Když vás neustále stahují spodní proudy…

V temnu


Autor: Lina Bengtsdotter

Série: Charlie Lager 2.

Originální název: Francesca

Žánr: Detektivka, thriller, severská literatura

Počet stran: 384

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Francesca Mildová je mladá, inteligentní, i když poněkud zvláštní dívka z bohaté rodiny. Na internátní škole se spřátelí s Paulem, v němž konečně najde spřízněnou duši. Ovšem když Paul zemře, zhroutí se jí svět a ona hledá útěchu v alkoholu a sebepoškozování. Je si jistá, že Paul sebevraždu nespáchal, nikdo jí ale nevěří. Francesca je odhodlaná přijít smrti svého mého nejlepšího přítele na kloub. Za každou cenu… O dvacet let později je Charlie Lagerová právě uprostřed náročného vyšetřování, když ji její strachy a úzkosti přemůžou a ona je nucena vzít si dovolenou. Odjede proto do Gullspångu, místa, kde se narodila a vyrůstala a kam už se nechtěla nikdy vrátit. Pak se doslechne o tom, že před lety se v okolí Gullspångu záhadně ztratila dívka. Francesca. Prostě zmizela a pátrání po ní vyplynulo do ztracena… Charlie by chtěla případ znovu otevřít, aby zjistila, co se s dívkou vlastně stalo. Postupně však zjišťuje, že s Francescou toho měla společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji navíc její kamarádka z dětství Susanne požádá o pomoc, poté, co ji opustil manžel, Charlie se rozhodne v Gullspångu nějaký čas zůstat. Doléhají na ni strachy z dětství i záhada Francescina zmizení. Brzy zjistí, že ne všichni jsou z jejího pátrání po minulosti nadšení.

"„Možná neexistuje začátek ani konec,“ nesouhlasila jsem. „Možná se všechno točí stále dokola, jako v nekonečném větrném víru.“"

Už jednou mě můj osud zavedl zpět do Gullspångu. Města, ve kterém jsem vyrostla a kam už jsem si myslela, že se nikdy nevrátím. Ještě jsem nevyřešila svou minulost. Zjistila jsem, že jsem pořádně neznala svou matku. Nevím, kdo je můj otec. Nevím v podstatě nic o své rodině. Žiji však svou prací, a proto jsem zde!

Před několika měsíci mě sem zavedl případ Annabelle. Otevřelo to spoustu dveří do mé minulosti, které nevím, jak opět zavřít, ale její případ jsem vyřešila. Ovšem teď je tu Francesca. Dívka, která se zde ztratila před dvaceti lety, ale nikdy se nenašla. Její případ není oficiálně otevřen, ale já na něj nedokážu přestat myslet. Začnu tedy pátrat na vlastní pěst…

"Jsem černá ovce. Jsem páté kolo u vozu, třináctá sudička, neustále nezvaný host. Jsem v tomto světě cizinkou."

Pokračování severské krimi série o Charlie Lagerové je díky nakladatelství Cosmopolis opět zde! Tentokrát se znovu ocitáme v rodném městečku hlavní vyšetřovatelky a řešíme další zmizení dívky, která se však ztratila již před dvaceti lety. Tento detektivní thriller, který opět hodně pojednává o minulosti Charlie, autorka ještě více propojila se samotným případem a děj se tak dočkává nečekaných zvratů. A po konci této knihy si řeknete jen, já chci další díl!

Lina Bengtsdotter (zdroj)
Příběh je vyprávěn především samotnou Charlie, ale jsou zde i kapitoly zmizelé Francescy. A ani tentokrát si autorka neodpustila své zajímavé a krátké kapitoly, které pojmenovala Mezery v čase. Ty jsou neuvěřitelně zajímavé, a i když jich tu není tolik, jako v předchozím díle, stále dokáží děj skvěle oživit. Krom přítomných kapitol Charlie jsou všechny ostatní v retrospektivě. Dokonce i sama Charlie chvílemi uvízne ve svých vzpomínkách na minulost a zavede nás do svého dětství. I v tomto druhém díle stále holduje ve velkém alkoholu, ale autorka jejími opilými stavy už neprobírá tolik jako tomu bylo u předchozího dílu. Je však stále svá, pravidla jí moc neříkají a sarkazmus je její druhá tvář, takže se v její přítomnosti rozhodně nelze nudit.

U této knihy mě napadá stejná otázka jako u minulého dílu… Proč taková změna v názvu? Tato série má v originálu své kouzlo a tím je, že se každý díl jmenuje podle dívky, jejíž případ se zde vyšetřuje. Takže tento díl by se měl jmenovat Francesca, a ne V temnu. Co to má jako být? No, dost rozčilování… Děj je od samého začátku napínavý, poutavý a nesmírně čtivý. Sice je o krapet horší než první díl, jelikož se zde autorka drží dost podobného scénáře, ale i tak vás dokáže překvapit. Tato série zkrátka patří rozhodně mezi severské krimi thrillery, která by čtenářům detektivek rozhodně neměla uniknout.

Obálka knihy je pěkná! Ten opuštěný a zpustošený pokoj, do kterého se skrz okno dostává dovnitř slunce je skvělý nápad, jak tomuto příběhu dodat tu správnou atmosféru. Navíc se to i skvělé hodí k ději, takže já jsem spokojená.

A co na knihu říkám já? Autorka opět splnila má očekávání. Bylo to skvělé, čtivé a já si děj užívala ještě více než první díl. Jen mě mrzelo, že jsem tentokrát v některých momentech dokázala autorčiny úmysly už předem odhalit a nebyla jsem tak překvapená, jako u knihy Na okraji. Bylo to tedy krapet horší, ale vůbec mi to nevadilo. Charlie a její povahu jsem si oblíbila už u prvního dílu a moct se opět dozvídat nějaké nové informace z jejího dětství bylo skvělé. Teď bych jen potřebovala pokračování!

Knihu doporučuji především ženám, které hledají odpočinkové detektivky a mají rády, když se v knize neřeší další sériový vrah, ale obyčejná zápletka opředena neobyčejnou minulostí.

A teď už hodnocení!

    83%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Četli jste již první díl? Pokud ano, jak se vám líbil a která kniha z této série má u vás větší úspěch?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. První díl jsem nečetla, ale zaujaly mě ty Mezery v čase. Slyším o tom prvně :) Tak se asi po knize podívám :) Tedy začnu s prvním dílem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si to uzila. Bylo to fajn cteni, plne temna a napeti :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...