Děti severu

Síla stínů

Autor: Cinda Williams Chima

Série: Sedmiříší v troskách 2.

Originální název: Shadowcaster

Žánr: YA, fantasy, dobrodružné

Počet stran: 439

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Vzrušující příběh o nezměrné ceně, jež se platí za válku, lákadle temné magie a dvou charakterních postavách, z nichž události činí protivníky, ale které jsou k sobě navzdory všemu, co mohou ztratit, přitahovány.
Princezna Alyssa ana’Raisa, dědička trůnu královen z rodu Šedých vlčic, se cítí mnohem lépe s mečem v ruce než při plnění povinností u dvora. Po setkání se smrtí vyráží do útoku s cílem ukončit válku, která sužuje království po celý Lyssin život. Pokud její hra nevyjde, může přijít o své království, ještě než usedne na trůn. Za hranicemi, v nepřátelském Ardenu, je mladý kapitán Halston Matelon, jehož hvězda je na vzestupu, pověřován stále nebezpečnějšími úkoly. Ocitá se v neřešitelné situaci na hranici mezi životem a smrtí, mezi děsivou pověstí čarodějnic a vlčích válečníků na severu a krutým králem, který vládne jeho domovině. Poté, co se na scéně objeví nový nepřítel – síla, která hrozí, že zničí poslední paprsky naděje v troskách Sedmiříší –, dojde k nerozlučnému propojení složitě propletených osudů Lyss a Hala.

"Když se to vezme kolem a kolem, všichni jsme vlastně jen takové figurky na velikánské šachovnici."

Narodila jsem se ve Fellsu. V království mé matky, která už dlouhou dobu válčí s králem Ardenu. Jsem její nejmladší dcera. Nikdy mi nebylo předurčeno, abych usedla na trůn. Nejsem žádná kráska, která by se líbila všem chlapcům v okolí. Dokonce jsem ani dříve neovládala umění boje. Jenže to jsem musela změnit. Mou starší sestru zabili ve válce a já jsem rázem tou poslední Šedou vlčicí, která může nastoupit na trůn.

Život je krutý, počasí stále mrazivější a vojska Ardenu ještě nepředvídatelnější. Musela jsem se stát bojovnicí. Dříve než usednu na trůn a budu se muset procházet v šatech po království, je mou druhou kůží uniforma, ve které jsem před neznámými v utajení. Můj bratr mi před pár lety slíbil, že mi bude stát vždy po boku. Jenže nedlouhou poté zmizel v den, kdy zvraždili našeho otce. Krom matky jsem na všechno sama. Ovšem mé odhodlání žít jen tak někdo nezlomí…

"Občanská válka nemá žádného vítěze, jenom poražené, a proto je třeba jí za každou cenu zabránit."

Pokračování dobrodružného fantasy, které nás tentokrát zavede na sever od Ardenu. To je druhý díl z tetralogie Sedmiříší v troskách, který se dá žánrově považovat za Middle Grage/Young Adult. U sérii většinou bývá zvykem, že na sebe díly časově navazují. Zde tomu tak však není. Příběh začíná ještě před Silou ohně a poté nás svou první polovinou zavede do stejné doby, jako tomu bylo v minulém díle. Právě v té části se dozvídáme, co se dělo na severu a autorka nám zde dovypráví některé detaily, které nám doposud zatajovala. Druhá polovina knihy nás pak už zavede do budoucnosti, kde se příběh mnohem více rozvíjí.

Cinda Williams Chima (zdroj)
Příběh je opět vyprávěn er-formou a zavádí nás k více hlavním postavám. Ty tu oproti prvnímu dílu máme jiné, ale stále tak dobře a do detailů propracované jako minule. Hlavní hrdinka Lyss je odhodlanou bojovnicí, která není žádnou kráskou, ovšem je skvělou ukázkou ženské síly. Sice je možná neuvěřitelné, co dokáže na svůj věk, ale i tak je její postava nesmírně sympatická. Tím, jak se děj rozvíjí, zde přibylo i spoustu nových charakterů. Vyznat se v nich dokáže být chvílemi dost oříšek, ale dá se to. Každý se totiž dost liší a má originální charakter.

Autorka zde stále tají detaily ohledně domorodého znaku magie ukrytého vzadu na krku Jenny, kterou jsme poznali už v Síle ohně. To může chvílemi působit zbytečně zdlouhavě, ale to tajemno, které tam nad touto otázkou vzniká, dokáže čtenáře skvěle upoutat. Opět tu máme krapet uspěchanou romantickou linku. Autorka se zde snaží rozjet hate-to-love romanci, což je skvělý nápad, ale chtělo by to sem dodat více citu. Svým způsobem, by se to i bez romantiky obešlo, ale když přihlédneme na žánr, tak sem nějaká ta láska přeci jen patří. Příběh chvílemi působí, jako by se autorka vyhýbala bojovým scénám. Pokaždé, když tu totiž na nějaké narazíme, autorka z nich co nejrychleji vyklouzne. Kniha je však krásně čtivá, čtenáře zaujme, dokáže překvapit, napnout a vyvolá ve vás tolik otázek, že budete chtít okamžitě pokračovat dalším dílem.

Obálka opět skvěle ladí k sérii a příběhu. Znázorňuje Lyss, tedy nynější protagonistku a přebal působí přesně tak, jak atmosféra děje. Tentokrát navíc #BOOKLAB už přešel i k barevným ořízkám, což vzhledu jen prospělo. Já jsem tedy z obálky nadšená a jak se líbí vám?

Co se týká mého názoru na knihu, tak jsem si ono pokračování Sedmiříší v troskách skvěle užila. Bavila mě kultura severu, která se dost lišila od Ardenské. Krásně se mi u příběhu odpočívalo. Chytlo mě to ještě více než Síla ohně. Především, co se postav týká, tak zde mi jsou sympatičtější. Trochu mě tedy začíná mrzet ten nedostatek bojových scén a uspěchaná romantika, ale to mi zas vynahradí jiné knihy. Při čtení jsem však narazila na něco, co mi trochu vadí, a to je název knihy. Když přihlédneme k originálu, nebylo by lepší, kdyby se to jmenovalo Stínostrůjce? Za sebe bych tedy nejraději ty jednotlivé díly přejmenovala…

Pokud hledáte dobrodružné fantasy s podrobnými popisy, tak rozhodně stále platí, že tento příběh je pro vás!

A teď už hodnocení!

    77%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Síla stínů můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Tato série má pěkně zpracované obálky a mapy ale obávám se, že už se do ní nebudu pouštět :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...