Náhled do osobního života Jane Austen

Chawtonské dopisy

Autor:
Jane Austen

Knihu sestavila: Kathryn Sutherland

Překlad: Kateřina Hilská

Originální název: The Chawton Letters

Žánr: Světová beletrie, historické

Počet stran: 136

Vydavatelství: Kontrast

Oficiální anotace: Třináct dopisů, které získalo Muzeum Jane Austenové, nám dává nahlédnout do soukromého i pracovního života této slavné a oblíbené anglické spisovatelky v letech 1801 až 1817. Dozvíme se něco z prostředí lázeňského města Bath, kde s rodinou pobývala až do roku 1805, kdy zemřel její otec. Její pozdější dopisy už jsou psány převážně z Chawtonu, kde s matkou, sestrou Cassandrou a Marthou Lloydovou žila téměř do své předčasné smrti. Najdeme v nich zajímavé i barvité postřehy z venkovského života, ale i mnohé poznámky týkající se vzniku a přijetí jejích děl, hlavně Pýchy a předsudku, Mansfieldského panství a Emmy. S těmito romány jsou spjaty i její pobyty v Londýně, kde dohlížela na jejich tisk a vydání.
Vůbec nejdojemnější dopis, sepsaný pouhých pár dní po spisovatelčině smrti roku 1817, však pochází z pera její milované sestry Cassandry. Každý dopis je opatřen úvodem a poznámkami, které vysvětlují, co by dnešnímu čtenáři mohlo případně unikat.

"Přečíst dopis je umění, stejně jako ho napsat; jeho skutečný význam totiž spočívá mimo hlavní obsah textu."

Jane Austen, autorka nezapomenutelných románů, které se čtou už přes dvě stě let. Asi málokdo by neznal její nejznámější díla, jako je například Pýcha a předsudek, Rozum a cit nebo Emma. Její knihy se stále čtou, vydávají v nových edicích a natáčí se podle nich filmy či seriály. Je tady nemožné na její tvorbu alespoň jednou v životě nenarazit. I přestože zemřela mladá, nechala po sobě nezapomenutelné dědictví, které je ukryto v jejích románech. Také se však dochovalo několik dopisů z její osobní korespondence, kterou si většinou vyměňovala se svou sestrou Cassandrou. A právě těchto 13 dopisů najdeme ukryté v knize Chawtonské dopisy.

V knize nenalézáme pouze přeložené dopisy, ale mnohem více. Kathryn Sutherland si zde například dala práci se sestavením časové osy, do které máme jednotlivé dopisy zařazené. Také v ní nalézáme, kdy na jaké knize začala pracovat, v jakém roce knihu vydala a co za důležité momenty se dělo v jejím osobním životě. Každý dopis má poté svůj vlastní úvod. V něm je vysvětleno, pro koho je dopis určen a co se aktuálně dělo okolo Jane Austen. Také před každým dopisem máme ještě vysvětlivky různých osobních narážek, slovních obratů, a u jednotlivých jmen pak máme napsáno o koho se jedná.

Vše je zde redaktorkou krásně vysvětleno a třešničkou na dortu je krásný překlad. Ten nás okamžitě zavede zpět do doby Jane Austen a mi si zde můžeme vychutnat krásné slovní obraty, které jsou pro autorku typické. Uvnitř knihy se také nalézá pár dobových fotografií tehdejší módy. A tím nejdůležitějším je i vysvětlení tehdejší korespondence. Máme zde ukázáno, jak dopisy dříve vypadaly, jak se četly a skládaly a spoustu dalších užitečných informací, které nám dřívější dobu více přiblíží.

Kniha má nejen nádhernou obálku, ale také je pastvou pro oči její vnitřek. Je zde tedy dobře, že v tomto případě nakladatelé nic neměnili a převzali vše z originálu.

Můj názor na knihu nemůže být jiný než pozitivní. Jane Austen mám jako autorku neskutečně ráda. Líbí se mi ta květnatost jejích textů a její až takřka pohádkové příběhy. Nahlédnout tedy blíže k samotné autorce prostřednictvím této knihy jsem si vážně užila a knihu můžu doporučit každému, kdo se o ni zajímá. Navíc je to například skvělý tip na dárek pro fanouška Jane Austen. Touto knihou totiž rozhodně nemůžete šlápnout vedle.

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Jaký román máte od Jane Austen nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)




Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Chawtonské dopisy také pořídit.

Komentáře

  1. Jane Austenovou miluju, hlavně Pýcha a předsudek je kniha, která mě nadchla. :) Věřím, že tahle kniha o autorčině životě může být hodně zajímavá. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. Věřím, že tě kniha určitě bude bavit. :)

      Vymazat
  2. Miluji Jane Austen takže mi tato kniha nemohla chybět ve sbírce. Ovšem přiznám se, že si ji asi nechám až po dočtení všech jejích románů :-) Je to krásný doplněk do sbírky a ta grafická úprava a ilustrace... radost pohledět :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...