Dekorace pomocí uzlů…

Makramé

Autor:
Ava Prošková, Marcela Mašková

Žánr: Naučná literatura

Počet stran: 112

Vydavatelství: Grada

Oficiální anotace: Krásná, přitom jednoduchá a dnes už téměř klasická textilní technika, kterou stojí určitě za to poznat. Po krátkém pohledu do historie následuje popis základních principů makramé a jejích odlišností od původní techniky drhání.
Najdete zde vše, co pro její výrobu budete potřebovat včetně mnoha doprovodných fotografií, názorných nákresů a dobře srozumitelných návodů. Určitě vás překvapí, že neobvyklé a na první pohled složité vzory, lze vytvořit poměrně jednoduchými pracovními postupy. Stejným způsobem je v knize zpracovaná i příbuzná technika - Margaretina krajka.


Co je Margaretina krajka a jaké existují způsoby drhání? Odpověď na tuto otázku najdete v knize Makramé od Ivy Proškové a Marcely Maškové, kterou před nedávnem vydalo nakladatelství Grada. Drhání je již starý způsob vyrábění, který znali již naše babičky. Jedná se o dekorace ze šňůrek a provázků, které vytváříte za pomoci různé techniky uzlů.

V této knize najdete vše, co je důležité o makramé znát. Jsou tu informace o materiálu, něco málo z historie, pár projektů na ukázku, a především ukázka různých technik. Vše je tu popsané tak, že to pochopí i naprostý laik. Pokud se tedy do něčeho takového chcete pustit, nepotřebujete žádné předchozí zkušenosti. Bohatě vám pro začátek vystačí tato kniha, která vám poradí i ve výběru materiálu. A poté to chce už jen trpělivost, trochu kreativity a lze vytvořit třeba jednouché přírodní náramky.

Pomocí této techniky se nedají tvořit jen doplňky, ale třeba i taková síťová taška na nákup. Třeba právě tu zde máme ukázanou v projektech. Co mi zde v této knize osobně nejvíc chybí, je však ukázka alespoň pár závěsných dekorací na zeď či návod na výrobu držáku pro květináč na zavěšení. I tak se však dá díky různým radám skloubit třeba nějaká ta technika s dřevěnými korálky a vytvořit stylový náramek. Jednodušší vzory navíc zvládnou i děti. Takže pokud hledáte inspiraci, na nějaké podzimní tvoření, Makramé se může hodit.

Osobně mě knížka z počátku hodně zaujala. Krásně se v ní dá orientovat, vše je podáno snad tou nejjednodušší formou, jakou to jde, a dají se z toho vyrábět náramky, což je něco, co já vždy ocením. Jenže čím víc nad knihou přemýšlím, tím je zde více věcí, které mi tu chybí. Ty už jsem ale zmiňovala výše. Ovšem musím tu především ocenit přehledně nakreslené postupy, jak vázat různé uzle. Věřím tedy, že se za pomocí této knihy dá vymyslet nějaké vyrábění, za účelem cvičení jemné motoriky. Počítám tedy s tím, že knížku za zimu určitě párkrát vytáhnu.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Zajímáte se o makramé, nebo jste o něm zatím neslyšeli? Pokud už jste něco drháním vyráběli, co to bylo? A jak jste s výsledkem Spokojení? Zaujala vás tato technika?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře.





Mé velké díky patří nakladatelství Grada za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji objednat přímo na jejich e-shopu.

Komentáře

  1. Knihu mám doma a i pro mě jako pro začátečníka je dobře logicky popsaná. Jsem z ní velmi mile překvapená. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...