Je vše realita, nebo si z nás někdo vystřelil?

Naprosto pozoruhodná věc


Autor: Hank Green

Originální název: An absolutely remerkable thing

Žánr: NA, sci-fi, román, světová literatura

Počet stran: 328

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Jsou tři hodiny ráno a třiadvacetiletá April se vrací domů z práce. Po cestě si všímá obří sochy. Vypadá jako tři metry vysoký Transformer, oblečený v samurajském brnění.
S kamarádem Andym ho pojmenují Carl a natočí s ním video, které posléze umístí na YouTube. Tím se jejich dosavadní životy naprosto změní. Video se totiž stane virálním a obletí téměř celý svět.
April se rázem ocitá v centru intenzivní mediální pozornosti. Bleskovou rychlostí se také šíří zvěsti o Carls, kteří podle natočeného materiálu obsadili desítky měst. A Všechny oči se upírají právě k April, aby zjistila, co jsou zač a co chtějí.
Čeká ji dlouhá cesta, na které se bude muset vypořádat s důsledky vlastní slávy.
Vztah, bezpečnost i její identita se ocitá v ohrožení.

"Fakt nechápu lidi, co mají pořád všude uklizeno. Je mnohem efektivnější udělat občasný úklid, než všechno pořád udržovat v pucu.
Plus můj mozek má nepořádek rád."

Když uprostřed noci v New Yorku narazíte na neobvyklou obří sochu samuraje, který vypadá, jak kdyby vypadl z Transformers, asi vás jen tak nenapadne, že se vám od základů změní život. Vždycky jsem byla jen obyčejná holka obdivující umění, která se bojí vztahů. Ovšem rázem jsem ta, kterou zná celý svět. S kamarádem jsme totiž natočili na YouTube rozhovor s onou sochou, a právě z toho videa se stal během pár hodin virál.

Sochu jsem v rozhovoru pojmenovala Carl a okamžitě se to chytlo. Newyorský Carl totiž není jediný Carl na zeměkouli. Stejné sochy se totiž objevili po celém světě. Co to má znamenat? V zápalu dění se pustím do zkoumání a zjišťuji informace, které rozpoutají nečekané zvraty v lidském bytí…

"Všichni jsme individuality, ale to, co jsme společně, je mnohem lepší a důležitější, a když to nebudeme chránit a starat se o to, jsme na cestě do pekel."

Příběh zaměřen na čtenáře mezi 20-25 lety, kteří se v literatuře nebojí objevit něco úplně jiného. To je kniha Naprosto pozoruhodná věc, která je mixem snad všech možných žánrů. Dá se říct, že jsme děti, se kterými sociální sítě v Čechách rostli. A právě z toho důvodu, bychom si tuto novinku, která se vymyká všedním příběhům, měli přečíst. Navíc je to od bratra světoznámého autora Johna Greena, takže už jen z toho můžeme směle odhadovat, že se jedná o něco netradičního a strhujícího.

Hank Green (zdroj)
Hlavní vypravěčkou děje je April. Ta dívka, která Carla objevila a jejíž vtip, sarkazmus a lidskost nás pohltí od samého začátku. Navíc skrze své vypravování komunikuje se čtenáři a díky tomu nás příběh upoutá ještě více. Dále mezi hlavní postavy spadá i její kamarád ze střední Andy a spolubydlící/kamarádka/ta, se kterou spí/radši ne přítelkyně Maya. K nim přibudou i další, ale toto je ta hlavní trojka, se kterou příběh začíná a bez nichž by to nešlo.

V knize najdeme pravdivé historické okamžiky, chemické prvky, všelijaké algoritmy, a dokonce i mimozemskou inteligenci. Zní to překombinovaně, ale pokud se oprostíte od ostatních obyčejných příběhů a nebudete se bát proniknout do něčeho úplně nového, tak si tuto knihu náramně užijete. To, jak se liší, je totiž až nečekaně osvěžující. Jedná se o úplně jiný typ příběhu, než jaké píše jeho bratr, ale jde v knize nalézt podobný styl uvažování. Pokud se do ní však chcete pustit, musíte to vnímat úplně jinak než klasickou beletrii, abyste si příběh dokázali pořádně užít. Dá se to brát jako taková návštěva nerdovské mysli, ve které objevíte něco neuvěřitelně pozoruhodného.

Když jsem poprvé viděla obálku, vůbec se mi nelíbila. Ovšem po dočtení musím uznat, že si knihu s jiným přebalem nedokážu představit. Obálka je převzatá z originálu a neskutečně k příběhu pasuje. Ti Carlové v pozadí a jen jeden s očima dokořán… Perfektní detail!

A jaký je můj názor na příběh? Trvalo mi, než jsem příběhu propadla, ale pak… Bylo to neuvěřitelné! Kniha má dokonalý potenciál, ale potřebuje čtenáře, kteří se nebojí být otevření něčemu novému. Co se týká mě samotné, tak já mám někdy problém stíhat myšlenkové posuny Johna Greena a s Hankem jsem na tom byla z počátku ještě hůř. Ten příběh byl pro mě divný, a hlavně jsem ten začátek nečetla v klidu, takže jsem se na něj plně nesoustředila. Jenže tento příběh právě pro své čtení potřebuje klid a pohodu. A když jsem tu knihu začala pak číst v klidu pokoje, bylo to úplně něco neuvěřitelného. Hlavní hrdinka mi sedla snad od první věty této knihy a ten závěr?! Dokonalost! Je to jiné, zvláštní a rozhodně to není příběh pro každého. Ovšem je to tak pozoruhodné čtení, že vám zkrátka musím doporučit, abyste se po knize podívali.

Naprosto pozoruhodnou věc doporučuji hlavně těm, kteří chtějí poznat úplně jiný příběh, který nemá obdoby…

A teď už hodnocení!

    84%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi své názory napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete knihu Naprosto pozoruhodná věc také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...