Špatné obvinění, či dobře zvládnutá taktika…

Černé léto

Autor:
M. W. Craven

Série: Washington Poe 2.

Originální název: Black Summer

Žánr: Detektivní thriller, světová literatura

Počet stran: 363

Vydavatelství: Vendeta

Oficiální anotace: Tilly a Poe jsou zpět – při policejním vyšetřování, které dostává Washingtona Poea do velkých potíží. Před šesti lety sehrál jako policejní důstojník v Cumbrii velkou roli v případě vraždy dcery slavného šéfkuchaře Jareda Keatona. Ačkoli její tělo nebylo nikdy nalezeno, Poe byl přesvědčen, že Keaton zabil svou osmnáctiletou dceru Elizabeth v restauraci, kterou společně vedli. Porota souhlasila a Keaton byl odsouzen na doživotí.
Nyní se ale se žena, která se prohlašuje za Elizabeth Keatonovou, přihlásila místnímu policejnímu důstojníkovi. Jak se mohl Poe tak mýlit? Nebo nemýlil? Je stále přesvědčen, že měl o Jaredovi Keatonovi, okouzlujícím psychopatovi, pravdu. Ale s tolika důkazy, které se hromadí proti původnímu vyšetřování, je jeho práce těžší, než by si dokázal představit. Když však má na své straně Tilly, šance by se měly překlopit v jeho prospěch. Poe se chystá pracovat svým vlastním jedinečným způsobem a doufá, že najde chybu v Keatonově zjevně dokonalém plánu.
Právě v momentě, kdy věci začínají pro Poea vypadat zvlášť bezútěšně, se Černé léto doopravdy projeví, a to díky mazané práci s příhem. Centrem dění je opět Cumbria, která v autorových rukou žije i dýchá a je důležitou součástí příběhu.

"Na Bradshawovou je zkrátka spoleh, že divnou situaci ještě zhorší."

Když potkám vraha, vím to. Dříve než někoho usvědčím, musím si být jistý, že to byl skutečně on. Hledám veškeré důkazy. Jednám tak, abych dostál spravedlnosti. A přesně to jsem dělal i v případu Jareda Keatona. Vím, že zavraždil svou dceru, i přestože jsme její tělo nikdy nenašli…

Ovšem teď přišel šok. Policii se přihlásila po letech dívka, která o sobě tvrdí, že je Elizabeth Keatonová. Ta, o které jsme si roky mysleli, že je mrtvá. Co se to tady děje? Můj vyšetřovatelský smysl nikdy nelže. Tohle přeci nemůže být pravda! Co se tehdy tedy skutečně stalo?

"Poe, máme problém… Slyšel ta slova tak často, že by si je měl pravděpodobně nastavit jako vyzváněcí tón."

Washington Poe je zpět a s ním i další případ, který nás nenechá spát. Kniha Černé léto nás zavede do prostředí michelinské restaurace a především k záhadnému zločinu, který se zde budeme snažit objasnit. Stejně jako u předchozího dílu, Loutkové divadlo, nás i tentokrát M. W. Craven dokáže překvapit. Příběh má nápad a je stejně čtivý, jako tomu bylo v prvním díle. A stejně jako v něm, tak i zde se autor naplno pustil do popisů, které jsou tentokrát ještě představitelnější a tím pádem i nechutnější, než tomu bylo u Loutkového divadla. Pokud tedy máte slabý žaludek, knize se možná raději vyhněte.

Děj máme vyprávěný ve třetí osobě a krom začátku se zde pomalu neustále vyskytujeme u detektiva Poea. Hodně zde narážíme na jeho minulost a démony, kterým čelí. Opět tu nechybí ani Tilly, o které se stále dá říct, že je takový Sheldon v sukních. Její vždy narovinu upřímné odpovědi, které postrádají jakýkoli filtr, nás dokážou rozesmát i v nejméně vhodnou dobu. Autorovi se podařilo už na začátku této série stvořit úžasné postavy. A právě díky všem vyšetřovatelům a jejich propracovaným osobnostem, zde máme příběh hodný zapamatování.

Černé léto má fantastický začátek, který v nás vyvolá miliony otázek a tu správnou dávku napětí. Máme tu bravurní popisy, díky kterým nám celý děj běží živě před očima. A bohužel si tak dokážeme přestavit i věci, ze kterých nám je pak špatně od žaludku. Oproti Loutkovému divadlu tu však máme tak trochu prázdný střed a především i předvídatelné rozuzlení. Autor nasadil u prvního dílu laťku tak neuvěřitelně vysoko, že se mu jí zde bohužel nepodařilo dosáhnout. I tak se však v knize řeší zajímavý případ, který by si milovníci thrillerů neměli nechat uniknout. A především je potřeba zmínit, že v žebříčku thrillerů si tento příběh nestojí vůbec zle. Ovšem M. W. Craven má zkrátka navíc.

Kdyby se rozdávaly ceny za tu nejnechutnější obálku, pochybuji, že by Černé léto něco dokázalo předčít. A tady to nemyslím vůbec ve špatném slova smyslu. Ta obálka je dokonalá a k ději se neskutečně hodí. A v tom to právě je. Mě už se dělalo špatně jen z té obálky, ale oproti tomu, co pak následuje v knize, je přebal jen slabý odvar…

Na tuto knihu jsem se neskutečně těšila. Přeci jen Loutkové divadlo bylo pro mě tím nejlepším thrillerem podzimu 2019. Takže jsem tak trochu věřila, že to stejně budu mít i s Černým létem. Ale já celou zápletku uhodla… A to je zkrátka něco, co u thrillerů nechcete. U thrillerů totiž toužíte po tom překvapení a napětí, které přináší poslední stránky knihy. To jediné, po čem jsem však v závěru této knihy toužila nejvíc já bylo, aby ten příběh už skončil. Tak špatně mi totiž u žádné knihy ještě nebylo, a to nejsem člověk, který by trpěl na slabý žaludem. Ovšem ta kniha měla nápad, dokonalé vyšetřovatele a pokud by měl být další díl ještě nechutnější, je mi to jedno. Potřebuji totiž vědět, jak se bude život Washingtona Poea vyvíjet dál.

Stejně jako Loutkové divadlo, tak i Černé léto doporučuji čtenářům thrillerů, kteří nehledají pohádkový příběh, ale thriller, který vás dokáže zvednout ze židle.

A teď už hodnocení!

   78%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Který díl z této série je podle vás lepší?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Černé léto také pořídit.

 

Komentáře

Oblíbené články...