Vaření bez použití živočišných produktů…

Veganská kuchařka

Autor:
Monika Ševčíková

Žánr: Kuchařka

Počet stran: 124

Vydavatelství: Grada

Oficiální anotace: Ať už jste vegetariány, začínáte s veganskou stravou nebo máte chuť přidat do své stravy více zeleniny a ovoce, tato kuchařka pro vás bude tou pravou inspirací. Vyberete si z více než 50 zdravých receptů, které se skládají čistě ze zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin.
Vyzkoušejte celozrnné pečivo s výběrem pomazánek, snídaňové kaše a smoothie, špaldovou pizzu a chleba, polévky a omáčky na těstoviny, ovocné koláče, mandlové mléko nebo domácí tempeh a seitan. Každý recept má svoji fotku.
Dozvíte se, že rostlinná strava je rychlá, jednoduchá a příprava rodinného oběda pro vás bude hračkou, stejně tak jako svačina do práce.


Veganství asi není potřeba nijak představovat. Jedná se o formu stravování, která je snad tou nejšetrnější k životnímu prostředí. Není to sice strava, která sedne každému a je potřeba při její konzumaci nezapomínat na vitamíny, které v ní chybí. Ve zkratce to znamená, že se vzdáte jakýchkoli živočišných produktů. Vyřadíte ze svého jídelníčku tedy nejen maso, jako vegetariáni, ale také se vzdáte jakýchkoli mléčných produktů a vajec. Ovšem jak bez takových vcelku základní surovin vařit? Tak právě v tom je skvělou inspirací Veganská kuchařka od Moniky Ševčíkové, která nedávno vyšla v nakladatelském domě Grada.

Najdeme zde až nečekaně chutné a jednoduché recepty z dostupných surovin. Potraviny jsou tu často odměřované hrníčkem nebo po kusech, což dělá vaření o to jednodušší. Jídla, která zde najdeme jsou rychlá. Objevíme tu recepty ze spousty zeleniny a ovoce. Jako zástupce bílkoviny tu pak nalézáme například tofu či veškeré druhy luštěnin. Je zde inspirace nejen na snídaně, ale také na svačiny, obědy, večere, a i na pár dezertů.

Nenajdeme tu žádné zbytečné a dlouhé popisy. Vše je popsáno ve zkratce tak, aby se vše dalo jednoduše pochopit a nemuseli jsme se proplétat složitým způsobem vaření. U pár receptů pak můžeme najít tipy na další využití dané suroviny, kterou nevyužijeme celou. V kuchařce tedy nacházíme tipy, jak se surovinami zbytečně neplýtvat a využít z ní vše. Jako největší mínus se však na této kuchařce dají považovat fotografie. Právě ty jsou v takovýchto knihách tím nejdůležitějším. Jenže tady jim mnohdy chybí pořádná sytost, a i food styling se dal vylepšit.

Co se pak týká mého názoru na samotnou kuchařku, tak musím přiznat, že mě její recepty hodně překvapily. Především mě zaujala jedním receptem na pomazánku z uzeného tofu, které obyčejně moc nemusím, ale v kombinaci se surovinami z receptu, mi až nečekaně chutnalo. Pak jsem například vyzkoušela zázvorovo-banánovou smoothie misku nebo třeba fazolovo-batátový guláš a jsem ráda, že můžu napsat, že se jedná o recepty, které u nás doma nebyly vařeny naposledy. Sice si například u dezertů budu muset trochu pozměnit recepturu kvůli alergii. I tak je tu však spousta druhů jídel, která se dají vařit beze změny a zachutnají i zarytým masožravcům.

Rozhodně tedy kuchařku můžu doporučit, a to zvlášť pokud máte rádi kořeněná jídla a hledáte změnu oproti tradičnímu vaření.

A teď už hodnocení!

    68%

Znáte tuto knihu? Zajímáte se o veganství? Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste se vzdali masa a veškerých živočišných produktů?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Grada za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji objednat přímo na jejich e-shopu.

 

Komentáře

  1. Neřadím se mezi vegany, ale některá veganská jídla mám ráda. Sama mám kuchařku doma a těßím se, že také něco brzy vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...