Když se pohádka o hlubokém spánku Růženky promění v pandemii…

Snílci

Autor: Karen Thompson Walker

Originální název: The Dreamers

Žánr: YA, sci-fi

Počet stran: 320

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: V izolovaném univerzitním městečku Jižní Kalifornie Santa Lora doklopýtá studentka prvního ročníku do svého pokoje, usne – a už se nevzbudí. Spí od rána do večera, a dokonce ani její spolubydlící Mei ji nemůže vzbudit. Nedokážou ji probudit ani zdravotníci, kteří ji odnášejí, ani zmatení lékaři v nemocnici. Poté usne další dívka a pak další. Na univerzitě se rozšíří panika, která nakonec ochromí celé město. Jak se zvyšuje počet nakažených, ruší se vyučování a v obchodech začínají docházet zásoby. Ve městě je nařízená karanténa.
Mei, outsider v hierarchii kolejního života, je spolu s excentrickým, idealistickým spolužákem vržena do víru událostí. Dva hostující profesoři se snaží chránit své novorozené dítě, zatímco kdysi poklidné ulice se noří do chaosu. Otec podlehne nemoci a nechává své dvě malé dcery, aby se o sebe postaraly samy. A v nemocnici, zatímco spí, klíčí ve studentce nový život, aniž by o tom věděla. Infikovaní vykazují neobvyklou úroveň mozkové aktivity, větší než kdy bylo zaznamenáno. Zdají se jim intenzivní sny – ale o čem?

"Něha jeho dlaně na ni působí jako elektřina."

Představte si, jak se svět zachová, když se v jednom americkém městě objeví nová nakažlivá choroba, která se rychle šíří. Nejedná se o žádnou nemoc SARS, španělskou chřipku, nebo něco podobného, co napadne vaši imunitu a může vás lehce zabít. Jde o pandemii, která zní na první pohled úplně neškodně. Představte si, že byste usnuli hlubokým spánkem, ze kterého by vás nikdo nemohl probudit…

"Je snadné zaměnit přání za fakt, naději za lež, lepší svět za ten, který máme."

Pusťte se do příběhu o pandemii takového spánkového covidu… To je asi to první, co možná většinu čtenářů v aktuální době při čtení této knihy napadne. Snílci jsou YA sci-fi, kterému buď na první pohled podlehnete, nebo vám přijde naprosto cizí. Jedni budou u děje usínat a druhým přijde neotřele geniální. Tato kniha má hodně specifický způsob vypravování, a právě její originalita ne každému čtenáři sedne. Ovšem pokud hledáte něco úplně jiného, tak jste u této knihy správně.

Karen Thompson Walker (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a může na čtenáře působit jako takový dlouhý novinový článek, věnovaný spoustě postavám. Díky krátkým kapitolám, máte pocit, že kniha rychle plyne. Jenže bohužel nejde říct, že by se příběh někam posouval. Autorka to celé bere možná až moc širokospektrálně. Máme tu velké množství postav, kolem kterých se příběh točí. Ovšem nikomu se zde nedokázala autorka věnovat pořádně. Tím, že tu není vymezená jedna hlavní postava, ale máme jich tu celkově tak 15, nevíme, co máme vnímat dřív. Působí to tak chaoticky a nemáme tu nikoho, do koho bychom se dokázali naplno vžít a příběh s ním prožívali.

V knize je toho tedy příliš a zároveň pomalu nic. Děj tak nějak plyne, nakažení přibývají, sem tam se o oné pandemii něco dozvíme a pak je najednou konec, který kvůli předchozí nulové akci působí uspěchaně. Chvílemi kniha svou atmosférou může připomínat sci-fi od Neala Shustermana, ale tohle bohužel není ani zdaleka tak záživné. Co se však této knize musí nechat, tak to je skvělé propletení veškerých dějových linek, které nám zde autorka poskytne na závěr.

Obálka knihy je hezká. Není nijak výrazná a působí takovým milým, snovým dojmem. K příběhu se rozhodně hodí. Jediné, co mi na ní lehce vadí je stejná velikost písma u názvu knihy a jména autorky. Kvůli tomu na první pohled možná více upoutá to jméno, které však není nikterak známé…

Asi jste už pochopili, že z knihy bohužel nejsem nijak nadšená. Naštěstí jsem od ní neměla žádná velká očekávání, takže nejsem až tak zklamaná, ale jednoduše jsem od ní očekávala víc. Mám ráda podivné příběhy, které mě dokážou nadchnout svou odlišností, ale tohle mě bohužel vůbec nezaujalo. Vadilo mi, že tu není postava, která by byla hlavní a nějak mě dokázala uvést do příběhu. Takto to působilo dost zmateně a bohužel mi chvíli i trvalo, než jsem vydržela u příběhu sedět alespoň hodinu v kuse. Já tedy bohužel mezi fanoušky příběhu tedy nepatřím.

Knihu však i přesto doporučuji čtenářům, kteří hledají neobvyklé YA sci-fi s originální a chvílemi i lehce depresivní pandemií.

A teď už hodnocení!

    59%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na knihu chystáte? Pokud jste ji už četli, co na ní říkáte?
Budu moc ráda, když mi svůj názor napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Snílci také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...