#3 Z knih na filmová plátna

Bird box


Zdravím, knihomolové!

Po vcelku dlouhé době vás vítám u oblíbeného formátu, v němž budu opět porovnávat film s jeho knižní předlohou. Tentokrát mě zaujal příběh Bird box. Hlavní roli ve filmu z roku 2018 totiž hraje Sandra Bullock a když jsem zjistila, že až teď u nás vychází knižní předloha, okamžitě jsem věděla, že tento článek pro vás musím sepsat! Takže jdeme na to…


O čem příběh vypráví?

Svět se změnil, a to od základů. Začalo to v Rusku, ale už se to dostalo až do Ameriky. Lidé začali z nevysvětlitelných důvodů páchat sebevraždy. Jejich mysl se zbláznila. Nikdo nemá vysvětlení na to, co se stalo. Ale jednu věc víme. Pokud chceme přežít, musíme nechat zavřené oči, abychom neviděli, co je tam venku…

Už je tomu pět let. Čtyři roky, co nemám kontakt s žádnou lidskou osobou, která tu se mnou na počátku žila. Jsem tu jen já a dvě malé děti. Nadešel čas. Musíme z domu odejít a řídit se pokyny. Nesmíme si sundat pásky z očí. Odteď jsou našimi oči uši. To sluch nás povede. Musíme sednout na veslici a pádlovat. Jenže ani voda nás od nebezpečí neubrání. Monstra se totiž skrývají všude a my nesmíme dovolit, abychom je spatřili!

"Neví, kdy uslyší ten nahraný hlas, který jí řekne, že dorazili na místo. Neví, jestli tam vůbec ještě je. Nyní jen pádluje. Jen vytrvává."

Informace o knize

Autor: Josh Malerman

Originální název: Bird box

Rok vydání v originále: 2014

Žánr: Postapokalyptický thriller, mysteriozní, horor

Vydavatelství: Fobos

Počet stran: 312

Hlavní postavy: Malorie, Dívka, Chlapec, Shannon (sestra Malorie), Tom, Olympia, Jules, Don, Felix, Cheryl

Způsob vyprávění: er-forma – přítomnost a minulost (začátek šíření nákazy a co se stalo, že zůstala s dětmi úplně sama)

„Hitchcockovské… Obzvlášť silná studie moderního psychologického teroru.“
– USA Today

(zdroj)
Informace o filmu

Režie: Susanne Bier

Scénář: Eric Heisserer

Kamera: Salvatore Totino

Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross

Uveřejněno na Netflixu: 21.12.2018

Herecké obsazení: Sandra Bullock (Malorie), Vivien Lyra Blair (Dívka), Julian Edwards (Chlapec), Trevante Rhodes (Tom), John Malkovich (Douglas), Sarah Paulson (Jessica), Jacki Weaver (Cheryl), Rosa Salazar (Lucy), Danielle Macdonald (Olympia), Lil Rel Howery (Charlie), Tom Hollander (Gary), Machine Gun Kelly (Felix), B.D. Wong (Greg), Pruitt Taylor Vince, Parminder Nagra, Rebecca Pidgeon, Amy Gumenick, Taylor Handley, Happy Anderson, David Dastmalchian, Keith Jardine, Kristopher Logan, Chanon Finley, Frank Mottek, Matt Leonard, Ashley Alva

"Malorie, se srdce prudce bušícím, už nemusí pádlovat, otáčí hlavu k obloze a křičí. Je to úleva. Je to vztek. Je to všechno."

Rozdíl mezi knihou a filmem

No, jak začít? Tvůrci Netflixu si z knižní předlohy v podstatě vzali jen takový základ. Kniha jim poskytla skvělou kostru, ale více než polovinu příběhu si celou pozměnili. Kniha je z počátku hodně seznamovací a my postupně proplouváme čím dál víc hlouběji do příběhu. Jenže film se už od počátku nezabývá nějakým seznamováním. Okamžitě totiž vsází na akci, a právě na její úkor je začátek dost osekaný a pozměněný. Například na počátku filmu je Malorie v pokročilém stádiu těhotenství, ale v knize o tom ještě neví…

Ta největší změna, která mě osobně nejvíce mrzí, je, že tvůrci filmu úplně pozměnili to, jak se Malorie dostala do domu přeživších k Tomovi a zbytku lidí. Film tak působí uspěchaně a chybí mu to napětí, které v sobě měla kniha už od samého začátku až do svého konce. Film bohužel dokáže postupem času působit dost nudně a mně například dělalo obrovský problém udržet u něho pozornost. A pak je tu postava Toma. Film se neubránil tomu, udělat z něj hrdinu, ale to v knize, krucinál, vůbec nebylo! Navíc to můj dojem z filmu o to více zkazilo. Ale jedno pozitivum (krom hereckého obsazení) k filmu přeci jen mám a tím je hororová atmosféra, která byla z filmu cítit přeci jen o trochu více než z knihy. Kniha totiž působila spíše jako takové psycho než horor.

Celkový názor a shrnutí

Kniha skvělá, film meh… To je asi nejjednodušší věta, jak popsat své dojmy z příběhu. Mě osobně se strašně líbil, ale jen když bereme v potaz knihu. Film byl až moc přehnaný a působil jak nějaká hodně špatná Hollywoodská produkce. Dost mě to mrzí, jelikož filmy Netflixu pro mě byly zatím vždy sázkou na jistou, ale narovinu si přiznejme, že tohle se jim nepovedlo. Kniha je ale dokonalá. Čtivost a drama se jí nedá odepřít už od první kapitoly. Nesmírně mě bavila, pokaždé mě dokázala okamžitě vtáhnout do děje a s napětím jsem hltala každou stánku do konce.

Za mě tedy máte jedno velké doporučení na knihu, která teď s přicházející zimou bude podle mého skvělou volbou jako víkendová jednohubka na čtení v teple rodinného krbu. Navíc pokud nejste na horory, ale příběh vás zaujal, nebojte se toho. Já bych to totiž osobně jako horor ani nepojmenovala. Spíše se jedná o postapokalyptický thriller s mysteri prvky.

Znáte tento příběh? Četli jste tuto knihu nebo viděli film? Pokud ano, jak se vám příběh líbí? Co se vám líbilo více, kniha nebo film?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

(zdroj)

Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete knihu Bird box také pořídit.

Komentáře

  1. Moc pěkný článek :) Zrovna jsem knihu dočetla a hned vzápětí si pustila i film :) Obojí se mi líbilo a mile překvapilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek! Popravdě jsem neviděla ani film a ani knihu jsem nějak moc nezaznamenala. Ale kniha mě velmi zaujala a určitě se po ní podívám :-) děkuji moc za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo. Super článek, ale jsi jedna z mála, kteří nejsou z filmu nadšeni. Já film nakonec neviděla a asi ani neuvidím :D

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkné, těším se na další takový článek, to mě baví. :) Jinak jsem viděla film drov5, než jsem zjistila, že je kniha a přišel mi dobře natočený. Pravda, děj byl pomalejší, ale tak nějak mi to k celému tomu příběhu sedělo. :) Ale jsem zvědavá i na knihu, rozhodně si ji přečtu, už jsem domluvená i s kamarádkou, že mi ji půjčí. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...