#7 Knižní tipy z komiksového světa

Hawking

Autor:
Jim Ottaviani

Ilustrace: Leland Myrick

Originální název: Hawking

Žánr: Populárně naučný, grafický román

Počet stran: 304

Vydavatelství: Grada

Oficiální anotace: Stephen Hawking byl geniální fyzik a kromě toho také velmi zábavný člověk, který měl rád společnost a byl velmi oblíbený – tato kombinace vlastností ho vlastně předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou.
V jedenadvaceti letech mu bylo diagnostikováno vzácné neurodegenerativní onemocnění, které omezilo jeho schopnost se pohybovat a mluvit, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl. Přestože mu lékaři předpovídali jen několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky.
Po vydání knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal i popkulturní ikonou: objevil se například v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku, vždy ale také vystupoval jako přední obhájce práv tělesně postižených.
Spisovatel Jim Otaviani a kreslíř Leland Myrick ve svém komiksu přibližují čtenářům nejen životní osudy velkého myslitele a veřejně známé osobnosti, ale především příběh člověka, který se za těmito identitami skrýval.


Populárně naučná literatura předělaná z méně záživného, obyčejného textu do grafické novely plné grafů a fyzikálních výzkumů. To je komiks Hawking, který nedávno vyšel u nakladatelství Grada. Právě díky této knize představuje vydavatelství široké veřejnosti, jak jednoduše o Hawkingovi vzdělat školáky. Máme tu tedy veškeré jeho teorie zachycené v komiksu a zároveň i lehké přiblížení jeho osobního života.

Kniha se však přeci jen nejvíce ze všeho věnuje právě fyzice než jeho osobnímu životu. Najdeme tu tedy spoustu informací. Rozhodně neočekávejte komiks, u kterého vypnete. Hawking si vyžaduje vaši plnou pozornost. Je zde krásně vyobrazeno, jak Stephen vnímal svět. V podstatě ve všem viděl fyziku. Krom let, ve kterých tento nadaný fyzik žil, se také ocitáme v minulosti. Děj nám zpestřují části s Einsteinem a dalšími fyziky, kteří učinili závratné objevy a Hawking na jejich teoriích zakládal.

Už na první pohled kniha perfektně zaujme obálkou, na které jsou skvěle sladěné barvy. Navíc tu objevíme i nádherný detail na hřbetě v podobě Hawkinga. Dalo by se tedy očekávat, že kniha bude pastvou pro oči i uvnitř. Jenže to bohužel tak úplně napsat nejde. Kresby, které uvnitř nalézáme, by si zasloužili mnohem lépe zpracovat. Je to moc ostré a z počátku jsou některé barvy až moc agresivní na oči. Stephen se ilustrátorovi povedl, ale Jane vypadá, jak kdyby ji kreslilo dítě. Samozřejmě, že každý kreslíř má svůj styl, ale tohle vážně chvílemi působí, jak kdyby to kreslilo dítě…

Co se týká mého názoru, tak text knihy možná až předčil má očekávání. Rozhodně jsem si totiž nemyslela, že komiks bude tak odborný. To mě moc příjemně překvapilo. Jenže to, co já očekávám od komiksu, jsou do detailů zpracované kresby a ty mi zde absolutně nesedly. Právě kvůli nim jsem knihu i často zavírala a jen jsem doufala, že se to postupem času zlepší. Nezlepšilo, ale zvykla jsem si na ně. I když mi tedy kresby nesedly, knihu jsem si užila. Líbilo se mi, že ze Stephena neudělali tvůrci hrdinu, ale dokonalého vědce, který v chování k ostatním lidem byl tak upřímný, až to bylo zarážející. A právě ta upřímnost a lidskost mě na Hawkingovi vždy bavila, takže rozhodně nelituji, že jsem si komiks přečetla.

Kniha je perfektním způsobem, jak představit tohoto geniálního fyzika dnešní doby široké veřejnosti. Komiks tedy doporučuji nejen těm, kteří ho vždy obdivovali, ale také lidem, kteří si chtějí nenáročnou formou rozšířit své obzory. Navíc kniha může být i skvělým dárkem!

A teď už hodnocení!

    70%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Už jste četli nějakou knihu o Hawkingovi?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)





Mé velké díky patří nakladatelství Grada za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji objednat přímo na jejich e-shopu.

Komentáře

  1. Souhlasím, že tenhle komiks může být cestou, jak se o osobnosti dozvědět více, aniž by člověk musel číst sáhodlouhé životopisné knihy. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...