Spisovatel. Povolání, které může zabíjet…

Pravda, nebo lež

Autor: Colleen Hoover

Originální název: Verity

Žánr: Psychologické thriller, světová literatura

Počet stran: 328

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Mladá spisovatelka Lowen Ashleighová se právě ocitla ve finanční tísni. Rozhodne se proto přijmout nabídku, které by se za normálních okolností vyhnula. Najme si ji manžel bestsellerové spisovatelky Verity Crawfordové, aby za jeho ženu dokončila veleúspěšnou knižní sérii. Ta se totiž po tragické nehodě nemůže práci věnovat a fanoušci už začínají být netrpěliví… Lowen se proto na pár dní nastěhuje do sídla Crawfordových, aby navázala tam, kde Verity skončila. Není to ovšem tak jednoduché, jak by si Lowen přála, a odzbrojující přitažlivost Veritina manžela Jerremyho jí práci příliš neusnadňuje. Je však odhodlaná nenechat se rozptýlit. Dokud mezi Veritinými poznámkami neobjeví její kompletní autobiografii, která se nejspíš neměla nikomu dostat do rukou. Jde o děsivou a krutou zpověď, která Lowen odhalí nejen co je Verity skutečně zač, ale také co se v rodině Crawfordových doopravdy děje…

"Připadalo mi, jako by moje rodina existovala ve sněžítku. Uvnitř bylo všechno roztomilé a perfektní, ale já tam nepatřila. Jen jsem na ně koukala přes sklo."

Nová nabídka, co se mé spisovatelské dráhy týká. Skvělé! Aktuálně jsem bez peněz, takže ráda sáhnu po čemkoli. Netušila jsem však, že je o mě až takový zájem, abych se stala spoluautorkou Verity Crawfordové. Bestsellerové spisovatelky, která nyní po tragické nehodě není schopná dopsat svou sérii. Je to velká výzva, ale takováto příležitost se nedá odmítnout.

Abych se mohla pustit do psaní, musím projít veškeré Veritiny poznámky. Proto jsem pozvaná do domu Crawfordových, kam jsem se na pár dnů nastěhovala. Není snadné navázat na sérii tam, kde Verity skončila. Kvůli jejímu vážnému zdravotnímu stavu jsem na vše sama. Většinu času trávím zavřená v její pracovně. Je tu však někdo, kdo mou mysl stále rozptyluje. Jerremy, manžel Verity, který se teď stará sám o jejich malého synka. Je těžké na něj přestat myslet. Jsem tu však kvůli práci a na to nesmím zapomínat. Jenže pak při svém pátrání po poznámkách narazím na něco nečekaného. Objevuji Veritinu autobiografii, ve které odhaluje svou temnou stránku…

"Biografie napsaná tak, aby si čtenář autora zamiloval, není skutečná biografie. Tam uvnitř není nikdo k pomilování."

Colleen Hoover, autorka, kterou můžeme znát díky jejím úspěšným a jedinečným románům. Tentokrát se však poprvé pustila do něčeho jiného a tím je psychologický thriller. A jak to zvládla? V knize Pravda, nebo lež opět potvrzuje, jak mistrně umí psát. Příběh je originální, okamžitě vás vtáhne do děje, uchvátí vás, pohltí svou temnotou a vy jen stěží dokážete předvídat, co je skutečné a co ne. Kniha je neskutečně čtivá, ale zároveň je tak náročná na psychiku, takže se vás hluboce dotkne.

Colleen Hoover (zdroj)
Dějem nás provází hlavní hrdinka Lowen. Krom jejího vyprávění ze současnosti tu také máme několik kapitol právě z Veritiny autobiografie. Z nich čiší neuvěřitelná krutost a syrovost. To, co se v jejích kapitolách čtenáři dozvídají, je dechberoucí. Donutí vás to zastavit se a přemýšlet. Postavy zde na stránkách v podstatě ožívají. Jsou neskutečně dobře vykreslené a jejich charakteristické rysy působí věrohodně. Každý z nich je jiný, ale všichni si prošli těžkými časy, které hluboce ovlivňují jejich psychiku. Není tedy problém si zde postavy oblíbit. Obtížnější však je odhalit osobu, které můžete stoprocentně věřit.

Komu můžete věřit a kdo je ten špatný? Autorka zde příběh dokáže natolik zamotat, že jen stěží odhalíte realitu. Navíc tu objevíte tak strhující závěr, že budete jen bezdechu sledovat další řádky neuvěřitelně překvapujícího textu, po kterém už nebudete vědět vůbec nic. Colleen Hoover už v předchozích knihách ukázala, že umí citlivě pracovat s lidskou psychikou. A i zde se pustila do tématu úzkosti, deprese a uzavřenosti před světem, které zvládla zpracovat na jedničku. Kniha je hodně útlá, ale i přesto v sobě ukrývá nespočet skvělých myšlenek a doslova nezapomenutelný příběh. Její délka je navíc přesně taková, aby ve čtenáři dokázala udržet napětí, jeho pozornost a ani na chvíli se u knihy nenudil.

Co se týká obálky, tak tady je jen dobře, že podařilo získat práva na původní přebal. Já sama si knihu nedokážu představit v jiné obálce, než je tato originální. Pasuje k příběhu, odlišuje knihu od ostatních autorčiných příběhů a nedá se s ničím srovnávat.

Konečně je na řadě můj názor. Pokud mě sledujete na Instagramu, už asi víte, jak jsem z této knihy byla mimo. Napsat na ní nějaké smysluplné hodnocení hned po dočtení bylo neskutečně těžké a mluvit o knize den poté, bylo v podstatě nemožné. Kniha ve mně vyvolala obrovské množství pocitů. Jsem zvyklá, že se tohle u mě děje po přečtení jejích románů, ale ještě v životě na mě nedokázal takto zapůsobit psychothriller. Panebože, tohle bylo geniální! Rozhodně jsem nečekala, že se pro mě stane Pravda, nebo lež tou nelepší autorčinou knihou. Většinou, když autoři takto experimentují v žánrech, to bývá propadák. Jenže tady to byla naprostá senzace. Kniha mě nedohnala k slzám, ale naprosto ze mě vysála veškerý vzduch a já nechtěla uvěřit tomu, jak děj pokračuje. Bylo to surové, psychicky náročné, ale zároveň osvobozující a jak už jsem mnohokrát zmiňovala, tak i nezapomenutelné.

Pravdu, nebo lež by si měli přečíst fanoušci Colleen Hoover, kteří mají díky příběhu možnost poznat autorku úplně v jiném směru. Zároveň je to však i příběh pro ty, kteří autorku zatím neznají, ovšem jsou čtenáři psychologických románů. Colleen totiž nasazuje laťku neuvěřitelně vysoko, a tak i tímto příběhem zajisté získá nové fanoušky.

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Kterou knihu od Colleen máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Velmi ale opravdu velmi povedená recenze, protože mě si nalákala hodně, a to se mi ne všechny autorčiny knihy líbí :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...