Neznámé ženy, které by měl znát celý svět…

Zapomenuté dívky z Paříže

Autor: Pam Jenoff

Originální název: The Lost Girls of Paris

Žánr: Válečný román, román pro ženy, 2. světová válka

Počet stran: 368

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Smyšlený příběh inspirovaný osudem Very Atkinsové a žen, které pod jejím vedením za druhé světové války sloužily jako agentky britského Oddělení pro zvláštní operace (SOE), se odehrává v průběhu tří různých období, v pěti různých zemích.
Grace je Američanka žijící v New Yorku a během války přišla o manžela. Jednoho rána uvidí na nádraží pod lavicí opuštěný kufr. Ze zvědavosti ho otevře a najde uvnitř dvanáct fotografií různých žen. Impulsivně si je zastrčí do kapsy, a tím začíná velkolepé pátrání po osudech Eleanor a Marie, které za války pracovaly ve Francii pro SOE.

"Emotivní příběh inspirovaný skutečnými událostmi o odvaze, přátelství, zradě a především nezdolné síle žen, které pomohly vyhrát válku."

Nádraží Grand Central. Bod na mých cestách, kterému jsem se vždy chtěla vyhnout. Teď ale nemám jinou možnost, jak se dostat do práce. Ještěže jsem však touto cestou šla. Pod jednou z laviček jsem totiž našla odložený kufr. Nedokázala jsem odolat nutkání nechat ho tam bez povšimnutí ležet. Nahlédla jsem tedy dovnitř a jako první jsem objevila fotografie 12 mladých žen.

Úplnou náhodou se mi podařilo zjistit, že majitelkou kufru je Eleanor Triggová. Před dvěma lety, za 2. světové války, vedla v Anglii tajnou organizaci žen, které byly posílané do okupované Evropy. A právě skupina 12 žen z fotografií také patřila mezi tajné špionky, které pomáhaly odboji. Jenže všechny se při svých misích ztratily. Co se s nimi stalo?

"Obloha byla stále temná, ale na obzoru už začínala růžovět.
Bylo příliš pozdě."

Ženská síla, pevná vůle, oddanost a nebojácnost. Přesně těmito vlastnostmi oplývala většina žen, které se za 2. světové války přidávaly k odboji. Zapomenuté dívky z Paříže nás přesně k takovýmto ženám zavedou. V nové knize od Pam Jenoff nalezneme nejen tajné agentky, které byly z Anglie vyslané do okupované Francie, ale také dojemné příběhy plné lásky, oddanosti a sebeobětování za svobodu. Příběh je čtivý, dojemný, a i přes své chyby nás dokáže chytnout za srdce.

Pam Jenoff (zdroj)
Děj vypráví třetí osoba a zavede nás rovnou ke třem ženám. Jako první se nám tu představuje Grace. Její příběh se odehrává v roce 1946 a právě ona nalézá na vlakovém nádraží onen ztracený kufr. Pak tu máme Eleanor. Její příběh, stejně jako život Marie, nás vrací do minulosti, a to do roku 1944. Eleanor vede v Anglii tajnou skupinu agentek, které jsou v naprostém utajení posílány na nebezpečné cesty ohrožující jejich život. A jednou z nich je právě Marie. Angličanka, která umí výborně francouzsky a začne se vycvičovat na radistku… Časté střídání postav je ve většině podobných románů k užitku. Tady to však způsobilo víc škody. I když jsou postavy neskutečně zajímavé, nedá se do nich zas tak vžít. Nejlépe by zde asi autorka udělala, kdyby příběh úplně přehodnotila a z děje vyškrtla jednu z žen.

Kniha je hodně podobná příběhům jako Dopis, Pařížská švadlena, Dívka, již jsi tu zanechal a Krása a jed oleandru. Tento příběh je však vyprávěn pouze během dvou let. Není tedy jako již zmiňované knihy ze světové války a poté z roku 2000+. I tak tu však máme děj rozdělen do dvou časových linek a postupem času sledujeme, jak se temnota opředená kolem života dívek vyjasňuje. Chvílemi však děj působí až příliš uspěchaně a zároveň se toho zde tolik neděje. Bylo to až moc jednoduché. Když se totiž pak zpětně podíváme na Grace, která našla kufr, a její pátrání, vypadá to, že s tím neměla moc velkou práci. Celé to vyjasnění se před ní tak prostřelo, jak na stříbrném podnose. A to nepůsobí moc uvěřitelně…

Co se týká obálky, tak ta k příběhu krásně sedí. Bylo by však lepší, kdyby zde už nebyl ten oprýskaný filtr, který má nejspíš navodit atmosféru starých fotografií. Přebal by i bez něj působil dobově a čtenář by tak neměl pocit, že je obálka něčím ušpiněna.

A teď je na řadě můj názor… Nedá se napsat, že bych byla knihou nějak zklamaná. Líbí se mi, že nám ukáže zas část z historie, kterou si je potřeba připomínat. Mrzí mě však, že děj působí natolik uspěchaně a chvílemi i prázdně, že jsem si i přes silné životní příběhy hlavních postav nedokázala k žádné z žen najít pořádný vztah. A to se mi u válečných knih pomalu nestává… Příběh však byl zajímavý a kdyby ho autorka více rozvedla, určitě by to bylo jen dobře. Kniha má totiž kolem 360 stran a když si uvědomíme, že na jednu postavu má autorka zhruba 120 stran, je to na tak silný příběh málo.

Zapomenuté dívky z Paříže i tak doporučuji všem, kteří hledají román z 2. světové války, s dojemným rozuzlením.

A teď už hodnocení!

    68%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla velmi poděkovat knihkupectví Dobrovský - Beta,
v jejichž prodejnách si knihu Zapomenuté dívky z Paříže můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...