Když se stanete obětí vlastních úspěchů…

Síla bouře

Autor: Cinda Williams Chima

Série: Sedmiříší v troskách 3.

Originální název: Stormcaster 

Žánr: YA, fantasy, dobrodružné

Počet stran: 423

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Potulný námořník Evan Strangward dokáže ovlivňovat počasí, vlny a vítr, ale ani jeho čarovné schopnosti ho před nelítostnou císařovnou Celestine nemůžou chránit věčně. Celestinina neúnavná armáda krvepřísežných neustále roste a Evan se vydává do Fellsu, aby království varoval před hrozící invazí. Dobře ví, že pokud se mu nepodaří královnu z rodu Šedých vlčic přesvědčit, aby se císařovně postavila, celé Sedmiříší padne, a on tak přijde i o poslední útočiště. A mezi mrtvými bude i jediná osoba, o kterou Evan v žádném případě nechce přijít.
Královninu dceru, respekt vzbuzující princeznu Alyssu ana‘Raisu, mezitím proti její vůli odvážejí na východ na palubě císařovniny lodi. Lyss je možná poslední naděje, jak císařovnu porazit přímo zevnitř její přísně střežené bašty.

"Ani ten nejlepší léčitel nedokáže nic víc než oddálit neodvratné."

Sirotek vychovaný pirátem. Tak nějak to bylo v mém případě, ale to bych opomenul veškeré detaily. Měl mě totiž za svou zbraň. Věděl jsem, že mám vzadu na krku nějaké znamení, ale netušil jsem, co znamená. Pak jsme však jednou na moři potkali loď císařovny Celestine a má tajná moc se probudila…

Od té doby se skrývám. Císařovna mě chce dostat do svých spárů. Mé znamení v sobě ukrývá domorodou moc, podobnou jakou ovládá ona. Chce, abych byl na její straně. Jenže můj šestý smysl mi říká, že se od ní mám držet co nejdál to jde. O několik let později navíc zjišťuji, že je v Ardenu nalezena dívka s podobným znamením. Je nás tedy víc a já udělám všechno pro to, abych nás udržel co nejdál od Celestine!

"Když lidé neuznávají hranice, věci se stávají složitými."

Třetí díl z tetralogie Sedmiříší v troskách, který nás tentokrát zavede do Cartisu a na moře Indio. To je Síla bouře, příběh, jehož vývoj jen potvrzuje, jak má autorka celý svět dobře promyšlený. Opětovné navracení v čase do minulosti, tu může sice už krapet působit zdlouhavě, ovšem po 100 stranách děj pokračuje tam, kde jsme minule skončili. Příběh je zde trochu jiný v tom, že nynějšího protagonistu Evana již můžeme znát z obou předchozích dílů. Tam však nebyl považován za jednu z hlavních postav. Ale jak zde můžeme zjistit, jeho charakter je více než zajímavý. Rozhodně se totiž dá považovat za jednoho z nejlepších pirátů, kterého můžeme v YA fantasy najít.

Cinda Williams Chima (zdroj)
Stejně jako v předchozích dílech je vypravěčem třetí osoba a zavede nás v podstatě ke každému, koho jsme již měli možnost poznat. Díky hlavní postavě Evana je příběh neskutečně zajímavý. Především zde také konečně najdeme nějaké odpovědi ohledně prastarých znameních na krku, se kterými se zde střetáváme. Autorka si stále dává neskutečnou práci s vykreslením postav, aby působili co nejvěrohodněji. Každý je zde v něčem silný, ale nikdy není dokonalý úplně ve všem. Mají svoje chyby a díky nim působí sympaticky a je obtížné si zde najít jen jednoho oblíbence.

Celkový příběh získává opět kompletnější vzhled. Po dočtení tohoto dílu už nemáte v příběhu takové mezery a lze ho více považovat za celek. Odhalujeme zde tajná spojenectví, společnou minulost a tajné intriky. Zároveň se však u příběhu zasmějeme a opět se u tak krásně čtivého textu dá skvěle odpočinout. Najdeme tu zatím tu nejvíce uvěřitelnou romantickou linku. Opět tu máme něco ve stylu hate-to-love romance, která i díky povahám oněch dvou postav, kterých se týká a my je už můžeme znát, je tou nejlepší, co autorka zatím stvořila.

Obálka knihy je podle mě zatím tou nejkrásnější. Tvůrci podle mě skvěle vystihli Evana a tak k příběhu perfektně pasuje. Opět tu navíc máme barevnou ořízku, která tentokrát ladí do zelena. Navíc uvnitř nalézáme i novou mapu. Tím, jak se děj přesouvá za moře, tak bylo potřeba mapu rozvinout. Je milé, že na to ve vydavatelství nezapomněli.

Tak a teď je na řadě můj názor… Opět ve mně doutná to neskutečné nadšení, které pociťuji po celou dobu čtení této dobrodružné fantasy. Baví mě onen svět. To, jak autorka dokáže popsat vše tak reálně, mě nepřestává bavit. Nejraději bych se hned teď pustila do závěrečného dílu, kdyby už byl vydaný. Co se týká mých oblíbených postav, tak se nebojím přiznat, že Evan dost zastínil Lyss, i když na šedou vlčici se nedá zapomenout. Byla jsem ráda, že zde konečně najdeme všechny postavy i ze Síly ohně, které v Síle stínů chyběli. Ten vývoj příběhu mě nepřestává udivovat a já se těším, co všechno přinese závěr.

Pokud hledáte dobrodružné fantasy s podrobnými popisy, tak stále platí, že tato série je přesně pro vás!

A teď už hodnocení!

    80%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jaký díl se vám zatím líbil nejvíc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Síla bouře můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...