Vesmír to tak chtěl…

Co když jsme to my


Autor: Becky Albertalli, Adam Silvera

Originální název: What If It's Us

Žánr: YA, román

Počet stran: 344

Vydavatelství: Yoli

Oficiální anotace: Arthur je beznadějný romantik a blázen do Broadwayských muzikálů. Věří, že velké věci vás mohou potkat na každém kroku a osudová láska jakbysmet. Když narazí během letních prázdnin v New Yorku na Bena, má pocit, že mu vesmír dává znamení. Tohle nebyla náhoda, na tomhle setkání je něco výjimečného...
Ben pochybuje, že by byl vesmír na jeho straně. Právě se rozešel s přítelem a opravdu nemá náladu na nový vztah. Ani on ale nedokáže Arthura dostat z hlavy...
Co když se ve městě s osmi miliony obyvatel už nikdy nepotakají? A co když ano... ale jejich první rande dopadne naprosto katastrofálně? Co když život vážně není Broadwayský muzikál? A co když je?

"Je jako Popelka o půlnoci. Jako by nikdy neexistoval. Teď už se nikdy nedozvím jeho jméno ani to, jak by znělo to moje z jeho úst. Nikdy mu neukážu, že vesmír není kretén."

Vždycky jsem věřil v lásku na první pohled. Netušil jsem však, že to bude tak intenzivní a potká mě právě v New Yorku, kam jsem odjel s rodinou na léto. Ale stalo se to. Vesmír to tak chtěl, a proto mi poslal do cesty kluka s rozchodovou krabicí a dokonalými pihami…

Jenže já si na něj, blbec, nevzal číslo. Co mám dělat? Jak mám najít někoho o němž vůbec nic nevím? Nevím, v jaké části New Yorku bydlí. Dokonce ani neznám jeho jméno. Musím ho najít, jenže jak?

"Jediný člověk, který by měl mít blbou náladu na narozeniny Harryho Pottera, je lord Voldemort. A přesto tu teď sedím a zírám do zdi, zatímco běží Kámen mudrců, a jsem dost vytočenej."

Příběh plný náhod a znamení z vesmíru. To je kniha Co když jsme to my od dvojice skvělých autorů, jejichž knihy jsou takřka známé po celém světě. Becky Albertalli a Adam Silvera spojili své síly, díky čemuž vznikl pohádkový a lehce naivní příběh, který vás však dokáže pohladit po duši. Navíc tu najdete spoustu narážek na všelijaké muzikály a filmy, především tedy na Harryho Pottera, takže můžete mít ze začátku pocit, že jste se opět ocitli v příběhu Simona Spiera.

Becky Albertalli a Adam Silvera (zdroj)
Ve vypravování příběhu se střídá Ben a Arthur. Na obou hlavních postavách je sympatické, že se nechovají dokonale. Je na nich poznat jejich věk. Někdy dřív jednají, než přemýšlí a celé to díky tomu působí autentičtěji. Ano, některé hádky jsou zde přehnané a dost čtenářů právě jejich mnohdy nezodpovědné chování vytáčí. Ovšem proč si taky jednou nepřečíst příběh, kde se mladí hlavní hrdinové nechovají podle příručky dokonalosti? Pokud se do jejich postav vžijete, pocítíte v nich tu změnu a vývoj. Navíc odsuzovat chování Bena, který si právě prochází rozchodem, a proto se chvílemi k Arturovi chová jak ten největší ignorant, lze taky pochopit…

Kniha je ohromně čtivá, a to i díky jednoduché hovorové češtině. Také zde najdeme i nějaké ty nadávky, kterými se zde chvílemi opravdu nešetří. Najdeme tu krásnou romantickou a roztomilou linku, která nás chytne za srdce. Nejde však od knihy očekávat něco závratného. Ovšem stále je to příběh, který vás dokáže překvapit a po jehož konci budete chtít ještě několik kapitol, aby to své „Co když“ autoři nějak rozsekli. Kniha totiž na konci působí, jak kdybychom na žádném konci nebyli a její lehce otevřený závěr dává čtenáři volnou ruku k dovyprávění si svého vysněného konce. Zároveň to ale poskytuje otázku: Co když bude další díl?

Obálka je nádherná! Přesně to vystihuje Arthura, Bena a jeho rozchodovou krabici, díky které se vlastně potkají. Na přebalu jsou navíc krásně sladěné barvy. Jsem moc ráda, že Yoli zvolilo tuto obálku, a ne původní modrou, která působí jak plakát, z něhož se odtrhává kontakt.

A co se týká mého názoru? Jak jsem psala hned po dočtení na Instagram… Spojte čtivost knih Becky Albertalli, nádherné myšlenky Adama Silvery, neuvěřitelný talent obou dvou a získáte ubulenou Šárku… Ten konec mě zkrátka dostal a já ho emočně vůbec nedávala. Celá kniha mi od svého začátku nesmírně sedla. Skvěle se četla, bylo to milé, roztomilé a romantické takovým způsobem, že jsem měla husí kůži až pod nehty, což to se mi stává jen u příběhů, které mi vážně přirostou k srdci. Za sebe tedy můžu dodat jen jediné: Už aby od autorů vyšla další kniha!

Nutnost pro všechny fanoušky Becky a Adama. Tuto roztomilou a odpočinkovou knížku plnou narážek na Harryho Pottera zkrátka potřebujete!

A teď už hodnocení!

    86%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Četli jste některou knihu, která od Becky či Adama vyšla dříve? Která je vaše nejoblíbenější?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Kniha zní velmi dobře... Musím teda říci, že obálka mě tedy jako tebe nenadchla, ale je možné, že budu mluvit jinak po přečtení :)

    Děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. :) Doufám, že tě příběh zaujme a pobaví. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...