navazující detektivní série Ellery Hathawayová a nedávno byla vydaná nakladatelstvím Metafora. Knihu si však s klidem můžete přečíst i bez toho, abyste znali první díl. Já to tak totiž nevědomky udělala, ale vůbec to ničemu nevadilo. Tato kniha je skvělá tím, že nás bere na vcelku nelegální pouť vyšetřování, při kterém se Ellery nebojí překračovat zákon a někdy se až bezhlavě vrhá do situací ohrožujících její život. U příběhu se tedy nelze nudit!

Joanna Shaffhausen (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a krom okolí Ellery se často vyskytujeme i u policisty Reeda. Jeho šarmu podlehne s jistotou každá žena. Je totiž nesmírně sympatický, milý, a jeho vztah s malou dcerkou je kouzelný. Ellery je zas hodně sarkastická a s ničím se moc nepáře. Dala by se popsat, jako taková ironická duše, která nikdy neměla a ani nechce žádný vážný vztah. V minulosti si totiž prošla obrovskými traumaty a vše se pojí k sériovému vrahovi, kterého v minulém díle této série zastřelila.

Dá se říct, že příběh je vcelku dost poklidný. Pokud tedy máte rádi detektivky plné akce, tahle kniha nebude pro vás. Ovšem pokud hledáte odpočinkové krimi, ve kterém se dost řeší osobní život hlavních postav, tak se po této knize podívejte. Kniha je nádherně čtivá, vtipná, a tak trochu v ní můžete chvílemi vidět seriál Odložené případy, což mně se moc líbilo. Navíc se tu objeví i pár překvapivých zvratů a konec, po kterém budete chtít okamžitě další díl, nebo alespoň nějaké smysluplné vysvětlení, jestli je to vážně tak, jak si myslíte.

Obálka perfektně sedí k příběhu. Ten případ žháře je tu přeci jen nejvýraznější, takže vůbec nevadí, že zastíní cokoli jiného. Jen mě trochu mrzí, že grafika neladí ke knize Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová, což je první díl z této série.

Co se týká mého názoru, tak mně se kniha moc líbila. Bylo to čtivé, milé a jednoduché, na což jsem zrovna měla náladu. Vůbec mi tedy nevadilo, že tu chyběla akce. Na této knize mě navíc ani tak nezaujala ta detektivní linka, jako ta romantická. Chvílemi mi totiž přišlo, že se ani tak netěším na vyšetřování, ale na vývoj vztahu jedné dvojice postav. Abych to tedy nějak shrnula, tak já si knihu užívala a s radostí se pustím do třetího dílu, jelikož mě zajímá, jak se bude vyvíjet osobní život Ellery.

Knihu doporučuji především ženám, které mají rády odpočinkové detektivky s lehce výraznější romantickou linkou.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Víte, že tato série vůbec existuje?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...