Buďme laskaví…

Jsme všichni sněhové vločky?


Autor: Holly Bourne

Originální název: Are We All Lemmings and Snowflakes?

Žánr: YA, román

Počet stran: 383

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Olive cítí, že je toho na ni moc. Popravdě, nejspíš se každou chvíli psychicky zhroutí. Nejradši by to neřešila, jenže zároveň cítí, že potřebuje pomoc. Proto přijme pozvání na trochu divný letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán.
Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, od britské bestselleristky Holly Bourne.

"Nemůžeš za to, co se ti stalo.
Ale máš povinnost s tím něco dělat."

Ticho. To je to, co vyžaduji. Pak všechno bude v pohodě. Musí být! Ale není… Už párkrát jsem se psychicky zhroutila. Jenže žádné terapie nepomáhají. Nic nepomáhá. Nechci vědět, co mi je. Doktoři ode mě mají zakázáno mi sdělovat mou diagnózu. Nesnáším nálepky. Už jich mám tolik, že každou další odmítám. Ovšem pokud se má můj stav zlepšit, potřebu pomoct…

Bylo mi nabídnuto zúčastnit se speciálního tábora Reset, který je pro lidi jako já. Každý máme svůj psychický problém. Každý z nás potřebuje nějakým způsobem opravit. Jenže co když není problém v nás. Co když je naším největším problémem svět a každý odsuzující a pesimistický člověk? S tím je potřeba něco udělat!

"Každý v sobě svádí bitvu, kterou nemůžete na první pohled vidět."

Otevřená zpověď 16leté dívky, která je sama pro sebe tou nejhorší noční můrou. Právě takový příběh objevíte v nové knize od známé autorky Holly Bourne, od které v česku vyšla již trilogie Být holka je dřina. Tentokrát nám zde autorka vypráví dojemný, upřímný a lehce depresivní příběh, v němž se však nachází i několik vtipných momentů, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Tato kniha rozhodně není pro někoho, kdo si prochází těžkými depresemi, ale pokud vás zajímá příběh s psychickými poruchami, tak hurá do toho.

Holly Bourne (zdroj)
Dějem nás provází hlavní protagonistka Olive. Její chování vás může v mnohých případech dost rozčilovat. Já sama jsem měla několikrát chuť knihu raději odložit než v ní pokračovat. Ovšem k přihlédnutí na Olivinu diagnózu je její chování naprosto běžné a pochopitelné. Nedá se tedy o ní říct, že se chová jak náladová puberťačka, kterých je v YA románech plno. Právě to její neurotické a chaotické chování příběh dělá mnohem realističtější a je zde vidět, jak autorka pilně pracovala na tom, aby vše správně podala čtenáři. Každá další postava s psychickými problémy do děje skvěle pasuje a rozhodně se nadá říct, že by zde autorka něco přehnaně zveličovala.

V knize najdeme spoustu psychických onemocnění, která zde jsou alespoň ve zkratce vysvětlena čtenáři. Je skvělé, že zde autorka alespoň nastíní různé psychické problémy, se kterými se buď narodíte, nebo jsou způsobené například nadměrným kouření marihuany či různými způsoby zneužití. Děj není vyloženě založen na romantice. Ano, něco takového zde sice najdeme, ale autorka příběh založila především na důležitosti psychického zdraví, sebelásce, přátelství a pochopení…

Česká obálka je nádherná! Když se podíváte na originální nebo například i na Slovenskou, tak ani jedna nevypovídá o ději tolik jako právě ta česká. Najdeme na ní vše, co je pro příběh důležité a na čtenáře působí daleko zajímavěji než kterýkoli jiný přebal, který byl na tento příběh doposud použit.

Co se týká mého názoru, tak celý příběh pro mě byl neuvěřitelně milým překvapením. Autorka vážně dokonale zpracovala téma psychických problémů. Sice příběh měl nějaké své mouchy, ale to, jak je zde popsané složité téma psychiky čtivým a nenáročným stylem na pochopení, je vážně dobré. Jsme všichni sněhové vločky? je první knihou, která se mi od autorky dostala do rukou a já jsem z ní vážně nadšená. Kdyby se mi kniha dostala do rukou tak v 15 nebo v 16 letech, příběh bych si zamilovala ještě víc. Líbí se mi, že autorka zde neřešila především nějaký románek, ale tu největší část věnovala právě psychice a tomu, jak je důležité a těžké uvědomit si, že je s námi něco špatně.

Knihu doporučuji každému, kdo hledá YA příběh založený především na psychických problémech a křehké duši dospívajících.

A teď už hodnocení!

    81%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Četli jste jinou knihu od Holly Bourne? Jaký příběh od ní máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Jsme všichni sněhové vločky? můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Děkuji za tip. :) Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale její knihy mě lákají svými neotřelými tématy. A hlavně je mi sympatické, že se autorka nebojí psát o těžších tématech, formou, kterou pochopí i mladší čtenáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se ti příběh bude líbit. Mě samotnou překvapilo, jak čtivě a reálně vše autorka popsala, že se s radostí podívám i po jejích předchozích knihách. :)

      Vymazat
  2. Přestože YA knihy příliš nečtu tahle mě velmi zaujala. Pokud je navíc čtivá a reálná, jedině dobře!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá kniha! ♥ Knihy od Holly prostě miluji! Rozhodně doporučuji i ty ostatní :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...