Válka dělá z mužů zrůdy…

Naslouchej noži, Najdi odpověď,

Probuď monstrum


Autor: Patrick Ness


Originální název série: Chaos Walking (The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer, Monsters of Men)

Žánr: Young Adult, dystopie

Celkový počet stran: 1 471

Vydavatelství: #BOOKLAB, Slovart

Rok vydání: 2018 – 2019

O čem knihy vypráví?

Můj život byl vždy tak nějak danej. Žiju v Prentisstownu a tady si moc nemůžete vybrat, jakým směrem se váš život posune. Všechny ženy a dívky zemřely na Hluk. Nemoc, kvůli které jsou myšlenky mužů známé celému jejich okolí. Prentisstown je tedy místo, kde žijí pouze muži. Alespoň zvířata naštěstí Hluk nevyhubil, ovšem jejich myšlenky si volně plují vzduchem jako ty mužské.

Já se většinu dne starám o zvířata, chodím sbírat jablka anebo pomáhám doma. Už brzy budou mé třinácté narozeniny. Čeká mě zkouška, po které bych se měl stát konečně mužem. Nevím, co se ode mě očekává, ale jsem připravenej na vše. Teda myslel jsem si to… Musím utéct. Už tu pro mě prý není bezpečí. Dozvěděl jsem se něco, co pro mě mělo navždy zůstat tajemstvím. Jenže jak mám utéct před hordou chlapů, kteří díky Hluku slyší všechny moje myšlenky?


Originální dystopický svět, jehož začátek vás dokáže kapku vyvést z rovnováhy. Ovšem když se do něho vžijete, naprosto vás uchvátí! Právě takové prostředí najdete v trilogii Nespoutaný Chaos od Patricka Nesse. Autora bestselleru Volání netvora a mnoha dalších knih, které již byly českým čtenářům představeny. Toto je již třetí české vydání, kterého se Nespoutaný Chaos u nás dočkal. A není se čemu divit. Svět je totiž tak jedinečný, že uchvátil i filmové tvůrce, kteří již pracují na převedení celého děje na filmová plátna.

Patrick Ness (zdroj)
Při čtení vám chvílemi může připadat celý děj spíše jako Middle Grade než YA. Ovšem nenechte se tím zmást a odradit. Patrick Ness je autor, který píše přímo a nic si nepřikrášluje, a to ani při bojových scénách. I když je hlavní postavě pouhých 13 let (v jejich světě má rok třináct měsíců, takže přepočtu na náš svět je o krapet starší, ale přesto je to málo), tak se dostává do situací, které by byly nesmírně složité pro dospělého člověka. Máme tu tedy dost bojů, situací ohrožující život a chvílemi i potoky krve. A to znamená, že kniha rozhodně není nějaký pohádkový příběh pro malé čtenáře. Samotní vydavatelé nás na to i upozorňují. Zezadu na obálce totiž najdete i označení 15+. Jen to nepřehlédnut…

Příběh nám vypráví hlavní hrdina Todd. V Naslouchej noži nám do detailů popisuje celý svět, jeho pravidla a my tak máme pocit, že celá jeho planeta skutečně existuje. Autor si dal práci dokonce i s takovými detaily, jako je nářečí, což dodává světu daleko větší rozměr. V najdi odpověď už nalézáme vypravěče dva. Opět tu máme Todda a ještě jednu osobu, jejíž vypravování je v mnohých případech daleko poutavější než to Toddovo. Poslední díl trilogie k této dvojici ještě přidává třetího a tím je sádrovec. Sádrovci jsou původní obyvatelé planety, na které se ocitáme, a jeho vyprávění je tím nejpoutavějším a nejoriginálnějším, které v knize najdeme. Sice se v něm z počátku hůře orientuje, ale příběhu to dodává zas novou kapku energie. Jednotlivé postavy zde sice nejsou tak poutavé jako celý svět, ale jejich příběh vás uchvátí. Ovšem velkým mínusem je zde Todd, který vám sice na začátku přiroste k srdci, jenže postupem času se stává natolik naivní, že byste ho z celého příběhu nejraději vyškrtli…

Všechny díly na sebe plynule navazují, což je skvělé, pokud sérii čtete za sebou. Na konci každého dílu navíc najdeme překvapení v podobě volně navazující povídky ze světa, do kterého nás autor zavedl. Povídky jsou takovým milým zpestřením na závěr každé knihy a rozhodně to lze považovat jako velké plus celé série. Jak už jsem však nakousla na konci předchozího odstavce chování Todda, nebylo tu vše jen zbarvené dorůžova. Bohužel tu máme scény, které působí s přihlédnutím na Toddův věk přehnaně a nereálně. Některé situace působí kýčovitě a rozhodně si s nimi mohl autor poradit daleko lépe. A čím dál příběh postupuje, tím ho autor zbytečně protahuje. Série mohla být klidně o 400 stran kratší a nic by se nestalo. Spíše by to naopak pomohlo lépe udržet čtenářovu pozornost.

Jak už jsem zmínila, Nespoutaný chaos se dočkal v Čechách již mnoha vydání. Tato třetí edice je však ze všeho nejpovedenější. Ty obálky jsou nádherné! Jsou jednoduché, přesto se toho na nich ukrývá spousta a čtenáři tak můžou neustále objevovat nové volání Hluku, které se na pozadí přebalu ukrývá. Navíc je fajn, že jsou knihy v paperbacku, což znamená pohodlnější čtení na cestování.

A jak si na tom vedly jednotlivé díly ze série?

Naslouchej noži

V této knize jde především o poznaní celého světa, a to se autorovi nesmírně povedlo. Sice na vás příběh může v první půlce působit jako jeden velký chaos, ovšem když se vše ustálí, nebudete ho chtít odložit. Není zde sice žádná velká akce, ale to nevadí. Autor vše postupně rozjíždí, dává nám čas, abychom se s celým světem sžili a zakončí to tak nečekaným zvratem, že budete okamžitě potřebovat druhý díl!

"Nenávist je klíč. Nenávist tě pohání. Nenávist je oheň, co očišťuje vojáka."

Můj názor: Se začátkem knihy jsem měla hodně velký problém. Žádné ženy, myšlenky mužů a zvířat slyší všichni v jejich okolí, a dokonce je tu mluvící pes! S ním jsem na úplném začátku měla asi ten největší problém, ale když jsem se do světa pořádně vžila, nemohla jsem knihu odložit. Dokázala ve mně dokonce vyvolat emoce, napětí a ten závěr mě dostal.

Najdi odpověď

Jelikož už znáte celý svět, tak se v knize krásně orientuje. Je to od samého začátku čtivé, poutavé a v některých momentech dokonale překvapivé. Děj tu sice krapet stagnuje, ovšem najdeme tu krásně popsané plánování a poutavé zvraty, které nám to vynahradí. Tento díl nejvíce upoutá ty, kteří se vyžívají ve strategii a mají rádi dlouhé popisy.

"Zachovat život znamená bojovat proti všemu, čemu musí člověk čelit!"

Můj názor: Tento díl mě bavil ze všech nejvíc. Sice se tu nedělo nic akčního, ale tím jak jsem celý svět už dobře znala, mě bavilo objevovat jeho další tajemství. Přišlo mi to neuvěřitelně čtivé, knihu jsem přečetla za dva dny a po konci jsem hned potřebovala znát závěr celé trilogie.


Probuď monstrum

Začátek posledního dílu je neuvěřitelně čtivý! Máme tu bitvu, kterou autor popsal naprosto živě. Nalezneme tu nové postavy, které perfektně zahýbou s celým příběhem. Jenže pak se dostáváme na 300 stran, které jsou nesmyslně dlouhé, nic se v nich neděje, a celkově jsou zde naprosto zbytečně. Závěr je tu naštěstí povedený! Sice tu jsou lehce kýčovité části, které jsou pro YA naprosto typické, ovšem nechybí tomu akce, čtivost a krásné zvraty.

"Právě kvůli tomu, abych zajistila, že zůstane naživu, jsem změnila celý svět."

Můj názor: Dokonalý začátek a nádherně napsaný konec. Jenže pak je tu střed, u kterého jsem usínala. Autor má skvělý talent a já mám jeho knihy ráda, jenže tady mě bohužel zklamal… Závěrem to naštěstí vylepšil, ale stále to nebylo takové, jak si příběh zasloužil. Ovšem musím zde vyzvednout sádrovce, se kterými si autor dokonale poradil a příběh tak působil zajímavěji.


Teď už je načase, abych svůj názor nějak shrnula… Od této série jsem měla obrovská očekávání. Patricka Nesse jsem si zamilovala díky knížce Nejdelší den Adama T. a tak jsem věřila, že mě svou sérii nezklame. Od příběhu jsem očekávala něco úplně jiného. Ovšem překvapilo mě, jak příjemná dystopie to byla a s jak strhujícím světem byl autor schopen přijít. Sice zde trochu pokulhávaly charaktery postav, ale to mi moc nevadilo. Co mě však na konci dost rozčílilo, bylo to nesmyslné a úplně zbytečné protahování, které pro mě bylo ještě s Toddovou naivitou už dost otravné. Kdyby Probuď monstrum autor zkrátil tak o 300 stran, rozhodně bych jeho příběh chválila daleko více.

A teď už mé finální hodnocení celé série!


Pokud hledáte příběh z úplně jiného světa, ve kterém zažijete neuvěřitelné dobrodružství, tak trilogii Nespoutaný Chaos potřebujete! Zvlášť pokud máte rádi dobrodružné příběhy, kde autor nevkládá velkou dávku romantické linky a vy v příběhu především poodhalujete jedno tajemství za druhým…

Znáte tuto sérii? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Máte rádi styl psaní Patricka Nesse? Kterou jeho knihu máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Za druhý a závěrečný díl bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Slovart, kteří mi knihy zaslali v rámci nové spolupráce.
Pokud o tuto sérii máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na internetové stránce Slovartu.

Komentáře

  1. ze zacatku to bylo trosku zvlastni, nez jsem si zvykla, ale pak me to hodne bavilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak jsem to měla i já. :) Tedy až na to zklamání zbytečně se protahujícím středem závěrečného dílu...

      Vymazat
  2. Autora mám ráda díky Volání netvora. To bylo něco úžasného. Tady dosti váhám, ale nemůžu říci, že by knihy nělákaly. Jen nevím., jestli mi budou vyhovovat :/

    OdpovědětVymazat
  3. Zatím jsem četla pouze první díl, ale chystám se v brzké době i na dva zbývající. První díl se mi dost líbil, i když je pravda, že v jednom okamžiku mi zlomil srdce :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...