Školní práce, která vás může připravit o život…

Návod na vraždu pro hodné holky

Autor: Holly Jackson

Originální název: A Good Girl's Guide to Murder

Žánr: YA, thriller

Počet stran: 368

Vydavatelství: Cosmopolis; Grada

Oficiální anotace: Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen. Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?

"Z popela jejího vzteku se zrodila nová bytost, povstala z uhlíků a prachu. Pocit, který se nacházel někde mezi hrůzou a pochybami, chaosem a rozumem."

Začínají prázdniny. To pro každého znamená volno a konečně žádná škola. Jenže já to beru jinak. Když nejsou žádné úkoly, můžu se pustit do mimořádného školního projektu! Chtěla bych střední zakončit se vší parádou, a tak se můžu pustit do závěrečného projektu, po které tak toužím. Cítím potřebu přijít na to, co se před pěti lety stalo Andie Bellové. Dívce, která zmizela…

Podle policie a medií byla zavražděna svým přítelem Salem. Jenže můj šestý smysl říká, že to neudělal. Vždy byl na mě a mé kamarádky neskutečně milý. Nedokážu si představit, že on by byl vrahem. Co se tedy vlastně stalo? Vážně to byl Sal, nebo je vrah stále na svobodě? Kam se podělo tělo Andie? Zjistila policie úplně vše, co se dalo, nebo jim zastínila mysl otravná média? To se pokusím v rámci svého školního projektu zjistit. Ovšem, co když bude někdo mé vyšetřování naschvál sabotovat?

"Tady už nešlo o žádné nevinné lži ani mezery v paměti. Šlo o vypočítanou lež, která změnila všechno."

Young Adult thriller, který díky svému zpracování nemá v Čechách obdoby. To je kniha Návod na vraždu pro hodné holky, která bude u nakladatelství Cosmopolis vycházet 10. srpna a už nyní lze na e-shopu Grady předobjednat. Jedná se o poutavý příběh, který se odehrává během necelého roku, takže děj není nijak zbytečně uspěchaný. Zároveň vás však tak pohltí, že se od něj od samého začátku nedokážete odtrhnout. Je až nepochopitelné, že tento dechberoucí thriller je prvotinou mladé britské autorky. Kniha působí tak, že ji psal už někdo zkušený. Čtenář se zde tedy může jen udivovat, co vše dokázala Holly Jackson vymyslet.

Holly Jackson (zdroj)
Obyčejné kapitoly jsou vyprávěny er-formou. Najdeme tu však také přepisy rozhovorů, fotokopie deníků, poznámky k celé práci, měnící se seznamy podezřelých, přepisy chatů a další textové a grafické ozvláštnění. To vše děj skvěle oživí a už na první pohled zaujme své čtenáře. Autorce se povedly skvěle vykreslit veškeré charaktery. Nemáme zde tedy pocit, že se jedná jen o prázdné skořápky, které knihou jen tak proplouvají. Hlavní postava Filipi navíc příběhu dodává vtip a nezapomenutelný nerdovský náhled. Také je to však dívka, která dělá chyby, ale snaží se z nich poučit, což jí jen zlidští.

Krom vyšetřování Andiinina zmizení tu najdeme například i dost aktuální téma rasové diskriminace. Jak už jsem zmiňovala, tak kniha je skvěle čtivá a jen stěží se od ní dá odejít. Objevíme zde nejen napínavé části, ale také vtipné a romantické momenty, které trochu odlehčí tu thrillerovou atmosféru. Přeci jen se jedná o YA thriller, takže tu nemůžeme očekávat něco, co najdeme v thrillerech pro dospělé. I tak je kniha až překvapivě akční. Po seznamovacím začátku, tu najdeme pár překvapivých částí. Ovšem ten konec?! Autorka nám tak dokáže zamotat hlavu různými scénáři, že to, co si pro nás připravila na závěr, je prostě neuvěřitelné!

Obálka se skvěle hodí k příběhu. Co mě zde však mrzí, je fakt, že nebyl použit původní a mnohem jednodušší přebal. Takto na mě kniha na první pohled působí, že se v nakladatelství snažili až moc přiblížit obálkám knih od Karen M. McManous, které vychází u Yoli…

Teď přišel na řadu můj názor… A já nečekaně musím přiznat, že tahle kniha pro mě byla jedním velkým překvapením. Bylo to čtivé, napínavé, sama jsem nedokázala odhadnout, jak to skončí, a v jeden moment jsem se málem rozbrečela. Dokázala jsem se perfektně vžít do hlavních postav. Krom žánru jsem tu nedokázala najít podobnost s jakýmkoli dalším YA thrillerem. Bylo to originální, strhující a za mě zatím jedna z nejlepší YA knih, které jsem tento rok četla. Pokud máte YA thrillery rádi a stejně jako já si myslíte, že jich v Čechách vychází až žalostně málo, tak by vám tento příběh neměl uniknout!

Návod na vraždu doporučuji všem, kteří čtou rádi YA thrillery plné napětí a jsou fanoušky například seriálu, Pretty Little Liars a Riverdale.

A teď už hodnocení!

    98%

Znáte tuto knihu? Chystáte se na ni, nebo tento žánr není nic pro vás? Pokud jste ji už četli v originále, co si o příběhu myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji předobjednat přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. No teda! To jsem nečekala, že se ti kniha bude tolik líbit! Tak to se asi po knize budu muset podívat, protože tvůj názor na ni mě dost nalákal :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...