Dvě duše zamčené uvnitř společné vzpomínky…

Tamařino souhvězdí


Autor: Anna Musilová

Žánr: YA, román, česká literatura

Počet stran: 320

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. Jedinou spřízněnou duší je její nejlepší kamarádka Johana, sarkastická mladá novinářka, která má navzdory drsné fasádě sama problémů až dost. Všechno se ale začne obracet vzhůru nohama, když v kavárně potká o několik let starší Tamaru. Tamara ji fascinuje a zároveň děsí – její tajemnost i náhlý příval citů, který k ní Liv začne chovat. Tehdy ještě netuší, jak moc měsíce strávené po Tamařině boku ovlivní zbytek jejího života…

"Někdy jdeš po špatné cestě roky, a pak na ní najednou potkáš toho, kým opravdu jsi."

Věděla jsem, co chci v životě dělat a kam se chci posunout. Dokonce jsem se i v nesouhlasu rodičů přihlásila na mou vysněnou fotografickou školu. Jenže mě nevzali. Všechny mé plány ztroskotaly. Nastoupila jsem tedy nakonec na práva. Můj milovaný fotoaparát jsem odložila a už dlouhou dobu jsem ho nebyla schopná vzít do rukou.

Jenže pak se ve mně něco zlomí. Ona to zlomí. Po dlouhé době jsem schopná fotit a na prvním snímku je právě ona. Záhadná dívka, která chodí do kavárny, ve které pracuji. Vždy si objedná tu samou kávu, sedne si ke stolu a čte si. Už delší dobu ji chci oslovit, jenže na to nikdy neseberu odvahu. Až v moment, kdy ji vyfotím, se naše oči poprvé střetnou. A ten okamžik mi změnil život…

"Měla v očích něco, v čem jsem poznávala sebe, něco, v čem jsem se chtěla ztratit, abych poznala ji."

Příběh, který v obsáhlé Young Adult contemporary literatuře doposud chyběl. Tak právě to je Tamařino souhvězdí. Druhá kniha od mladé české autorky Anny Musilové nám tentokrát poodhaluje příběh z prostředí pražských kaváren a výstavních galerií. Oproti Černooké tu tentokrát nemáme žádné psychické poruchy, ale také to není jen pouhý příběh o lásce. Tamařino souhvězdí je především o přátelství, o nalézání svého pravého já, o tom, jak je důležité jít si za svými sny a dělat to, co vás skutečně baví.

Anna Musilová (zdroj)
V knize se pomalu celou dobu vyskytujeme u hlavní protagonistky Liv. Ovšem v prologu a epilogu ne, a právě tyto dvě kapitoly perfektně otevírají a uzavírají celý příběh. Děj je jinak vyprávěn ve dvou časových linkách. Najdeme tu pár stran psaných formou deníkových zápisků, které nám ukazují Liviin přítomný život v Edinburghu. Zbytek knihy je vyprávěn er-formou a ten nás zavede do minulosti. Právě ta se odehrává v Praze a v moment, kdy vše začalo. Veškeré postavy s vývojem děje prakticky ožívají a díky autorčiným nádherným popisům není problém si každého z nich do detailů představit.

Autorka zde v knize netvoří pohádku ale realitu. Nic není zbytečně přikrášlené a vy tak máte pocit, že to, co v příběhu popisuje, se skutečně stalo. Celý děj je popsán krásně čtivě a poeticky. Najdeme tu nádherné myšlenky a vše je napsané krásnou češtinou, kterou v žádné přeložené knize nenajdete. Tím, že se jedná o českou knihu, tak už jen díky tomu má příběh své jedinečné kouzlo. Navíc je to tak citlivě napsané, že je takřka nemožné, aby se vás kniha alespoň částečně nedotkla.

Obálka, které nic nechybí a vše krásně vystihuje. Jsou zde krásně zvolené barvy, a i když nepůsobí tak propracovaně jak obálka Černooké, vůbec to nevadí. Méně je v mnohých případech více a tento přebal je po grafické stránce nádherný!

A co na knihu říkám já? Původně jsem se do příběhu ani nechtěla pouštět, protože mě autorka svou Černookou předtím nezaujala tolik, abych si děj knihy nějak extra zapamatovala. Ovšem přeci jen mám ráda české YA, které si podle mě zaslouží obrovskou pozornost, tak jsem si knihu nakonec přečetla. A dobře jsem udělala! Když napíšu, že lepší české YA jsem doposud nečetla, tak vážně nepřeháním. Dokonce bych příběh zařadilo i do své TOP desítky románů, které by si podle mě měl každý přečíst. Jednoduše jsem z knihy nadšená, jelikož Tamařino souhvězdí je podle mě příběh, který by si zasloužil překlad minimálně do angličtiny, aby byl dostupný pro mnohem více čtenářů, kteří přesně takovýto příběh hledají. Já totiž takovýto příběh hledala a jsem neuvěřitelně překvapená a zároveň nadšená, že právě takováto kniha vznikla z pera české autorky!

Tamařino souhvězdí doporučuji každému nehledě na věk. Nejenže vás zde uchvátí nádherná čeština a příběh je plný poselství, které čtenáři dokážou mnohé předat. Ovšem konečně tu máme LGBT knihu, jejichž hlavními postavami jsou dvě dívky, a to je v dlouhé řadě Simona Spiera, Muffinu a čaje a spoustu dalších příjemná změna.

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Podporujete české začínající spisovatele? Kdo je vaším nejoblíbenějším?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Trochu bych se při čtení bála, jestli není kniha zbytečně natahovaná. Soudím dle anotace a několika recenzí, které jsem četla. Na druhou stranu tvé hodnocení mluví za vše :D

    OdpovědětVymazat
  2. Českým autorům dost fandím, ale tahle autorka, i když tolik opěvovaná, si mě zatím nezvládla nijak získat :/

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...